Kommer ni ihåg mannagrynspuddingen från barndomen? Eller var det bara vi som åt den lena, lite stabbiga puddingen med russin i? Hur som helst, jag gillar det skarpt liksom risgrynspudding och ostkaka som är lite av samma smak och konsistens. En variant som jag tidigare inte testat är dock mandelpudding. Tydligen en gammal traditionell dessert och det visade sig vara en höjdare! Lite lösare i konsistensen och med en tydlig mandelsmak. Jag och mina gäster kom överens om att det smakade lite som semmelfyllning i puddingform, dvs. väldigt gott! Enligt receptet skulle den serveras med vispad grädde och bär, men grädden var dock ganska överflödig. Puddingen är gräddig och krämig i sig, så bara bär räcker gott. Jag hade röda vinbär i frysen som jag rårörde med lite strösocker. Väldigt friskt och gott till.
 
Detta tycker jag verkligen att ni ska testa! Det känns som att det är en ypperlig efterrätt efter söndagsmiddagen, till exempel.
 
 
 

Mandelpudding (6 port.)

3 gelatinblad

50 g sötmandel

3 bittermandlar (alt. 3 droppar bittermandelarom)

4 äggulor

1⁄2 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Skålla och mal mandeln (t ex i matberedare). Vispa äggulor och socker fluffigt och tillsätt mandeln. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i två matskedar av äggsmeten. Blanda ner det smälta gelatinet i mandelsmeten. Vispa grädden och blanda försiktigt ner den i smeten. Häll smeten i en vattensköljd form och låt den stelna i 2–3 timmar i kylen. Servera direkt ur formen eller stjälp upp den på ett fat. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se