Nu ska ni få receptet på sommarens absolut godaste förrätt, bufférätt, tilltugg. En superenkel rätt som jag inte tror någon kan motså, nämligen ett ostflarn toppat med vitlöksfärskost och tomater. Så gott så ni anar inte. Ostflarnet görs av en deg med smakrik, riven ost i, t ex västerbottenost, parmesan eller lagrad prästost och som baka ut till en stor tunn kaka som gräddas frasig i ugnen. Bred på färskost smaksatt med vitlök, salt och peppar och toppa sedan med skivor av tomater, gärna olika färger och storlekar. Svalt, somrigt och otroligt smakrikt. Flarnet kan bakas i förväg och sen bara garneras vid servering. Varför inte testa till midsommar och servera det på en buffé eller som tillbehör till grillat?
 
 
Tomatflarn med färskost (ca 4 port.)
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
40-50 g riven, smakrik ost (ca 1 dl)
1 krm salt
1 ägg
1 tsk vatten
 
100 g färskost
1 riven vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
ca 200 g tomater i olika färger/storlekar (säljs ofta som "trädgårdstomater)
ev. färska kryddor att toppa med (t ex basilika eller persilja)
 
Mixa ihop mjöl, smör, ost och salt i en matberedare eller för hand i en bunke till smulor. Tillsätt ägg och vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila 30 min i kylen. Kavla ut degen till en stor rundel, ca 1/2 cm hög. Enklast är att kavla ut degen mellan två bakplåtpapper och sedan ta bort det översta pappret och lägga resten på en plåt. Nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 min tills flarnet fått lite färg och börjat bli frasigt i kanterna. Låt svalna.
 
Blanda färskost, vitlök, salt och peppar. Bred över det avsvalnade flarnet. Skär tomaterna i tunna skivor och fördela på färskosten. Toppa ev med färska kryddor (det glömde jag!). Servera på en skärbräda och låt var och en skära "tårtbitar" av det stora flarnet.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se