Som jag skrivit tidigare så är jag väldigt svag för hamburgare. Jag tycker helt enkelt att det är gott! Mycket beror nog på att jag gillar i princip all mat med bröd, det höjer vilken rätt som helst. Dessutom finns det så många varianter på hamburgare i form av olika pålägg, dressingar och kryddningar. Dock behöver inte hamburgare bara betyda köttiga biffar, vegetariska burgare kan vara minst lika goda! Här har jag gjort en variant på mixade bönor panerade i solrosfrön. Riktigt gott! Bönorna mixas dessutom med rostade solrosfrön som ger extra god smak liksom vitlöken och persiljan. Med rostat surdegsbröd med lite olivolja och flingsalt på, coleslaw och grönsaker som tillbehör blev det en hel kalasmåltid! Prova detta, för det här blev riktigt bra! 
 
 
Bönburgare med solrosfrön (4 port.)

200 g solroskärnor
2 förp (ca 2 x 250 g) kokta bönor, gärna mixade 
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
1 ägg
2 msk potatismjöl el. 1 msk fiberhusk
2 tsk salt

svartpeppar


Rosta hälften av solroskärnorna i en torr stekpanna. Skölj bönorna och mixa (med stavmixer eller i matberedare) med rostade solroskärnor, vitlök, persilja, ägg, potatismjöl/fiberhusk, salt och peppar. Forma smeten till 8 biffar och panera dem sedan i resten av solroskärnorna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja och stek tills biffarna fått fin färg på båda sidor. Servera med gott bröd, coleslaw och grönsaker. 


Coleslaw

1 klyfta vitkål, ca 200 g

1 morot

1/2 äpple

1/2 gul lök

1/2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl majonäs

2 msk äppelcidervinäger

salt


Strimla vitkål, gärna med osthyvel. Skala och riv morot och äpple och finstrimla löken. Blanda ihop allt och rör sen ihop yoghurt, majonäs, vinäger och salt. Blanda med rivet och låt gärna stå en stund så att coleslawen hinner safta ihop sig.

Solrosfröna ger extra smak och knaprighet till burgarna.
 
Coleslaw, rödlök, körsbärstomater, inlagd gurka och finhackade örter som tillbehör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se