Nu är det snart tre månader sen jag (och min man) bestämde oss för att börja äta vegetarisk mat alla vardagar och nu tänkte jag göra en liten utvärdering av det hela. Skälen för att börja äta mer vegetariskt var för mig många; det är bättre för miljön, det är snällare mot djuren och det är bättre ur en hälsosynpunkt (t ex magcancer...). Dessutom så är jag inte jätteförtjust i kött överlag och har aldrig varit. När jag var yngre, runt 11-12 år, var jag vegetarian i något år, då mest för djurens skull. Vi har dessutom alltid ätit en hel del vegetariskt hemma i min familj, köttet stod liksom aldrig i centrum när det gällde maten. Så direkt ovan att äta vegetariskt var jag alltså inte innan, men att laga det frekvent, minst fem dagar i veckan, var något helt nytt för mig. Vi har fisk någon gång i veckan och ätit kött ibland på helgerna, framför allt när vi ätit ute eller varit bortbjudna, vilket har varit gott. Fördelen med att äta kött sällan är att när vi väl köpt det har vi kunnat köpa ekologiskt (och därmed dyrare) kött och det känns bra! Det kött vi köpt har varit köttfärs, bacon och leverpastej vilket i princip alltid finns som ekologiskt alternativ.
 
 
Men hur har det gått då? Över all förväntan! Såhär vill jag alltid äta! Jag tror jag aldrig varit så nöjd med ett nyårslöfte. Från dag ett har jag njutit av all ny, rolig och god mat jag både lagat och ätit och dessutom så känns det så bra, på alla sätt. Alla djur jag skonar, miljövinsterna, minskade utgifter gällande mat, min egen kropp som är mer än nöjd. En helt ny matvärld har öppnat sig där jag provat rätter och ingredienser jag aldrig tidigare ätit och jag har fått en helt ny energi och kreativitet gällande matlagningen. Jag har t ex tidigare inte varit speciellt förtjust i just bönor och linser som nästan är ett måste i vegetarisk mat (som proteinkälla) men är numera helt omvänd. Jag frossar i olika sorter bönor och linser, djupdyker bland matkorn, quinoa och andra spannmål, exprimenterar med grönsaker och rotfrukter. Adderar ostar och kryddor som förhöjer smakerna. Det finns så mycket gott som jag knappt visste fanns! Dessutom gör den vegetariska matlagningen att man behöver tänka helt utanför de vanliga ramarna kött-tillbehör-sallad. Nu är det grytor och röror högt och lågt, sallader både som huvudrätt och tillbehör, varma och kalla grönsaker. Jag gillar det det!
 
Nya matupptäckter:
Quinoa
Matvete
Sötpotatis
Halloumi i fler former än stekt i skivor
Kikärtor i annat än hummus
 
Nya favoriträtter (hittills):
Fruktig linsgryta med curry HÄR
Majs- och bönbiffar med sting HÄR
Bakad sötpotatis med fetaost & oliver HÄR
Gnocchi med svampsås & rödbetor HÄR
Vegetarisk linstacos HÄR
Halloumigryta med grönsaker HÄR
 
Summa summarum, en vegetarisk vardag är årets bästa beslut och jag kommer fortstätta med den här framöver. Som det känns nu kommer jag äta ännu mer vegetariskt, utan att för den delen bli vegetarian på heltid. Jag känner inget behov av att sätta en stämpel på min mathållning eller bestämma något definitivt utan vill äta så att både magen, hjärtat och hjärnan känner sig nöjd. Jag hoppas dessutom att jag kan inspirera er till att äta lite mer vegetariskt eller bara helt enkelt hitta nya goda recept!

Kommentarer
Postat av: Liza

Måste bara säga att jag blir så inspirerad av din blogg. Varje gång jag går in här hittar jag nåt nytt spännande recept att prova! Jag tror aldrig att jag har kommenterat, men jag har följt bloggen under flera år och provat många, många recept och aldrig blivit missnöjd! Vi har många gånger pratat om att ha en vegetarisk vecka i månaden i alla fall, men aldrig tagit tag i det. Det är så lätt att utgå från köttet när man planerar middag tycker jag. Men nu kanske jag är tillräckligt inspirerad av alla dina vegetariska recept (som ser såå goda ut), att faktiskt ta tag i det :)Vill helt enkelt bara tacka för en otroligt bra blogg!

Svar: Men vad glad jag blir! Tack snälla du. Vad roligt att höra att du dels läst bloggen länge och dels att du gillat recepten! Det är verkligen ett fint betyg, tusen tack!
Vad kul att du också börjat tänka lite mer vegetariskt, det är ju så gott och roligt att laga. Hoppas att du hittar några recept du gillar! :)
Julia Hellquist

2014-03-27 @ 11:13:25
Postat av: Sanna

Klokt och välskrivet inlägg! Jag tänker som du, vill inte heller ha en stämpel på min mat, men jag äter vegetariskt oftast, fisk ibland och ser kött som lyx som jag äter ibland. Är ju smidigt att vara allätare men samtidigt medveten om vad jag stoppar i mig, både för hälsan, miljön och djuren. Jag blir väldigt inspirerad av dina recept!

Svar: Tack för fint beröm! Precis, livet blir bra mycket enklare om man är flexibel i sin mathållning och kan äta allt som erbjuds, men själv känna att man gör bra val när man själv lagar mat. Jag har en kompis som kallar sig själv "lättskött vegetarian" och äter icke-vegetariskt om inget annat finns. Det tycker jag är en rolig och rätt praktisk stämpel att sätta på sig själv. ;)
Julia Hellquist

2014-03-27 @ 16:00:08
Postat av: Paulina

Julia, du är så inspirerande att till och med jag, som verkligen älskar kött, börjat kika på andra alternativ :) Lagade majs- och bönbiffarna du la upp receptet på och de blev otroligt goda!

Vi har börjat äta mer fisk och ekologiskt kött på senare tid, känns bättre.
Men man kanske skulle ha några köttfria dagar emellanåt.
Måste bara säga att jag instämmer med ovanstående. Du är verkligen inspirerande och skriver så bra texter!
Stor kram till dig!

Svar: Heja och tack snälla du! Så fint beröm. Och vad roligt att biffarna blev bra! :) Jamen precis, någon köttfri dag i veckan gör ju faktiskt stor skillnad både för t ex miljön och sig själv och gör ju dessutom att man kan få upp ögonen för andra alternativ. Hoppas du vågar prova fler recept. Stor kram!
Julia Hellquist

2014-04-01 @ 15:26:32
URL: http://hallonbubbla.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se