I fredags firade jag terminsslutet och den stundande helgen med att baka en sats bullar och semmelbullar. Även om semmeldagen ligger sent i år (4 mars) så tycker jag ändå att det är dags att börja njuta av dessa bakverk redan nu. Jag åt en köpt semla förra veckan och visst, det var helt okej, men insåg att det inte går att jämföra med en hembakade. Köpta semlor har ju en tendens att vara rätt torra och tråkiga. Och det hela beror ju framför allt på att köpta semlor (såklart) står i kyla och är det någonting som får vetebröd att torka ut så är det kyla. När man bakar egna så kan man ju förvara själva semmelbullarna i en plastpåse/i frysen tills det är dags att svänga ihop själva semlan. Så från och med nu får det bara bli hemgjorda! Vill man lyxa till det riktigt så gör man även sin egen mandelmassa. Det är faktiskt varken svårt eller tar lång tid, så det kan vara värt att testa. Recept hittar ni HÄR.
 
Jag testade i fredags ett nytt vetedegsrecept med honung i som blev riktigt gott! Saftigt, mjukt och gott.
 
 
Den perfekta semlan= Ljust gräddade bullar, krämig mandelmassa, lätt vispad grädde och mycket florsocker.
 

Semmelbullar (ca 15 st)

75 gram mjukt smör
2,5 dl standardmjölk
½ paket jäst

½ dl strösocker
½ tsk salt
½ dl flytande honung
½ kg vetemjöl

 

Smula ner jästen i en degbunke. Strö ½ dl strösocker över den smulade jästen. Ljumma under tiden mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt resten av strösockret, saltet, honungen och smöret. Rör i mjölet till en smidig men lös deg. Strö över lite mjöl och lägg en kökshandduk över, låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i lagom stora bitar. Rulla till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under handduk. Grädda i 200 grader ca 10-15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Resten kan ni; skär av ett lock, gröp ur lite av bullen, blanda med mandelmassa och lite ovispad grädde. Fyll bullen med blandningen, spritsa/klicka på grädde, på med locket och pudra över florsocker. Hugg in!


Kommentarer
Postat av: Cathrine petersson

Många inspirerande recept :)

Svar: Vad kul, tack! :)
Julia Hellquist

2014-01-24 @ 00:01:11
URL: http://bloggbycathrine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se