Goda rabarberrecept tycker jag inte att en kan få nog av såhär års så här kommer en mjuk rabarberkaka med smak av mandel och kardemumma.Tre ägg och gräddfil gör kakan riktigt saftig och god och mandeln ger lite härlig knaprighet. Jag har lyckan att ofta få ägg av våra grannar som har höns och kakor bakade på dessa ägg blir så fina! Höns som får gå ute och äta gräs ger extra gula och fina ägg, och såklart smakar de också bättre!
 
Jag ville inte att kakan skulle få en så markant smak av kardemumma utan rabarbern skulle ge den mesta smaken. Så istället för att ha kardemumma i smeten stötte jag kardeummumakärnor och blandade med strösocker som sedan ströddes över kakan när det fortfarande var varm, så att sockret fastnade. Gott och med lagom kryddig smak. Vill en däremot ha mer kardemummasmka är det såklart bara att tillsätta extra krydda i smeten.
 
Kakorna på fatet bredvid är kokos- och citrondrömmar, recept kommer inom kort!
 
Rabarberkaka med mandel
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör, smält
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mandel
ca 3 dl rabarber
 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Vispa ner smör och gräddfi. Hacka mandeln fint och blanda med mjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner i smeten. Rör sist ner rabarber skuren i tunna bitar. Häll i en smord och bröad form och grädda i 175 grader i ca 40 min.
 
 
 


Om ni har varit på festival någon gång har ni kanske ätit Smålandsrulle? En riktig festival-klassiker som Byfolket säljer från sina vagnar under somrarna och som kanske är världens godaste street-food. Nybakat tunnbröd fyllt med en kryddig kikärtspuré, sallad, smörgåsgurka, lök, groddar och riven ost. Det kanske inte låter så speciellt men det är så otroligt gott! Kombinationen är helt fantastisk. Jag har ätit många Smålandsrullar i mina yngre dar så nu när festivalandet är över saknar jag desnna ljuvliga maträtt. Så vad gör man då, om tillverkar sina egna rullar? Receptet på kikärtspurén är hemligt enligt Byfolket, men efter lite kryddande lyckades jag komma ganska nära originalet i alla fall. Och de övriga tillbehören är viktiga, det måste vara just dessa tillbehör för att det ska bli den rätta smaken!
 
 
 
Smålandsrullar (4-6 port.)
2 förp. kokta kikärtor
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk spiskummin
ca 2 tsk paprikapulver
ca 1/2 dl vatten
salt & rejält med svartpeppar
 
tunnbröd, recept HÄR (eller köp vanligt tunnbröd och värm på)
strimlad isbergssallad
alfa alfa-groddar
strimlad gul lök
hackad smörgåsgurka
riven ost
 
Häll av och skölj kikärtorna. Hetta upp oljan och fräs kikärtorna. Tillsätt vitlöken (hackad eller riven) och pudra över kryddorna och låt fräsa lite till. Dra från plattan och tillsätt vattnet. Mixa med stavmixer till en slät puré. Tillsätt ev. mer vatten eller olja om och smaka av med salt och peppar. Det ska vara kryddigt!
 
Bred på röran på det varma brödet och toppa med grönsakerna och osten. Rulla ihop, ät och njuuut av en fantastisk rulle.
 
 


Har ni ätit sommarens första jordgubbar än? Här vimlar det av jordgubbsförsäljare på stan och jag har hunnit njuta av bären både två och tre gånger än så länge. Och mer lär det bli, i synnerhet när de svenska jordgibbarna kommer! Igår fick jag dock hålla tillgodo med belgiska när jag gjorde en dessert till lördagens spela spel-kväll. Yoghurtpannacotta med limemarinerade jordgubbar fick det bli. Somrigt och gott så det förslår! Pannacottan inenhåller förutom grädde även turkisk yoghurt som gör desserten lite friskare och ännu krämigare. Jorgubbarna har skivats och sedan blandats med limeskal, limesaft och råsocker. Fasligt gott och passar till det mesta; glass, i/på tårta, i fruktsallad osv. 
 
 
 
Yoghurtpannacotta med limemarinerade jordgubbar (4 port.)
2 gelatinblad
3 dl grädde
1 vaniljstång (alt. 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker)
3/4 dl socker
2 dl turkisk yoghurt (10 % fett)
 
ca 1/2 liter jordgubbar
1 lime, skal och saft
2 msk råsocker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och urskapad vaniljstång/vaniljpulver/vaniljsocker. Dra från plattan och rör ner yoghurten. Vispa slätt. Krama ur gelatinbladen och rör ner, vispa ordentligt. Häll upp i glas och låt stelna minst 3 timmar.
 
Skölj, ansa och skiva jordgubbarna. Blanda med rivet limeskal, saft och råsocker. Fördela blandingen på pannacottan när den stelnat. Dekorera med jorgubbar och lime. Klart att servera!
 


Hoppsan, jag glömde visst bort att jag hade en blogg såhär i sommarhettan. Jag gissar dock att ni inte heller häckar inne vid datorn utan njuter ute av solen och värmen. När det är såhär varmt så blir i alla fall jag sugen på att äta sallader och annan kall mat. Enkelt att slänga ihop och går att variera i all oändlighet. Här har ni en variant med ljumna gulbetor, fetaost och äpple. Urgod kombination och dessutom blir den vacker. En honungs- och senapsvinägrett passar perfekt till.
 
 
Gulbetssallad med äpple & fetaost (4 port.)
1 påse blandad sallad
6 gul- eller rödbetor
1 paket fetaost
2 syrliga äpplen
lite flagad parmesan
 
2 msk honung
2 msk olivolja
1 msk vinäger (äpplecider eller vitvins)
1 tsk dijonsenap
salt & peppar
 
Skala och klyfta röd- eller gulbetorna. Koka mjuka och låt svalna (men servera gärna ljumna). Tärna äpple och fetaost. Lägg salladen på ett fat och fördela betorna, äpple och fetaost över. Hyvla gärna över lite parmesan. Vispa ihop vinägretten och servera vid sidan av eller dressa direkt över sallden.
 


Nu spirar rabarbern och det jag vill göra rabarbersaft, muffins med rabarber, rabarberkräm och inte minst rabarberpaj! Finns det något godare såhär på försommaren? I helgen gjorde jag en variant med, förutom rabarber, jordgubbar, röda vinbär och mandelmassa. Så fasligt gott! Mandelmassa förhöjer verkligen pajen och gör den extra god. Dessutom lyxade jag till det och kokade en vaniljsås på grädde och vaniljstång. Mmmm så gott!
 
 
 
 
Rabarber & jordgubbspaj
ca 400 g rabarber
2-3 dl jordgubbar
125 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
100 g mandelmassa
 
Skriva rabarber och jordgubbar. Fördela i en form. Mixa ihop resten av ingredienserna till en smulig deg och fördela över bären. In i ugnen i 175 grader i ca 20 min tills den fått fin färg. Servera med lyxig vaniljsås!
 
Vaniljsås
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk potatismjöl
2 msk socker
 
Koka upp gräde, mjölk och vaniljstång (urskrapad, men lägg även med hela stången). Dra från plattan och låt stå 15 min så att gräddmjölken tar smak av vaniljen. Fiska upp vaniljstången och släng. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, vispa ihop äggula, potatismjöl och socker och rör ner i gräddmjölken. Låt sjuda på låg värme under vispning tills såsen tjocknat. Låt svalna, klart!
 


En kvällspromenad längs Hjälmaren resulterade i två våriga blombuketter; en med liljekonvaljer, smultronblommor och kråkört och ett knippe med äppelblom från ett vilt äppelträd. Nu står buketterna på varsitt bord och dopftar fullkomligt ljuvligt, som den bästa parfym man kan tänka sig!
 
 
 
 


Vad säger ni om mjuka tortillabröd fyllda med en potatis- och avokadosallad, syrad rödlök, stark fetaost och böndipp med smak av vitlök? Urgott säger jag! Matigt och med en massa trevliga smaker som passar sådär ovanligt bra ihop. Riktigt gott och ett trevligt alternativ till den traditionella tacosen.
 
 
 
Potatis- och avokadosallad
500 g potatis
1 st rödlök

1 tsk salt

1 tsk strösocker

1 st citron, finrivet skal + saft

2 tomater

1 st avokado

2 dl kokta röda linser
salt & svartpeppar

Skär potatisen i ca 2 cm stora tärningar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och håll potatistärningarna varma. Skala och skiva rödlöken tunt. Strö på 1 tsk salt och 1 tsk socker. Låt marinera 5 min. Blanda löken med 3 msk citronsaft och skal. Skär tomaterna i tärningar och blanda med potatisen och hälften av löken. Krydda med olivolja, salt och svartpeppar. Vänd försiktigt ner tärnad avokado och linser.


Böndipp

1 dl kesella

1 frp kokta vita bönor

1 vitlöksklyfta

1/2 dl persilja (fryst)

salt & peppar

Mixa bönorna med pressad vitlök, persilja och kesella. Krydda med salt & peppar.

 
Servera med sallad, resten av den syrade rödlöken, fetaost, oliver och tortillabröd. Recept på tortillabröd finns HÄR.


Härom dagen var jag bjuden på lunch hos min svägerska för att hälsa på hennes nya lilla sötnos till katt. Dock ville katten inte alls hälsa på några besökare utan höll sig på tryggt avstånd under soffan. Lunchen däremot, den var fantastisk! En sötpotatissoppa med chili och lime med goda tillbehör som avokado, fröknäcke och färskost. Lyxigt så det förslår en regnig söndag.
 
Krämig och kryddig sötpotatissoppa med lime som ger en pigg känsla. Värmande och gott!
 
Soppan toppades med avokadotärningar- inte dumt alls!
 

Sötpotatisspppa med lime (4 port.)

400 g sötpotatis
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda chili
1 msk olja
3 msk konc grönsaksfond
7 dl vatten
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde/gräddmjölk
rivet skal och saft av 1 lime


Skala potatis, lök och vitlök. Skär i bitar. Kärna ur och skiva chilin. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta. Tillsätt potatis, chili, fond, vatten och grädde. Låt soppan koka ca 15 min. Mixa den slät. Servera med avokadotärningar och gott bröd.


Fröknäcket som serverades till var mitt recept som finns HÄR.



I helgen som gick fortsatte Halv åtta hos mig-middagarna och denna gång var det min svägerska som var värdinna. Temat för kvällen var italienskt och det bjöds på en helt ljuvlig trerätters middag. Som en liten gå bort-present hade jag med mig en lavendel nerstoppad i en fin pappersask. Asken blir både en fin tillfällig "kruka" och en liten present i sig som sen går att använda som fin förvaring.
 
Enkelt knep för att få gå bort-blomman att bli lite roligare!
 
Lite tidningspapper i botten och silkespapper runt krukan skyddar askens insida från smuts.


Nu börjar squashen vara i säsong igen och det är jag glad för! Det är ju så gott och det finns så mycket gott att göra med den. Har ni testat att bara skiva, pensla med god olja och slänga på grillen? Lite flingsalt på det så är världens enklaste tillbehör fixat! Här är en lite somrig och riktigt god sallad med just squash, halloumi och bulgur. Squashen är tunt hyvlad och ugnsrostad med honung och chili. Riktigt gott i en matig och ljummen sallad. Servera ruccolapestoyoghurt och en riktigt fin vardagsmiddag är fixad.
 
 
Squashsallad med halloumi (4 port.)
1 liten squash
1 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
 
4 port kokt bulgur
1 förp. halloumi (200 g), tärnad och stekt
1 påse blandad sallad
en näve cocktailtomater, delade
1 liten strimlad rödlök
 
Skölj och hyvla squashen tunt med mandolin eller osthyvel. Blanda olja, honung och kryddor och vänd ner squashskivorna så att de blir blandade med marinaden. Sprid ut squashen på en plåt med bakplåtspapper och grilla i ugnen i 200 g ca 10 min tills de blivit spröda i kanterna och fått fin färg. Låt svalna något och blanda under tiden ihop ljummen bulgur, sallad, halloumi, tomat och rödlök. Toppa med squashen.
 
Marinerade squashskivor på väg in i ugnen. 
 
Ruccolapestoyoghurt
ca 2 dl ruccola
0,75 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
3 msk solroskärnor eller pinjenötter
1/2 dl riven parmesan
salt & peppar
2 dl matyoghurt
 
Mixa allt utom yoghurten med staxmixer eller i matberedare till en slät pesto. Smaka av med ev mer olja, salt eller peppar. Rör ihop med yoghurten. Klart!


Nu var det länge sen ni fick ett kakrecept så här kommer en riktig gammal klassiker. En typisk tantkaka som lätt blir bortglömd bland alla spexiga sorters cheesecakes och cookies. Men som vi alla vet, tantkakor ÄR de bästa, eller hur? Silviakaka är en saftig sockerkaka med en smörig vaniljglasyr och kokos på toppen. Lite som en ljus kusin till mockarutan/kärleksmumsen. Dock tycker jag att det kakan blir ännu godare om man delar kakan i två bottnar och brer hälften av glasyren mellan kakorna och hälften uppe på. Då blir den extra saftig och extra god!


Silviakaka

2 ägg
2 dl socker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägggula

riven kokos


Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och vänd försiktigt ner i smeten. Häll i vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form, bröad med kokos (med löstagbar botten). Grädda i 175 grader, i 30 minuter. Låt svalna något och gör under tiden glasyren: Smält smör i en kastrull, dra från platten och rör i socker och vaniljsocker. Vispa ner äggulan försiktigt. Låt glasyren svalna något. Dela kakan på mitten i två bottnar och bred på hälften av glasyren. Lägg på den andra botten och bred på resten av glasyren och strö över kokos. Lika god nygjord som dagen efter! Går fint att frysa.

Kakan bakade jag och tog med hem till syrran igår där den avnjöts på bästa sätt, dvs på fint porslin och med stora koppar te.
 
Kokos, smör, vanilj- jamen ni förstår vad gott!


Jag slänger in en bild på förra helgens ljuvliga pizza, passande såhär en fredag och allt. Det kanske var den allra bästa pizzan jag gjort hemma faktiskt. På pizzan finns förutom ost och tomatsås sparris, soltorkade tomater, oliver och rödlök. In i ugnen på högsta värme (alltid maxvärme för pizza!) och efter gräddningen hyvlade jag över parmesan, strösslade på ruccola och ringlade över honung. Så gott så jag vet inte vad!
 
 
Pizzaedeg (till två bakplåtsstora pizzor)
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
ca 6-7 dl vetemjöl
 
Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt honung, olja, salt och mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk i ca 45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till bakplåtsstora rektanglar. Lägg på bakplåtpapper. Lägg på fyllningen. Sätt ugnen på maxvärme och ställ in en plåt. När ugnen blivit varm; fös över pizzan (på bakplåtspappret) till den varma plåten och grädda ca 5-7 minuter tills den fått fin färg.
 
Tomatsås
1 förpackning krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1 tsk oregano
1 tsk basilika
en nypa strösocker
salt och svartpeppar

Blanda ihop allt och mixa gärna med stavmixer till en slät sås.
 
Trevlig helg!


Nu var det länge sen jag lagade soppa, det hör ju liksom mer hösten och vintern till när alla rotfrukter har sin högsäsong. Men det är ju så gott och ruggiga dagar som dessa passar det ju faktiskt himla bra ändå. Här har jag gjort en asiatisk soppa men med mycket "fyllning" i from av grönsaker och nudlar. Kokosmjölk, chili, ingefära och citrongräs sätter smaken! Mycket smak och lite lagom hetta.
 
Goda ingredienser = god soppa!
 
Ja, bättre bild får ni tyvärr inte då soppan ångade så mycket att kameralinsen immade igen och jag var för hungrig för att göra om. Men gott är det!
 
Grönsakssoppa med kokosmjölk & nudlar (4 port.)

2 citrongräs
1/2 röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
6 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
5 dl kokosmjölk
1 broccoli i buketter
1 litet blomkålshuvud i buketter
2 morötter, strimlade 
2 tsk riven ingefära
rivet skal från en lime
200 g nudlar av valfri sort (jag hade äggnudlar)

Banka citrongräsets nedre köttiga del med handtaget på kniven och hacka fint, släng de torra stråna. Fräs tillsammans med chili och vitlök i oljan utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljontärning och kokosmjölk. Koka i 5 minuter. Lägg i grönsakerna och ingefäran och koka i ytterligare två minuter, lägg sedan i nudlarna och koka 2 minuter till. Smaka av med salt och limeskal.



Burr, jag har precis kommit in från en promenad i spöregn. Har suttit inne och pluggat hela dagen och väntat på ett uppehåll för att få komma ut lite, men icke. Något uppehåll blev det inte så det fick bli runda i regnet. Skönt men ännu skönare att komma in igen! Hur som helst, regniga dagar som dessa ägnar jag gärna lite extra tid i köket för att fixa en god middag. Eller ja, en god middag vill man ju alltid ha, men när solen skiner och kvällen är varm så vill i alla fall inte jag stå allt för länge i köket med middagsfix. Ni förstår nog. Och tänker ni som jag så tycker jag att ni ska laga rödbetstacos med morotstortilla någon regnig kväll framöver. Lite pyssel men ack så gott! Jag har skrivit det förut men skriver det igen, mat i bröd är det allra bästa. Pytsar man dessutom ner rivna morötter i tortilladegen så får man inte bara goda utan även vackra bröd. Fyll med krydditg rödbetsfräs, grönsaker, krämig hummus och gräddfil. Hugg in och njut av en färgglad, smakrik, fräsch och ovanligt got variant på tacos!
 
 

Morotstortilla (6 st.)

ca 4 dl dinkelmjöl (alt. vetemjöl)
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
3 msk olja
1 st morot, finriven (80 g)
1 dl yoghurt

Blanda de torra ingredienserna, börja med 3,5 dl mjöl. Tillsätt olja, morot, ingefära och yoghurt, arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs och knåda ihop degen, den ska vara elastisk men inte fastna på bänken.  Rulla ut och dela i 6 lika stora delar. Forma bollar och kavla ut till 15-20 cm stora rundlar, använd mjöl så det inte fastnar. Borsta av mjölet och grädda i torr, het stekpanna tills de fått färg på bägge sidor. Linda in i kökshandduk så de håller sig varma och mjuka.

Rödbetstfräs

600 g rödbetor
4 cm färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 citron, skalet och lite av saften
salt

olja till stekning

Skala och finriv rödbetor, ingefära och vitlök i matberedare. Hetta upp en stekpanna, rosta kryddorna hastigt, tillsätt olja och rödbetsblandningen. Fräs hastigt på hög värme, tillsätt tomatpuré. Smaka av med citron och salt.

 
 
Hummus 
1 förpackning kokta kikärtor
1/2 dl vatten
2 pressade vilöksklyftor
4 msk olja
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Missa ihop allting med stavmixer eller i en matberedare. Späd eventuellt med mer vatten om det blir för tjock konsistens.
 
Servera med grönsaker, gräddfil och riven ost (eller andra tillbehör du gillar!).


Hej och hoppas att ni har haft en härlig långhelg! Jag har tillbringat delar av den i Malmö. En för mig ny bekantskap och oj så glatt överraskad jag blev! Den skånska storstaden visade sig från sin bästa sida med sol, glittrande hav, vackra hus, roliga butiker, fina stadsdelar och kanske inte minst; god mat! Godare mathelg är nog svårt att få till. Med på bild är tyvärr inte det allra bästa vi åt- falafel från världens minsta och skruttigaste kiosk. Helt makalöst goda nyfriterade falaflar som rullades på plats efter beställning inrullade i ett mjukt tunnbröd tillsammans med krispiga grönsaker och god sås. Absolut, utan konkurrens, den godaste kiosk/snabbmaten jag ätit! Och priset, ja det är nästan för billigt för att det ska vara sant. 25 kronor! Då var det dessutom en extra stor rulle, vanlig storlek kostade 20 kronor (!). Så, besöker ni Malmö rekommenderar jag varmt den fallfärdiga falafelkiosken vid ån precis vid statsbiblioteket. 
 
Här kommer en liten parad av ljuvliga matupplevelser som vi hann med mellan härligt umgänge:
 
Födelsedagsfika från urfina, anrika Hollandia. De vackraste små bakverken man kan tänka sig, allt gjort med största precision. Får man dessutom fikat förpackat i en fin, vit kartong med guldsnöre är jag totalsåld.
 
Magiskt god variant på carbonara med lokalproducerad, stark rökt korv och tomater avnjöts till middag på MelloYello på Lilla Torg. Nyligen utsett till Skandinaivens vackraste uterum, och jag ställer mig helt bakom den utmärkelsen. När mörkret föll över torget som myllrade av restauranger och folkliv med fotogenlyktor var man än såg så var det makalöst fint!
 
Även goda drinkar var malmöiterna riktigt bra på! En fantastisk mojito och en strawberry dauqiri, båda alkoholfria. Ofta när man beställer alkoholfritt får man en håglöst ihoprörd saftsmakande drink med några skramlande isbitar. Men inte här inte, kul! Även här var det MelloYello som imponerade.
 
Lunch i form av sallad med kyckling, quinoa, päron, getost, rostade mandlar och honungsdressing. Så gott att jag inte kunde sluta prata om salladen medan jag åt den. Klart bästa salladen jag ätit! Mandlar och päron liksom, varför har man inte alltid det i sallad? Fantastiskt. Åkte direkt upp på veckans matsedel! Dyker ni på Salads and Smoothies någonstans så måste ni testa denna!
 
Innan vi började färden hem mot Örebro igen avnjöt vi en eftermiddagsfika i solen på Lilla Kafferosteriet. Som ni förstår rostar de sitt eget kaffe och bara doften när man klev in i det lilla snea och vinda huset var värd att betala för. Fyra olika sorters kaffe/rostningar fanns att välja på, och med risk för att återigen låta helt såld så var detta helt klart det bästa kaffet jag druckit, någonsin! Fylligt, smakrikt... Till det en mörk chokladkaka toppad med ett knäckigt täcke med mandel. Behöver jag ens säga att även den var fullkomligt ljuvlig? Dessutom serverad på gammalt silverfat = perfektion. 
 
En magisk mathelg med andra ord! Syrrans nya devis "att äta mat i sol är meningen med livet" återkom ett flertal gånger kan jag lova.


Härom kvällen när jag och maken kom hem från skola och jobb så hivade jag in ett gäng potatisar i ugnen på 150 grader, sen stack vi båda ut och sprang i vårkvällen och när vi kom hem 50 minuter senare var potatisarna klara. Jag rörde snabbt ihop en god och matig röra med kesella, hackat kokt ägg, kapris, rödlök och dijonsenap medan maken fixade en avocadosallad. Vips, så var kvällsmaten fixad på nästan ingen tid alls! Och himla gott blev det.
 
 
Ägg- och kaprisröra till bakad potatis(4 port.)
1 burk kesella (250 g)
3 kokta, hackade ägg
1 liten finhackad rödlök
2 tsk dijonsenap
3 msk kapris
svartpeppar
 
Rör ihop allting och servera med bakad potatis och sallad. Jag brukar inte köpa "riktiga" bakpotatisar (då de dels tar så himla lång tid och sällan finns som ekologiska) utan vanliga, lite större potatisar. Picka med en potatissticka och hiva in i ugnen i knappt en timme. Snitta ett kryss på mitten och fyll med god röra.
 
Enkel och urgott = bästa vardagsmaten!


Nästan alltid när jag lagar mat så utgår jag från ett recept, men byter ut ingredienser här och var och ändrar, pysslar och har mig. Jag vet inte vad det är, men jag kan nästan inte följa ett recept till punkt och pricka. Men det är ju det som är det roliga med matlagning- att det går att exprimentera så mycket och leva ut sin kreativitet. Hur som helst så hittade jag härom dagen ett recept jag ville prova, det lät så gott, men trots det så slutade det med att jag nästan bytt ut alla ingredienser... Ris blev bulgur, mangochutney blev ananaschutney, gul lök med prujolök... Kikärtorna och curryn fick dock vara kvar, och oj vad gott det blev! Sådär oväntat gott att man bara sitter och mumlar "vad gott det var" mellan tuggorna. Krämigt, kryddigt och smakrikt! Bulgur och kikärtor är ju inte så fasligt bildskönt, så ni får framför allt tänka på de goda ingredienserna och smakerna.
 
 

Currybulgur med kikärtor & ananaschutney (4 port.)

ca 15 cm purjolök
olja att steka i
1 näve cocktailtomater
2 dl gräddmjölk
3 msk curry
150 g babyspenat
1/2 dl+1/2 dl ananaschutney (se recept nedan)
ca 15 cm purjolök
1 krm nymald svartpeppar
4 port. kokt bulgur
1 burk kikärtor, ca 200 g 

Stek purjolök, bulgur och curry i olja i en stekpanna ca 3 min. Spola av kik­ärterna med kallt vatten och blanda ner dem i pannan. Häll i gräddmjölken och tillsätt 1/2 dl ananaschutney. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ca 5 min. Halvera tomaterna. Vänd ner tomater och spenat i pannan och låt det bli varmt. Servera med resten av ananaschuneyn.

Ananaschutney

2 burkar skivad ananas (ca 180 g st)
2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk hackad ingefära
1/2 dl råsocker
1 dl äppelcidervinäger
3 msk citronjuice
1 tsk kajennpeppar

Skär ananasringarna i bitar. Lägg dem i en kastrull. Strö över saltet. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Tillsätt det och resten av ingredienserna. Rör om och koka upp. Sjud under lock tills ananasen mjuknat och mosats ihop med resten av chutneyn.

 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se