Igår var en sån där kväll när jag inte alls kunde komma på vad jag varken var sugen på att laga eller äta. Det enda jag kom på var oliver och ugnsrostade tomater, så lösningen fick bli plockmat. Lite av varje som är gott. God salami, lite cornichoner och inlagda vitlöksklyftor, sallad, några physalis, parmaskinka. Inte så dumt, men inte så värst matigt, så en varsin liten minipaj med stark ost serverade jag till. Och såklart oliverna och de ugnsrostade tomaterna! Och vips, så hade vi en mindre gourmetmåltid framför oss utan någon direkt ansträgning.
 
En enkel paj fylld med en god ost (parmesan, västerbotten, cheddar eller annan smakrik ost- jag tog en vällagrad prästost) är ett ypperligt tillbehör till, ja det mesta skulle jag vilja säga. Skaldjur, kallskuret, ugnsrostade grönsaker, på buffén... Ett recept som är bra att ha på lut helt enkelt!
 
Ugnsrostade körsbärtomater är ett sånt där enkelt tillbehör som är gott till det mesta. Ner med tomaterna hela i en liten ugnsform. Ringla över olivolja och strö på lite socker och salt och så in i ugnen på 100 grader i ca 1 timme tills de blivit lite mosiga. Gott gott! Söta, varma och med lite lätt rostad smak. 
 
Minipajer med ost (4 st)
50 g smör
1 dl vetemjöl
1/2 msk kallt vatten
 
1,5 dl smakrik riven ost
1,5 dl mjölk
2 ägg
salt & peppar
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en smidig deg. Tryck ut i fyra små pajformar, ställ kallt 30 min. Vispa ihop mjölk, ägg och kryddor. Fördela osten i formarna och slå på äggblandningen. Grädda i 200 grader i ca 20 min tills de fått fin färg. Låt svalna något så att de "stannar".
 
Receptet är för fyra små pajer. För en enda stor paj (normal storlek), gör receptet x 3. 
 
Gott småplock som gör sig alldeles ypperligt till en ostig och frasig liten paj. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se