När jag var liten (innan jag och min syster upptäckte lyckan i att baka och stod för det mesta av fikabrödet) fanns det tre olika sorters kakor som mina förälrar alternerade mellan att baka när det vankades fikagäster; kardemummakaka, kolakakor och mjuk pepparkaka. Fortfarande är dessa tre kakor några av mina absoluta favoriter. Klassiker som håller i alla lägen! Så när vi förra helgen fick ett spontant fikabesök svängde jag snabbt ihop en mjuk pepparkaka och serverade till kaffet. Precis lika gott idag som för 20 år sedan när man satt med dinglande ben på en hög kökstol och sörplade hemmagjord svartvinbärssaft till. 
 
 
 
Mjuk pepparkaka
100 g smält smör

2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl filmjölk
2 tsk malen ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl

florsocker att pudra över


Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat. Blanda till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i en avlång smord brödform och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Skär i skivor eller som jag gjorde, i tjocka rutor, och pudra florsocker över.


Trevlig fredag!


Kommentarer
Postat av: Citroncest - matblogg från Italien

Vad kul att du inte sparar pepparkakan till december som de flesta av oss gör. Pepparkakskryddningen är ju god året om! :)

Svar: Ja, för mig har just mjuk pepparkaka aldrig varit en julkaka av någon anledning utan en kaka man lika gärna kan äta mitt i sommaren. :) Vanliga hårda pepparkakor är däremot inget jag skulle baka förutom just vid jul.
Julia Hellquist

2014-03-24 @ 16:52:25
URL: http://citroncest.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se