Nu ska ni få ett riktigt kanonrecept, nämligen på vegetarisk lasagne med keso. Mycket godare än köttlasagne och dessutom enklare och mer snabblagat då ostsåsen byts ut mot keso. Keso är därtill, ur näringssynpunkt, ett bra alternativ till köttfärsen då den är naturligt proteinrik. Tillsammans med en mustig tomatsås och lasagneplattor (gärna färska!) blir det en kalasgod vardagsrätt som dessutom bara blir godare av att stå till sig en dag eller två. 
 
 
Kesolasagne (4-5 port.)

180 g lasagneplattor, ca 8 st
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 tsk basilika

2 tsk oregano
salt & svartpeppar

500 g keso
1,5 dl ost


Skala och hacka lök och vitlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong, tomatpuré och kryddor. Låt koka ihop på svag värme ca 15-20 min. Blanda under tiden ihop keso och ost. Smörj en ugnsfast form med lite olja. Varva tomatsåsen (spara lite till översta lagret) kesoblandningen och lasagneplattorna i formen.
På översta lagret av lasagneplattor brer du ut det sista av tomatsåsen och strör eventuellt över lite ost. Grädda i 175°c i cirka 20-30 minuter eller helt enkelt tills lasagnen fått fin färg och plattorna är mjuka.


Receptet, som jag modifierat lite, kommer ursprungligen från Vegetarisk måndag.

Ät förslagsvis med en god sallad, t ex på babyspenat, rödlök och avokado!

Kommentarer
Postat av: Citroncest - matblogg från Italien

Jag brukar också alltid använda keso när jag gör lasagne. Och så brukar jag fylla den med en massa spenat, getost och valnötter. Béchamelsåsen lämnar jag till proffsen här nere i Milano, det går liksom inte att konkurrera med italienarna när det kommer till vanlig lasagne! ;)

Svar: Åh, det där lät ju inte dumt alls! Det ska jag testa nästa gång. Keso var verkligen en höjdare i lasagne! :)
Julia Hellquist

2014-01-28 @ 10:38:48
URL: http://citroncest.blogg.se/
Postat av: Suzette - ecolivia

Låter supergott! Det måste jag testa!

Svar: Gör det! :)
Julia Hellquist

2014-01-30 @ 09:45:46
URL: http://ecolivia.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se