Sommarens absolut godaste pastarätt är grön och krämig med smak av basilika och babyspenat och parmesan och krispiga solrosfrön på toppen. Gott, elller hur? Urgott säger jag bara! Receptet kommer från den härliga matbloggen Kryddburken, även om receptet såklart är lite modifierat av mig. 
 
 

Krämig basilikapasta (4 port.)

2 förp färsk tortellini
100 gram bladspenat
½ kruka basilika
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
2 msk grönsaksfond
2 dl vatten
1 burk cremé fraiche
salt & peppar
rostade solrosfrön
riven parmesan

solrosskott


Hacka lök och vitlök och fräs i lite smör i en kastrull. Tillsätt bladspenaten och basilikan. Slå på fond och vatten. Låt  koka ihop ca 2-3 min. Ta kastrullen från plattan och stavmixa till en slät sås. Tillsätt en burk cremé fraiche och koka upp såsen igen. Smaka av med salt och peppar. Koka tortellinin och blanda ihop med såsen. Servera med riven parmesan, rostade solrosfrön och solrosskott.



Sommarens mest läskande och svalkande drink består av tre saker; fryst vattenmelon, sprite och citronsaft. Mixa ihop och avnjut en varm sommarkväll!
 
 
Vattenmelondrink (4 glas)
ca 3 dl vattenmelon i kuber
4 dl Sprite eller liknande läsk
1/2 dl citronsaft
 
Frys vattenmelonen. Mixa sedan till en kall, slät pure och tillsätt sprite och citronsaft. Häll upp i glas med citronsockrad kant; riv skalet av en (ekologisk) citron och blanda med strösocker. Dra en citronklyfta runt glasets kant och doppa sedan kanten i citronsockret. Voila, snyggt och gott!
 


Och så var det dags för finalen på Halv åtta mos mig-middagen; desserten! Kanske det allra bästa, inte sant? Som sagt hittade jag både söta små skogshallon, blåbär och massor av smultron på svampjakten, så dessa fick förstås bli en del av desserten. Pavlova tycker jag både är festligt och gott och kan varieras på massor av sätt. Klassikern består av bara vispad grädde och bär, men jag gick loss med både kolasås och mascarponekräm! Magiskt gott med alla komponenter; sött, syrligt, frasigt, lent, fluffigt, krämigt...
 
 
 
Pavlova (4 st. små portionspavlovor)
2 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizena
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret tills marängen blir blank och toppig. Rör ner maizenan. Klicka eller spritsa ut runda fyra stora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Kanterna runt marängen ska vara lite högre än mitten, som en liten skål. Grädda på 125 grader i ca 30 min. Låt sedan marängerna svalna i den avstänga ugnen med ugnsluckan lite öppen.
 
Klicka sedan på mascarponekrämen, ös över färska bär och ringla till sist över kolasåsen. Klart att avnjuta!
 
 
Mascarponekräm
100 g mascarpone
2 dl grädde
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädden och rör slätt med mascarpone, florsocker och vaniljsocker.
 
Kolasås
1,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 msk smör
 
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Låt koka på medelvärme ca 20 min till såsen tjocknat något. Rör ner smöret. Servera ljummen,


Varmrätten till Halv åtta hos mig-middagen tänkte jag skulle kännas somrig och smakrik och valet föll på kantarellpaj. Paj är alltid gott tycker jag! Jag ägnade halva förmiddagen åt att slåss med myggen i skogen för att försöka hitta några guldkorn, dvs kantareller, men icke! Jag fick snällt bege mig till mataffären istället. Dock hittade jag både blåbär, skogshallon och smultron som jag använde till efterrätten, så helt onödig var inte skogsturen och myggbetten! Hur som helst, till paj är det alltid trevligt med något krämigt eller såsigt, så jag gjorde en enkel och god parmesankräm med rödlök. Svamp och ost är alltid gott ihop! Och så en somrig fräsch sallad med salladsblad från mitt trädgårdsland, råhyvlade polkabetor som både är krispigt goda men framför allt snygga och så lite sockerärtor och ringblomsblad. Inga svåra grejer oc såväl pajskal som pajfyllning och krämen går att föreberda flera timmar innan = lugn och avstressad värdinna till kvällen!
 
Hemligheten med ett sprött och gott pajskal som hålls på plats i formen är att använda kylskåpskallt smör och mixa ihop pajdegen väldigt snabbt, alltså helst i matberedare. Dessutom ska (kallt) vatten bara tillsättas så att degen precisgår ihop och inte mer, ta en matsked i taget. Ytterligare en viktig punkt är att låta degen vila kallt minst 20 min innan den kavlas ut.
 
 
 
 
Kantarellpaj (ca 6 port.)
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-3 msk kallt vatten
 
ca 1,5 liter kantareller
1 gul lök
smör att steka i
3 ekologiska ägg
ca 2 dl riven smakrik ost
1,5 dl grädde
2 dl mjölk
salt & peppar
 
Mixa snabbt ihop smör och mjöl och tillsätt vatten tills degen går ihop. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen minst 20 min. Kavla snabbt ut och lägg i en pajform och förgrädda skalet i 200 g i 15 min. Skär svampen i mindre bitar och stek i smör tills svampen krympt något, till ca halva storleken. Lägg åt sidan. Finhacka löken och stek mjuk. Fördela svamp och lök i pajskalet. Fördela osten över. Vispa ihop ägg, grädde, mjöl, salt och peppar och slå i pajskalet. Grädda i 200 grader i 30-40 min, tills pajen "stannat" och fått fin färg. Låt pajen gärna stå till sig under folie 20-30 min så blir den ännu godare och lättare att skära.
 
Krasseblommor och ringblommor är både gott och tjusigt i salladen, testa! Polkabetorna (som smakar rödbeta) har jag hyvlat råa på mandolin för att få riktigt tunna och krispiga.
 
Parmesankräm
100 g färskost (typ Philadelphia)
1 dl creme fraiche
1/2 finhackad rödlök
0,75 dl finriven parmesan
salt & svartpeppar
 
Blanda ihop och låt stå kallt en stund före servering!
 
 


Hej på er! Ja, vad hände där strax före midsommar? Sommaren och ledigheten kom liksom över mig och i samma stund glömde jag bort såväl dator som blogg. Dessutom har en sötaste lilla kattunge flyttat in hos oss sedan några veckor tillbaka vilket gjort att fokus har legat någon helt annan stans. Men här är jag igen och några smarriga, somriga recept har jag nog samlat på mig under veckorna. Vi börjar med gårdagens trerättersmiddag som jag bjöd min syster och svägerska på. Vi har nämligen gått laget runt nu på Halv åtta hos mig-utmaningen, så nu var det återigen min tur!
 
 
Sommardukning i vitt och blått med ängsblommor i vasen och urtjusiga Ostindia-servetter i glasen.
 
Såhär såg menyn ut:
 
Förrätt: Varm kronärtskockdipp med smörstekt bröd
 
Varmrätt: Kantarellpaj med parmesankräm och trädgårdssallad
 
Efterrätt: Pavlova med mascarponekräm, kolasås och sommarbär
 
Det blev riktigt gott och jag kan lova att vi blev mätta! Förrätten blev jag inspirerad till i webb-tvprogrammet "På middag hos Hannah & Amanda" där de lovordar den amerikanska förrätten med kronärtskockor.  Och det med rätta, det blev väldigt gott! (Kan inte bli så mycket annat när både majonäs och parmesan ingår i rätten...) Salt och krämigt och med god smak från kronärtskockor och gratinerad parmesan i en varm liten gratäng som man doppar smörstekt bröd i, eller snarare brer på på brödet. Hembakt bröd blir pricken över i:et!
 
 
Varm kronärtskocksdipp med smörstekt bröd (4 port.)
390 g kronärtskockshjärtan (konservburk)
1 gul lök
1 dl majonäs
1 dl riven parmesan
 
skivat gott bröd + smör att steka i
 
Häll av kronärtskockorna och skär i små bitar. Hacka löken och blanda med kronärtskockshacket. Fördela i 4 porttionsformar eller en liten gratängform. Bred över majonäsen och strö på parmesanen. Gratinera på 200 grader i ca 12 min tills ytan fått fin färg. Stek brödet i smör på båda sidor så att det blir frasigt och servera med gratängen/dippen.
 
Det brödrecept jag använde var DETTA, ljusa enkla och riktigt goda baguetter. Gott både till mat och som frukostbröd dagen efter!
 


Hej på er! Ja, vad hände där strax före midsommar? Sommaren och ledigheten kom liksom över mig och i samma stund glömde jag bort såväl dator som blogg. Dessutom har en sötaste lilla kattunge flyttat in hos oss sedan några veckor tillbaka vilket gjort att fokus har legat någon helt annan stans. Men här är jag igen och några smarriga, somriga recept har jag nog samlat på mig under veckorna. Vi börjar med gårdagens trerättersmiddag som jag bjöd min syster och svägerska på. Vi har nämligen gått laget runt nu på Halv åtta hos mig-utmaningen, så nu var det återigen min tur!
 
 
Sommardukning i vitt och blått med ängsblommor i vasen och urtjusiga Ostindia-servetter i glasen.
 
Såhär såg menyn ut:
 
Förrätt: Varm kronärtskockdipp med smörstekt bröd
 
Varmrätt: Kantarellpaj med parmesankräm och trädgårdssallad
 
Efterrätt: Pavlova med mascarponekräm, kolasås och sommarbär
 
Det blev riktigt gott och jag kan lova att vi blev mätta! Förrätten blev jag inspirerad till i webb-tvprogrammet "På middag hos Hannah & Amanda" där de lovordar den amerikanska förrätten med kronärtskockor.  Och det med rätta, det blev väldigt gott! (Kan inte bli så mycket annat när både majonäs och parmesan ingår i rätten...) Salt och krämigt och med god smak från kronärtskockor och gratinerad parmesan i en varm liten gratäng som man doppar smörstekt bröd i, eller snarare brer på på brödet. Hembakt bröd blir pricken över i:et!
 
 
Varm kronärtskocksdipp med smörstekt bröd (4 port.)
390 g kronärtskockshjärtan (konservburk)
1 gul lök
1 dl majonäs
1 dl riven parmesan
 
skivat gott bröd + smör att steka i
 
Häll av kronärtskockorna och skär i små bitar. Hacka löken och blanda med kronärtskockshacket. Fördela i 4 porttionsformar eller en liten gratängform. Bred över majonäsen och strö på parmesanen. Gratinera på 200 grader i ca 12 min tills ytan fått fin färg. Stek brödet i smör på båda sidor så att det blir frasigt och servera med gratängen/dippen.
 
Det brödrecept jag använde var DETTA, ljusa enkla och riktigt goda baguetter. Gott både till mat och som frukostbröd dagen efter!
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se