Något annat som verkligen hör sommaren till är ju glass. Mina favoriter bland styckglassarna är helt klart GB sandwich och piggelin, alla gånger. Äter jag kulglass så vill jag gärna ha någon fruktig sorbet eller riktigt mörk chokladglass. Men den allra godaste glassen tycker jag är den man gör själv. Och vet ni, det är inte svårt! Man behöver ingen glassmaskin heller, det går bra ändå! Världens enklaste vaniljglass är DENNA gjord på kondenserad mjölk som blir oerhört krämig och kan smaksättas på massa olika sätt. Annars är parfait hur gott som helst, t ex jordgubbsparfait eller rabarberparfait som vi serverade på vårt bröllop.
 
I helgen testade jag en ny variant; yoghurtglass med citronsmak och lemoncurd rippel. Så himla gott! Jag vet att jag skriver det jämt och ständigt, men detta måste ni bara testa, om ni gillar citron det vill säga. Om ni bara ska testa ett enda recept från min blogg i sommar- gör detta! Glassen gjorde jag på grädde och färskostyoghurt, en produkt från Arla (obs, ej spons!) men jag gissar att såväl vanlig naturell färskost (typ philiadelphia) som tjock yoghurt (grekisk/turkisk/rysk) fungerar lika bra. Glassen smaksätts med citronskal och sedan rörs lemoncurd ner i ett härligt "swirl". Lemoncurden kan ni såklart köpa färdig, men att göra egen går på en kvart! Lemoncurden är dessutom urgod på kex eller som tårtfyllning.
 
 

Citronyoghurtglass (ca 6 port.)

3 dl vispgrädde

200 g färskost-yoghurt/färskost/tjock yoghurt
rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
2 äggulor
1 1⁄2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver el. 1 tsk vaniljsocker

ca 1 dl lemoncurd (se recept nedan)

 

Rör ihop färskost, citron, äggulor, socker och vaniljpulver/socker. Vispa grädden. Rör ner den i smeten. Häll smeten i en form som rymmer ca 1 ½ liter. Häl över lemoncurden och rör några varv med en gaffel så ett radnigt mönster bildas. Plasta och frys i minst 6 tim. Ta fram ca 15 min innan servering.

  

Lemoncurd

2 ekologiska citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
vatten
100 g smör


Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och citronjuice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna.

 

Glassen åt vi med krossade citron- och kokosdrömmar och färska jordgubbar. En riktig drömdessert!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se