Som jag skrivit tidigare så är jag väldigt svag för hamburgare. Jag tycker helt enkelt att det är gott! Mycket beror nog på att jag gillar i princip all mat med bröd, det höjer vilken rätt som helst. Dessutom finns det så många varianter på hamburgare i form av olika pålägg, dressingar och kryddningar. Dock behöver inte hamburgare bara betyda köttiga biffar, vegetariska burgare kan vara minst lika goda! Här har jag gjort en variant på mixade bönor panerade i solrosfrön. Riktigt gott! Bönorna mixas dessutom med rostade solrosfrön som ger extra god smak liksom vitlöken och persiljan. Med rostat surdegsbröd med lite olivolja och flingsalt på, coleslaw och grönsaker som tillbehör blev det en hel kalasmåltid! Prova detta, för det här blev riktigt bra! 
 
 
Bönburgare med solrosfrön (4 port.)

200 g solroskärnor
2 förp (ca 2 x 250 g) kokta bönor, gärna mixade 
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
1 ägg
2 msk potatismjöl el. 1 msk fiberhusk
2 tsk salt

svartpeppar


Rosta hälften av solroskärnorna i en torr stekpanna. Skölj bönorna och mixa (med stavmixer eller i matberedare) med rostade solroskärnor, vitlök, persilja, ägg, potatismjöl/fiberhusk, salt och peppar. Forma smeten till 8 biffar och panera dem sedan i resten av solroskärnorna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja och stek tills biffarna fått fin färg på båda sidor. Servera med gott bröd, coleslaw och grönsaker. 


Coleslaw

1 klyfta vitkål, ca 200 g

1 morot

1/2 äpple

1/2 gul lök

1/2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl majonäs

2 msk äppelcidervinäger

salt


Strimla vitkål, gärna med osthyvel. Skala och riv morot och äpple och finstrimla löken. Blanda ihop allt och rör sen ihop yoghurt, majonäs, vinäger och salt. Blanda med rivet och låt gärna stå en stund så att coleslawen hinner safta ihop sig.

Solrosfröna ger extra smak och knaprighet till burgarna.
 
Coleslaw, rödlök, körsbärstomater, inlagd gurka och finhackade örter som tillbehör.


Nu är det snart tre månader sen jag (och min man) bestämde oss för att börja äta vegetarisk mat alla vardagar och nu tänkte jag göra en liten utvärdering av det hela. Skälen för att börja äta mer vegetariskt var för mig många; det är bättre för miljön, det är snällare mot djuren och det är bättre ur en hälsosynpunkt (t ex magcancer...). Dessutom så är jag inte jätteförtjust i kött överlag och har aldrig varit. När jag var yngre, runt 11-12 år, var jag vegetarian i något år, då mest för djurens skull. Vi har dessutom alltid ätit en hel del vegetariskt hemma i min familj, köttet stod liksom aldrig i centrum när det gällde maten. Så direkt ovan att äta vegetariskt var jag alltså inte innan, men att laga det frekvent, minst fem dagar i veckan, var något helt nytt för mig. Vi har fisk någon gång i veckan och ätit kött ibland på helgerna, framför allt när vi ätit ute eller varit bortbjudna, vilket har varit gott. Fördelen med att äta kött sällan är att när vi väl köpt det har vi kunnat köpa ekologiskt (och därmed dyrare) kött och det känns bra! Det kött vi köpt har varit köttfärs, bacon och leverpastej vilket i princip alltid finns som ekologiskt alternativ.
 
 
Men hur har det gått då? Över all förväntan! Såhär vill jag alltid äta! Jag tror jag aldrig varit så nöjd med ett nyårslöfte. Från dag ett har jag njutit av all ny, rolig och god mat jag både lagat och ätit och dessutom så känns det så bra, på alla sätt. Alla djur jag skonar, miljövinsterna, minskade utgifter gällande mat, min egen kropp som är mer än nöjd. En helt ny matvärld har öppnat sig där jag provat rätter och ingredienser jag aldrig tidigare ätit och jag har fått en helt ny energi och kreativitet gällande matlagningen. Jag har t ex tidigare inte varit speciellt förtjust i just bönor och linser som nästan är ett måste i vegetarisk mat (som proteinkälla) men är numera helt omvänd. Jag frossar i olika sorter bönor och linser, djupdyker bland matkorn, quinoa och andra spannmål, exprimenterar med grönsaker och rotfrukter. Adderar ostar och kryddor som förhöjer smakerna. Det finns så mycket gott som jag knappt visste fanns! Dessutom gör den vegetariska matlagningen att man behöver tänka helt utanför de vanliga ramarna kött-tillbehör-sallad. Nu är det grytor och röror högt och lågt, sallader både som huvudrätt och tillbehör, varma och kalla grönsaker. Jag gillar det det!
 
Nya matupptäckter:
Quinoa
Matvete
Sötpotatis
Halloumi i fler former än stekt i skivor
Kikärtor i annat än hummus
 
Nya favoriträtter (hittills):
Fruktig linsgryta med curry HÄR
Majs- och bönbiffar med sting HÄR
Bakad sötpotatis med fetaost & oliver HÄR
Gnocchi med svampsås & rödbetor HÄR
Vegetarisk linstacos HÄR
Halloumigryta med grönsaker HÄR
 
Summa summarum, en vegetarisk vardag är årets bästa beslut och jag kommer fortstätta med den här framöver. Som det känns nu kommer jag äta ännu mer vegetariskt, utan att för den delen bli vegetarian på heltid. Jag känner inget behov av att sätta en stämpel på min mathållning eller bestämma något definitivt utan vill äta så att både magen, hjärtat och hjärnan känner sig nöjd. Jag hoppas dessutom att jag kan inspirera er till att äta lite mer vegetariskt eller bara helt enkelt hitta nya goda recept!


Gnocchi har blivit en favorit för mig på senaste tiden. Det går supernsnabbt att koka (om man köper färdig det vill säga) och behöver inte många tillbehör för att det ska bli riktigt gott. Igår svängde jag snabbt ihop en vitlöksdoftande gnocchipanna med sparris. Vårig och åh så gott! Och nej, nu pratar vi inga fibrer och nyttigheter, utan bara en krämig och god pastarätt som går på några få minuter. Sådan mat behövs också ibland!
 
 
Gnocchipanna med sparris (4 port.)
4 port. gnocchi
2 schalottenlökar alt. 1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe grön sparris
2 dl gräddmjölk/matlagningsgrädde
1 msk maizena
salt & svartpeppar
parmesan
 
Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i en stekpanna med lite olja. Dela sparrisen i mindre bitar och fräs med löken tills den mjuknat något. Rör ut maizenan i gräddmjölken och slå på löken och sparrisen. Låt koka ihop medan gnocchin kokas i en separat kastrull. När den kokat klart; häll av och vänd ner i stekpanna. Smaka av med salt och peppar och servera med hyvlad parmean på toppen.
 


När jag var liten (innan jag och min syster upptäckte lyckan i att baka och stod för det mesta av fikabrödet) fanns det tre olika sorters kakor som mina förälrar alternerade mellan att baka när det vankades fikagäster; kardemummakaka, kolakakor och mjuk pepparkaka. Fortfarande är dessa tre kakor några av mina absoluta favoriter. Klassiker som håller i alla lägen! Så när vi förra helgen fick ett spontant fikabesök svängde jag snabbt ihop en mjuk pepparkaka och serverade till kaffet. Precis lika gott idag som för 20 år sedan när man satt med dinglande ben på en hög kökstol och sörplade hemmagjord svartvinbärssaft till. 
 
 
 
Mjuk pepparkaka
100 g smält smör

2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl filmjölk
2 tsk malen ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl

florsocker att pudra över


Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat. Blanda till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda snabbt ihop till en jämn smet.

Häll smeten i en avlång smord brödform och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Skär i skivor eller som jag gjorde, i tjocka rutor, och pudra florsocker över.


Trevlig fredag!



Jahaja, så var vintern här igen, men för hoppningsvis inte allt för länge. Men så länge snön ligger kvar och luften är blöt och tung så passar det ju alldeles ypperligt med ett recept på en varm och sprakande smakrik fisksoppa med saffran. Jag hade turen att hitta färsk koljafilé på halva priset, men vilken vit fisk som helst, eller lax med för den delen, gå bra. Samma sak med skadjuren; jag använde kräftstjärtar med vill man hellre ha räkor, musslor eller alltihop i går det förstsås precis lika bra. Detta är riktigt snabblagad lyxmat som både ser ut och smakar mer avancerat ut än vad det är.
 
 
Fisksoppa med saffran & skaldjur (4-5 port.)
400 g vit fiskfilé (alt. lax)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
lite smör att steka i
7 dl fiskbuljong (vatten + tärning/fond)
3 dl grädde
1 pkt saffran (1/2 g)
200 g skaldjur
salt & peppar
färsk dill
 
Tärna fisken och salta den. Lägg åt sidan. Finhacka lök och vitlök och skiva morotarna. Fräs allt i en stor kastrull i lite smör några minuter. Häll på buljongen och låt koka i 10-15 min. Tillsätt grädde, saffran och fisk och låt sjuda tills fisken är klar, ca 5-7 min. Lägg i skaldjuren i slutet så de precis hinner bli varma. Smaka av med salt och peppar och klipp över rejält med färsk dill.
 
Servera gärna med ailoi och ett gott bröd.
 
Här är soppan dagen efter, micrad, vilket gör att själva vätskan har skiktat sig lite. Lika god men inte riktigt lika snygg!


Kvällens middag bestod av kryddiga kikärtsbiffar, bulgur med fetaost och soltorkade tomater och en kall, krämig tzatziki till. Gott gott! Kikärtsbiffarna kryddade jag med persilja, soltorkade tomater (här med) och en god kryddblandning jag köpte härom dagen; vitlökspeppar. En blandning av olika sorters peppar och vitlök. Riktigt god! Men har man inget liknande går det förstås lika bra med peppar och vanlig vitlök.
 
 
Kikärtsbiffar med soltorkade tomater(4 port.)
500 g kokta kikärtor
2 ägg
4-5 soltorkade tomater
1 msk potatismjöl
1/2 dl persilja (fryst)
1 msk vitlökspeppar
salt efter smak
 
Mixa ihop allting i matberedare och klicka ut i en stekpanna med olja, ca  Stek försiktigt några minuter på varje sida tills de fått fin färg.
 
Bulguren kokade jag enligt anvisningarna på paketet och blandade med ett paket tärnad fetaost, en halv strimlad rödlök och några hackade soltorkade tomater.
 
Recept på tzatziki HÄR.


Hoppas att ni har haft en skön helg trots blåsten. I Örebro har det stormat hej vilt, men solen har strålat hela helgen så det har inte gått någon nöd på oss. Förrän kanske idag då, när det visade sig att kranvattnet inte får drickas på två dygn... Man inser plötsligt lyxen med rent, fräscht och gott vatten direkt i kranen. Nu är det kokat och avsvalnat vatten som gäller till på tisdag. Som tur var ändrades restriktionerna gällande dusch och tvätt, det verkade vara okej nu, tack och lov!
 
Hur som helst, tidigare i veckan gjorde jag riktigt goda smoothies till mig och syrran som var här på plugg-besök. Efter att dagens studier var avklarade satte vi oss ute insvepta i filtar och sörplade på dessa uppiggande hallon- och äppelsmooties.
 
 
 
Hallonsmoothie med äpple (2 glas)
1 banan, gärna halvfryst
ca 2 dl frysta hallon
1/2 dl röda vinbär (eller andra syrliga bär)
1 dl äppeljuice
 
Mixa ihop allting med stavmixer, blender eller matberedare. Häll upp i glas, stick i sugrör och dekorera kanske med några hallon. Slurpa i dig direkt!


Fredag och strålande soligt vårvädet, det blir väl inte bättre än så? Imorse hittade jag dessutom ett par kvistar vide när jag var ute på en promenad längs Hjälmaren som gjorde mig extra glad. Så söta och våriga. De känns så spirande och hoppingivande, våren är faktiskt här!
 
Tillsammans med några av tulpanerna från buketten jag senare köpte på torget blev det en fin lite stökig bukett på köksbordet. Nu ser jag verkligen fram emot påsken med påskliljor, fjäderprytt ris och alla sprudlande färger.
 
 
 
Trevlig fredag!


Efterrätter hör ju framför allt helg och festligheter till, men så finns det ju faktiskt desserter som är så nyttiga att de kan ätas vilken vardag som helst. Som till exempel denna supersnabba, simpla sorbet som endast innehåller två, max tre ingredienser. Fryst banan + frysta bär + en gnutta citronsaft. Mixa ihop till en slät sorbet och ät direkt! Fruktigt, läskande, uppiggande och gudagott. Jag brukar ofta skiva bananer och lägga i en burk i frysen när jag ser att de börjar bli bruna och inte kommer ätas närmaste dagarna. Perfekt att sen använda i smoothies eller denna sorbet. 
 
 
Jag slängde på några myntablad för lite extra piff och nästa gång ska jag helt klart mixa med några blad. De gav en riktigt god smak till sorbeten!
 
Subersnabb sorbet (1 port.)
1 liten banan (ekologisk!)
1 näve frysta bär, jag använde jordubbar och röda vinbär
en gnutta citronsaft
 
Skiva och frys bananen nästan helg (alt. ta fram fryst banan så att den mjuknar lite). Mixa ihop (med hjälp av stavmixer/blender/matberedare) med bären och ev citronsaft om det behövs lite syrlighetmed. Skopa upp i en skål och ät direkt. 


Få saker gör mig så fånigt glad och tillfreds som när jag provar ett nytt recept som blir riktigt bra och gott, och det hände ikväll! Jag har haft receptet liggande (eller ja, som bokmärke i datorn) länge men så ikväll slog jag till på denna ganska märkliga gryta innehållandes kikärtor, vitkål, krossade tomater och jordnötssmör (!). Och det blev så otippat bra ihop, riktigt riktigt gott! Mustigt och mättande med spännande smakkombinationer. Och så enkelt. Inte en massa hackande utan mest att bara tjoffa ner allt i en gryta och låta puttra ihop med kryddor som curry, chili och oregano. Originalreceptet (har som vanligt ändrat lite själv) kommer från Pickipicki och där serverades cous cous till. Det hade vi inte hemma utan jag kokade nudlar istället vilket passade väldigt bra till. Men jag tror att de flesta gryn så som bulgur, quinoa, ris passar bra liksom bara ett gott bröd eller rejäl sallad.
 
Så hörni, testa det här nu! Jag förstår om ni är lite skeptiska men det här var så himla gott. Ni kommer inte att ångra er!
 
Gryta är svårt att få snyggt på bild, men äsch, ni får tänka på de goda smakerna istället.


Kikärtsgryta med jordnötssmör
(4 port.)
1 gul lök
100 g vitkål
1 msk rapsolja

2 tsk curry
1 tsk chilipulver

400 g krossade tomater

1 dl vatten
0,5 dl jordnötssmör
2 tsk oregano
salt och svartpeppar
250 g kokta kikärtor

Skala och dela löken i klyftor och fräs i olja tillsammans med curry och chilipulver. Häll i tomater, vatten, jordnötssmör och krydda med oregano, salt och peppar. Blanda ner strimlad vitkål och låt koka i 5 minuter. Häll ner kikärtorna och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka ev av med mer kryddor. Klart!



Vips så var både veckan och helgen slut, och runt hörnet väntar en ny vecka- en vårvecka! Jag gissar att ni liksom jag njutit av vårvädret till max i helgen. Jag gillar alla årstider och njuter av varje årstidsväxling, men visst är det något alldeles speciellt med de första vårdagarna. När man är beredd att kyssa de torra, grusiga gatorna och högtidligt placerar årets första tusslilago i ett litet glas på köksbordet. 
 
 
De senaste dagarna har jag befunnit mig på en minisemester i Göteborg, så någon matlagning har det inte varit tal om. Däremot en hel del restaurangmat, hockey-korv och oförskämt mycket hembakat kalas-fika. Så något egenlagat recept kan jag inte bjuda på. Men! Igår kväll när vi landade i Örebro igen var vi bjudna till min syster på Melodifestivalmiddag där det förutom underbara hemmagjorda pizzor bjöds på en fullkomligt fantastisk dessert. Nu hyller jag ju rätter till höger och vänster, men snälla tro mig när jag säger att detta var en av de absolut godaste desserter jag ätit. Läs noga nu; fryst daimcheesecake med kolasås och havssalt. Alltså; daim + cheesecake + kolasås + havssalt. Ni förstår ju. Så gott att jag knappt kunde koncentrera mig på finaldramatiken! Frasig digestivebotten, len cheesecake med knapriga bitar daim och så en ljuvligt söt kolasås ovanpå, toppad med havssalt som är kolans bästa vän. SÅ gott!
 
Receptet kommer från (läsvärda och inspirerande) Jennys matblogg. Havssaltet finns inte med i originalreceptet utan det la syrran själv till och det tycker jag verkligen förhöjde hela smakupplevelsen, så skippa inte det.

Fryst daimcheesecake med kolasås (ca 10-12 bitar)

3 dubbeldaim, hackad
1/2 paket digestivekex
40 g smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk sötad - kokad i max 2 timmar

havssalt


Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. Mixa kexen till smulor. Smält smöret och rör ihop med kexen, platta ut i en rund springform med avtagbara kanter. Ställ svalt medan du börja med själva cheesecaken. Ta fram tre olika skålar och fördela enligt följande:


Skål 1: Äggulorna, socker, vaniljsocker och philadelphiaosten, ihoprörda.

Skål 2: Grädde, fluffigt vispad. Vänd ner den hackade daimen.

Skål 3: Äggvitorna, hårt vispade.


Blanda skål 1 och 2 och vänd sist ner nr 3. Fördela på kexbotten och frys minst 5 timmar. Ta fram 15 min före servering och bred ut kolasåsen över kakan. Strö över havssalt och servera.

 

 
 

Lova att ni testar detta snarast! Hela gänget igår både lovordade och tog om av desserten, så detta var verkligen något som gick hem!



Puh! Fettisdagen börjar gå mot sitt slut och jag kan pusta ut. Det har såklart varit fullt ös på konditoriet idag med semlor högt och lågt och i alla dess former. Helt klart årets roligaste jobbdag! Dock är det mer än skönt att nu få lägga upp benen och så småning om själv intaga en ljuvlig liten semla. För trots att jag spritsat, packat och sålt hundratals semlor idag är jag inte alls trött på dem utan bara sugen på att själva få hugga in på en. Har ni ätit någon semla idag?
 
Men det jag egenligen skulle skriva om var kvällens middag som blev väldigt lyckad. Superenkelt och supergott! vegetarisk pyttipanna med potatis, squash, rödlök och halloumi. Till det rödbetor såklart, och så stekt ägg för extra protein och mättnad. Husman i lite modern tappning med halloumin och precis hur gott som helst!
 
 
Vegetarisk pyttipanna(4 port.)
6-8 potatisar
1 squash
1 stor rödlök
1 paket halloumi (200 g)
olja
salt & peppar
 
4 ägg
inlagda rödbetor
 
Skala och tärna potatisen. Koka nästan helt mjuk i saltat vatten. Häll av väl. Tärna squash och dela rödllken i båtar. Stek i olja tills de mjuknat, Lägg i potatisen och låt få lite färg. Lägg allt åt sidan och håll varmt. Tärna halloumin och stek gyllene. Toppa pytten med. Stek äggen och servera tillsammans med pytten och inlagda rödbetor. 


Vilken (materiell) lycka jag upplevde förra veckan när jag hittade en Ostindia-tekanna på loppis till det förmånliga priset 68 kronor. Jag samlar sedan tidigare på servisens tekoppar som jag lyckats köpa hyfsat billigt på Tradera, men jag hade inte kunnat drömma om att köpa tekannan då den som ny kostar närmare 1000 kr och inte långt därifrån på exempelvis Tradera. Så döm om min förvåning när jag sprang på denna urfina kanna på Bra och Begagnat.
 
 
 
Jag är så svag för blåvitt porslin och föll direkt för den fina mönstrade krukan, även den på loppis. Gör sig dessutom riktigt bra ihop med kannan.


I julklapp fick jag en prenumeration på den nya tidningen Hunger. Har ni läst den? Det är en systertidning till tidningen Filter och chefredaktören är Mats-Eric Nilsson, författaren som skrivit böcker om fusket med maten;  Hemliga kocken, Äkta vara och Saltad nota. Alla tre oerhört intressanta och välskrivna böcker om tillsatser och allt fusk med mat som sker, både hos producenter och inom restaurangvärlden. Hur som helst, tidningen Hunger har i alla fall fortsatt i detta spår och är helt enkelt en mattidning med fokus på matens ursprung, råvaror, granskning av lismedelsindustrin och därtill goda och roliga recept, med fokus på ekologisk, närproducerad och säsongsbetonad mat. När jag nu i veckan fick mitt första nummer av tidningen kände jag att det här är precis vad jag saknat! En tidning som både innehåller inspirerande recept men också har ett ytterligare "djup" och tar maten på allvar. Jag läste tidningen från första til sista sidan med stort intresse och facinerades av varenda liten bokstav.
 
Så, jag vill verkligen rekommendera er att köpa/läsa Hunger om ni också är intresserade av var maten kommer ifrån, egentligen. Men en liten varning; ni kommer exempelvis förmodligen aldrig kunna köpa oekologisk apelsinjuice igen (människovidrigt) eller färdig pizzadeg (googla E920).
 
 
Och för protokollets skull; det finns förstås ingen som helst sponsring inblandat i detta. Det är helt och hållet mitt eget tips för att jag helt enkelt vill tipsa om en riktigt bra tidning!
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se