God trettondagsafton! Den här helgen är ju egentligen liksom julens sista skälvande andetag, men jag behåller nog både julgran och adventsljusstakar ett litet tag till. Åtminstone till tjugondagknut! Ofta brukar jag tycka att det är ganska skönt att städa bort julen vid den här tiden, men i år har jag lite svårare att släppa taget. Beror det kanske på att det är så dödsgrått och tråkigt ute att juleljusen är det som behövs för att det ska kännas uthärdligt?
 
En av alla fina buketter jag fick på min 25-årsdag förra veckan pryder köksbordet tillsammans med lite julpynt.
 
Hur som helst har vi firat denna trettondagsafton med att äta en riktigt god middag. Vi var nämligen ute och åt middag på stan igår och då åt jag bland det godaste jag ätit på länge; gnocchi med svampsås, rödbetor, ruccola och parmesan. Så gott så jag vet inte vad! Insiprerad av detta försökte jag mig på att laga just detta ikväll, och minsann, det blev nog minst lika bra! Krämig svampsås och så den goda kombinationen av söta rödbetor och salt parmesan/pepprig ruccola. Till detta gnocchi som väl bäst kan beskrivas som potatispasta. Denna kan man göra själv av potatis och mjöl, men finns även att köpa färdig- välj själv. Detta tycker jag verkligen att ni ska prova! 
 
 
Gnocchi med svamp & rödbetor (4 port)
4 port. gnocchi
3 medelstora rödbetor
1 stor gul lök
300 g champinjoner
2 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk/matlagningsgrädde
soja
salt & peppar
ruccola
parmesan
 
Börja med att skala, klyfta och koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka. Skala och hacka under tiden löken fint och skiva svampen. Fräs dessa i olja/smör på låg värme tills de mjuknat och svampen krympt ihop. Pudra över mjölet och slå på gräddmjölken. Låt småputtra tills såsen tjocknat. Tillsätt lite soja för färgens skull och smaka av med salt och peppar. Koka gnocchin och häll av vattnet. Blanda ihop med svampsåsen. Fördela i djupa tallrikar, lägg på rödbetorna och toppa med ruccola och hyvlad parmesan. Eller servera gnocchin och svampsåseni en stor skål med tillbehehören på sidan av. Ät och njut!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se