Det vankas midsommar runt hörnet och idag reser vi till den givna midsommarplatsen; Dalarna. Trots att vi har bott i Örebro i fyra år har vi aldrig firat midsommar här, jag vet inte ens hur man gör! Midsommar ska liksom firas i Dalarna, så är det bara. Firandet sker dessutom traditionsenligt i dagarna två och vädret ser dessutom också ut att följa traditionen; 11 grader och regn. Burr! Men det ska nog bli firande ändå, sol på midsommar känns trots allt som en utopi. Oavsett väder så firas ju midsommar allra bäst med jordgubbar så här ska ni få ett gäng goda efterrätter eller sötsaker att använda jordgubbarna till. Hur jag själv ska förtära jordgubbarna till midsommar återstå att se, än har jag lite tid kvar till receptgoogling.
 
Yoghurtpannacotta med limemarinerade jordgubbar. RECEPT
 
Smulpaj med jordgubbar. RECEPT
 
 
Mjuk jordgubbskaka. RECEPT
 
 
Jordgubbsparfait med jordgubbssås. RECEPT
 
 
Mazarinrutor med jordgubbsglasyr. RECEPT
 
Jordgubbstårta. RECEPT
 
Hoppas att ni alla får en riktigt trevlig midsommarhelg oavsett plats och väder!


Det är så konstigt, för en av mina favoriter bland vegetariska rätter är lasagne och lagar det relativt ofta, men ändå har jag aldrig lagt ut receptet här. Konstigt! Det skulle kunna bero på att det är himla svårt att få lasagne att se fin ut på bild. Det blir liksom mest... mat i hög. Men ack så gott! Istället för köttfärssås kokar jag en grönsakssås på paprika, morot, squash, lök, vitlök och tomatpuré. Varva sedan som vanligt med lasagneplattor och ostsås och skjutsa in i ugnen. Urgott, särskilt uppvärmt dagen efter.
 
 
 
Vegetarisk lasagne (ca 6 port.)
1 squash
2 paprikor
3 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl tomatpuré
salt & peppar
 
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 msk smör
2 dl riven ost
salt & peppar
 
lasagneplattor
 
Riv squash, paprikor, morötter, lök och vitlök, gärna i en matberedare. Fräs allt i olivolja i en stekpanna/traktörpanna. Tillsätt tomatpuré, vatten och buljong och koka ca 15 min tills du fått en krämig röra. Smaka av med salt och peppar. Gör ostsåsen: Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Låt koka upp och småkoka tills såsen tjocknar. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.
 
Bred lite ostsås i botten på en ugnsform. Lägg i lasagneplattor, bred över hälften av grönsaksröran och 1/3 av ostsåsen. På med plattor, grönsaksröra och ostsås. Slutligen lasagneplattor och ostsås (vilket jag glömde, därför ser ovansidan lite torr ut). Grädda ca 40 min i 200 grader. Låt gärna stå under folie en stund så att lasagnen "stannar".
 
 


Nu när sommaren är här drar ju verkligen grillsäsongen igång. Överallt kryllar det av grillrecept och grilltips och även jag tänkte ge er en liten del av grillhysterin i form av recept på goda grillsåser. Hemgjord bearnasiesås och en sval yoghurtsås med honung och timjan. Urgoda båda två och perfekt med en lite smörigare och en lite fräschare. Och låt er inte avskräckas av bearnaisen, det är inte svårt! Detta var mitt livs andra bearnaisesås och det gick galant, så våga testa. Det kan inte bli mer än fel.

 

 

Bearnaisesås

100 g smör
1 st schalottenlök
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 st äggulor
1 tsk dragon, torkad

1-2 krm salt

färsk persilja

 

Skala och finhacka löken. Blanda lök, vinäger, vatten, salt och dragon i en liten kastrull. Sjud blandningen 2 min utan lock, på låg värme. Sila av. Smält smöret på låg värme. Dra kastrullen från plattan och låt proteinet (det ljusa skiktet) sjunka till botten. Håll varmt. Vispa ihop vinägeravkok och äggulor i en bunke och ställ i vattenbad. Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning, undvik att få med proteinet. Vispa tills såsen tjocknat. Klipp i färsk persilja. Ta från vattenbadet och salta och klipp i färsk persilja. Servera varm, ljummen eller kall. Om såsen skulle skära sig under vispningen, häll i en matsked iskallt vatten och vispa hårt så går såsen ihop!

 
Honungsyoghurt med timjan
2 dl tjock yoghurt, t ex turkisk
2 msk flytande honung
några kvistar färsk timjan
salt & svartpeppar
 
Blanda yoghurten med honung, repade blad från timjankvistarna och kryddor. 
 


Något annat som verkligen hör sommaren till är ju glass. Mina favoriter bland styckglassarna är helt klart GB sandwich och piggelin, alla gånger. Äter jag kulglass så vill jag gärna ha någon fruktig sorbet eller riktigt mörk chokladglass. Men den allra godaste glassen tycker jag är den man gör själv. Och vet ni, det är inte svårt! Man behöver ingen glassmaskin heller, det går bra ändå! Världens enklaste vaniljglass är DENNA gjord på kondenserad mjölk som blir oerhört krämig och kan smaksättas på massa olika sätt. Annars är parfait hur gott som helst, t ex jordgubbsparfait eller rabarberparfait som vi serverade på vårt bröllop.
 
I helgen testade jag en ny variant; yoghurtglass med citronsmak och lemoncurd rippel. Så himla gott! Jag vet att jag skriver det jämt och ständigt, men detta måste ni bara testa, om ni gillar citron det vill säga. Om ni bara ska testa ett enda recept från min blogg i sommar- gör detta! Glassen gjorde jag på grädde och färskostyoghurt, en produkt från Arla (obs, ej spons!) men jag gissar att såväl vanlig naturell färskost (typ philiadelphia) som tjock yoghurt (grekisk/turkisk/rysk) fungerar lika bra. Glassen smaksätts med citronskal och sedan rörs lemoncurd ner i ett härligt "swirl". Lemoncurden kan ni såklart köpa färdig, men att göra egen går på en kvart! Lemoncurden är dessutom urgod på kex eller som tårtfyllning.
 
 

Citronyoghurtglass (ca 6 port.)

3 dl vispgrädde

200 g färskost-yoghurt/färskost/tjock yoghurt
rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
2 äggulor
1 1⁄2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver el. 1 tsk vaniljsocker

ca 1 dl lemoncurd (se recept nedan)

 

Rör ihop färskost, citron, äggulor, socker och vaniljpulver/socker. Vispa grädden. Rör ner den i smeten. Häll smeten i en form som rymmer ca 1 ½ liter. Häl över lemoncurden och rör några varv med en gaffel så ett radnigt mönster bildas. Plasta och frys i minst 6 tim. Ta fram ca 15 min innan servering.

  

Lemoncurd

2 ekologiska citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
vatten
100 g smör


Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och citronjuice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna.

 

Glassen åt vi med krossade citron- och kokosdrömmar och färska jordgubbar. En riktig drömdessert!
 
 
 
 


Hamburgare tycker jag är riktig sommarmat, både till grillmiddagen eller som en snabb lunch. I helgen testade jag två nya tillbehör som blev riktigt riktigt bra; parmesanaioli och karamelliserad rödlök. Aioli är väldigt enkelt att göra själv och dessutom slipper man alla miljoner tillsatser som oftast finns i färdigköpta. Smaksätt med riven parmesan och du har den kanske godaste hamburgerdressingen någonsin! Till den salta och smakrika ailoin passade söt karamelliserad rödlök perfekt. Testa detta, ni kommer inte att bli besvikna!
 
 
Karamelliserad rödlök

2 rödlökar
1/2 msk smör
1/2 msk olivolja
2 msk råsocker
2 msk balsamvinäger


Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i smör och olja i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Häll i balsamvinäger och låt småkoka ca 3 minuter. Ta från värmen och låt svalna något.

 
Parmesanaioli

1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk vinäger
1 äggula
1/2 dl rumsvarm olja
2 vitlöksklyftor
3/4 dl riven parmesan

salt


Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Droppa försiktigt ner oljan och vispa hela tiden, gärna med en elvisp. Ta det lugnt i början så att såsen "tar" ordentligt. Vispa tills all olja har gått ihop med resten. Smaksätt med pressad vitlök, salt och parmesan.

 
Goda vegetariska hamburgare: bönburgare & portabelloburgare.


Nu ska ni få receptet på sommarens absolut godaste förrätt, bufférätt, tilltugg. En superenkel rätt som jag inte tror någon kan motså, nämligen ett ostflarn toppat med vitlöksfärskost och tomater. Så gott så ni anar inte. Ostflarnet görs av en deg med smakrik, riven ost i, t ex västerbottenost, parmesan eller lagrad prästost och som baka ut till en stor tunn kaka som gräddas frasig i ugnen. Bred på färskost smaksatt med vitlök, salt och peppar och toppa sedan med skivor av tomater, gärna olika färger och storlekar. Svalt, somrigt och otroligt smakrikt. Flarnet kan bakas i förväg och sen bara garneras vid servering. Varför inte testa till midsommar och servera det på en buffé eller som tillbehör till grillat?
 
 
Tomatflarn med färskost (ca 4 port.)
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
40-50 g riven, smakrik ost (ca 1 dl)
1 krm salt
1 ägg
1 tsk vatten
 
100 g färskost
1 riven vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
ca 200 g tomater i olika färger/storlekar (säljs ofta som "trädgårdstomater)
ev. färska kryddor att toppa med (t ex basilika eller persilja)
 
Mixa ihop mjöl, smör, ost och salt i en matberedare eller för hand i en bunke till smulor. Tillsätt ägg och vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila 30 min i kylen. Kavla ut degen till en stor rundel, ca 1/2 cm hög. Enklast är att kavla ut degen mellan två bakplåtpapper och sedan ta bort det översta pappret och lägga resten på en plåt. Nagga med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 min tills flarnet fått lite färg och börjat bli frasigt i kanterna. Låt svalna.
 
Blanda färskost, vitlök, salt och peppar. Bred över det avsvalnade flarnet. Skär tomaterna i tunna skivor och fördela på färskosten. Toppa ev med färska kryddor (det glömde jag!). Servera på en skärbräda och låt var och en skära "tårtbitar" av det stora flarnet.
 
 
 


Förra helgen döptes ju den lilla prinsessan Leonore och jag hade bjudit in tjejkompisarna på "dopfika". Förra året såg vi prinsessbröllopet under samma trevliga former, och varför inte slå på stort även till ett kungligt dop? Jag bjöd på citron- och kokosdrömmar, mini-tekakor och vita chokladbrownies med vispad grädde och blåbär. Vit chokladbrownies kallas ibland även blondies och är alltså precis som det låter, brownies bakade på vit choklad istället för kakao/mörk choklad. Kompakta, söta kakor som med fördel skärs i små bitar då de är ganska mäktiga, men åh så goda! Vispad grädde på toppen gör kakan till en liten bakelse och färska, friska bär passar perfekt till det söta.
 
 

Vit chokladbrownie (ca 20 bitar)

150 g smör
150 g vit choklad
3 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl


Smält smöret i en kastrull och ta det från värmen. Hacka chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl och smörblandning och rör till en jämn smet. Häll smeten i en ugnsform, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter i 150 grader. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när du tar den ur ugnen. Låt kakan svalna och skär kakan sedan i små rutor.

 


Vill ni baka ett riktigt gott bröd till helgfrukosten så tycker jag att ni ska satsa på havetekakor. Mjuka ljuvliga tekakor med havregryn i som ger god smak och lite tuggmotstånd. Och jag vet att många tycker att det verkar krångligt att baka bröd, men det här är ett enkelt bröd som är lätt att lyckas med. Ingen surdeg, inga stora limpor som är svåra att få bra gräddade, inga långa jäsningstider. Jag gjorde dessa tekakor i miniformat för att servera bredda till ett fika, men det år förstås bra att göra i normal storlek. Använd ett glas, en skål eller något annat i lagom storlek att stansa ut bröden med. Lycka till!
 
 
Havretekakor (ca 20 st)

50 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
ca 11 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 msk honung

1 tsk salt

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg. Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor platta, ca 1 cm hög. Stansa ut kakor med ett glas/burk eller liknande (degen som blir över mellan kavlas ut igen och stansas till nya tekakor). Lägg på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med gaffel. Låt jäsa under en handduk ca 20 min. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min i 250 grader. Låt dem svalna på galler.

 


På nationaldagen förra veckan bakade jag och syrran dessa ljuvliga kakor att fira dagen med. Saftiga mazarinrutor med jordgubbsglasyr och skivade jordgubbar. Jag tycker att mandel, mandelmassa och bittermandel är bland det godaste man kan ha i bakverk och dessa rutor är inget undantag. Så rysligt gott och somrigt! Till glasyren, som kanske är den godaste jag ätit, mixas jordgubbar till en slär puré som sedan blandas med florsockret. På med skivade jordgubbar och sommarens bästa kaka är redo att ätas!
 
Rutorna nerpackade i picknickkorgen tillsammans med kaffetermos och filt.

Mazarinrutor med jordgubbsglasyr
(ca 20 st)

200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
140 g mandelmassa
3/4 krm bittermandelolja (ca 8 droppar)
4 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr

1/2 liter jordgubbar

4 dl florsocker

Vispa smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner äggen. Riv mandelmassan och rör ner den i smeten tillsammans med bittermandeloljan. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner blandningen i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en slät smet. Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter. Låt svalna. Mixa ca 6-7 st jordgubbar till en slät puré och blanda med florsockret till en ganska tjock glasyr. Bred glasyren över den kalla kakan. Skiva resten av jordgubbarna och fördela över kakan. Låt stelna och skär i rutor.

 
 


En paj fylld med körsbärstomater, soltorkade tomater, oliver och fetaost. Toppa med basilika och lite riven parmesan. Låter det gott? Det kan jag lova att det är! Och som jag skrivit så många gånger, paj är så himla bra för man kan fylla den med i princip vad som helst. Kött, skaldjur, lök, grönsaker, kryddor, olika sorters ost... Det mesta blir gott! Dessutom är det bra bjudmat då det går att förebereda i förväg.
 
 
Tomatpaj med oliver & feta (4-6 port.)
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
 
1 ask cocktailtomater
1, 5 dl urkärnade oliver
6-8 st soltorkade tomater
1/2 dl färsk basilika
1 paket fetaost (150 g)
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
salt & peppar
lite riven parmesan
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt i ca 30 min och förgrädda sedan skalet i ca 10 min (hit kan förberedas dagen innan). Förbered fyllningen genom att halvera körsbärstomater, strimla soltorkade tomater och basilika och tärna fetaost. Fyll pajskalet med detta. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet. Toppa med lite riven parmesan och några varv med svartpepparkvarnen. Grädda i 200 grader i ca 40 min. Lägg eventuellt på folie på slutet så att pajen inte får för mycket färg.
 
 


Sveriges nationaldag firade jag på bästa möjliga sätt med solsken, god mat och besök av både föräldrar och morföräldrar. Middagen avnöjts i trädgården med kvällssol och försommarbrisar som sällskap och på bordet stod en en god tomatpaj som serverade med grönsallad och rödlöksfoccacia. Riktigt gott och inte en smula blev kvar! Foccacian blev extra populär och jag tycker verkligen att ni ska testa detta recept. Hur enkelt som helt och det blir verkligen makalöst gott! En foccacia kan man smaksätta med i princip vad som helst; tomater, oliver, parmesan, vitlök, chili osv. Här stoppade jag ner strimlad rödlök- gott!
 
 
Rödlöksfoccacia (1 stort el. 2 mindre bröd)
25 g jäst (1/2 paket)
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk honung
1/2 dl olivolja
ca 6-7 dl vetemjöl
 
1 rödlök, strimlad
olivolja
flingsalt
 
Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör ut jästen. Tillsätt salt, honung och olivolja. Rör sedan ner mjöl, lite efter hand tills degen blivit smidig och ganska lös. Låt jäsa i bunken i en handduk i ca 40 min. Olja en plåt och häll ut degen på plåten. Platta ut degen till en stor kaka (eller två mindre), ca 1,5 cm hög. Lägg på handduken och låt jäsa ytterligare 30 min. Ta bort handduken och gör hål lite här och var i degen med fingrarna och ringla sedan över olivolja, strö över flingsalt och strick ner rödlöksstrimlor lite här och var. Grädda i 200 grader i ca 10-15 min tills brödet fått en fin färg.
 


Drömmar är en av mina favoriter bland småkakor. Söta och spröda och kan varieras på mång aolika sätt. Tidigare har jag gjort varianter med choklad och saffran. Nu testade jag en lite somrigare smaksättning; kokos och citron! Inte alls dumt ihop, snarare väldigt gott! Jag använde mig av ett citronsocker, men vanligt socker funkar precis lika bra. Det är bara att smaka sig fram till hur mycket citronsmak du vill ha på kakorna. Och glöm inte att använda en ekologisk citron! Citroner är i regel mycket besprutade och ska man som i detta fall använda skalet är en ekologisk att föredra.
 
 
Kokos- och citrondrömmar (ca 20 st)
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ekocitron, skalet
100 g kokosflingor
1 tsk hjorthornssalt
2 dl vetemjöl
 
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt kokosflingor och citronskal. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner i degen. Ställ kallt 30 min. Forma degen till ca 20 små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i ca 15 min.
 
 
 


Nu när jag sällan äter kött brukar jag lyxa till det ibland och äta fisk eller skaldjur. Det tycker jag är så gott, men det är ju tyvärr många gånger inte särkilt klimatsmart. Men väljer man enbart fisk och skaldjur som är MSC-märkta så då kan man äta godsakerna med hyfsat gott samvete! MSC är en miljömärkning som står för ett hållbart fiske- håll utkik för den när ni köper godsaker från havet.
 
Hur som helst, i helgen fick några goda skaldjur i form av räkor och blåmusslor dyka ner i en urgod pastarätt tillsammans vitlök, tomat och persilja. Plussa sen på med färsk pasta och grädde så förstår ni ju hur gott det här är! Lite pyssel med musslorna, men det är det väl värt. Servera med ett frasigt vitlöksbröd och försommarens kanske bästa middag är fixad.
 
 
Skaldjurspasta (4 port.)
4 port. pasta, gärna färsk
1 nät blåmusslor
ca 400 g räkor (med skal)
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl vitt vin alt. vatten
2 dl grädde
2 msk maizena + lite vatten
2 tomater
ett knippe persilja
salt & peppar
 
Börja med att tvätta musslorna och se till att inga är skadade eller öppna. Skala räkorna, finhacka vitlök, tärna tomaterna och hacka persiljan. Fräs sedan vitlöken i olivolja i en stor stekpanna/traktörpanna och tillsätt sedan musslorna. Slå på vinet/vattnet, lägg på locket och låt musslorna koka tills de öppnat sig. Pilla eventuellt ur ca hälften av musslorna och släng skalen. Det går också att ha kvar alla i skal, då får man pilla ur dem vid bordet, det är en smaksak. Koka pastan. Slå sedan på grädden på musslorna och tillsätt maizena utrört i lite vatten så att såsen tjocknar. Lägg i tomaterna och räkorna och låt dem bli varma. Strö över persilja och smaka av med salt och peppar. Häll av pastan och blanda med skaldjurssåsen. Klart att servera och äta!
 
Härliga skaldjur tillsammans med vitlök, tomat och persilja är en perfekt kombination!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se