Burr, jag har precis kommit in från en promenad i spöregn. Har suttit inne och pluggat hela dagen och väntat på ett uppehåll för att få komma ut lite, men icke. Något uppehåll blev det inte så det fick bli runda i regnet. Skönt men ännu skönare att komma in igen! Hur som helst, regniga dagar som dessa ägnar jag gärna lite extra tid i köket för att fixa en god middag. Eller ja, en god middag vill man ju alltid ha, men när solen skiner och kvällen är varm så vill i alla fall inte jag stå allt för länge i köket med middagsfix. Ni förstår nog. Och tänker ni som jag så tycker jag att ni ska laga rödbetstacos med morotstortilla någon regnig kväll framöver. Lite pyssel men ack så gott! Jag har skrivit det förut men skriver det igen, mat i bröd är det allra bästa. Pytsar man dessutom ner rivna morötter i tortilladegen så får man inte bara goda utan även vackra bröd. Fyll med krydditg rödbetsfräs, grönsaker, krämig hummus och gräddfil. Hugg in och njut av en färgglad, smakrik, fräsch och ovanligt got variant på tacos!
 
 

Morotstortilla (6 st.)

ca 4 dl dinkelmjöl (alt. vetemjöl)
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
3 msk olja
1 st morot, finriven (80 g)
1 dl yoghurt

Blanda de torra ingredienserna, börja med 3,5 dl mjöl. Tillsätt olja, morot, ingefära och yoghurt, arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs och knåda ihop degen, den ska vara elastisk men inte fastna på bänken.  Rulla ut och dela i 6 lika stora delar. Forma bollar och kavla ut till 15-20 cm stora rundlar, använd mjöl så det inte fastnar. Borsta av mjölet och grädda i torr, het stekpanna tills de fått färg på bägge sidor. Linda in i kökshandduk så de håller sig varma och mjuka.

Rödbetstfräs

600 g rödbetor
4 cm färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 citron, skalet och lite av saften
salt

olja till stekning

Skala och finriv rödbetor, ingefära och vitlök i matberedare. Hetta upp en stekpanna, rosta kryddorna hastigt, tillsätt olja och rödbetsblandningen. Fräs hastigt på hög värme, tillsätt tomatpuré. Smaka av med citron och salt.

 
 
Hummus 
1 förpackning kokta kikärtor
1/2 dl vatten
2 pressade vilöksklyftor
4 msk olja
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Missa ihop allting med stavmixer eller i en matberedare. Späd eventuellt med mer vatten om det blir för tjock konsistens.
 
Servera med grönsaker, gräddfil och riven ost (eller andra tillbehör du gillar!).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se