Dumplings ja, dessa små omtalade, ombloggade superhippa asiatiska degknyten, hur gick det att laga det? Över förvntan! Det var förvisso ganska tidskrävande, men svårt var det absolut inte. Jag hade lusläst mängder av recept och både ingredienser och tillagningssätt varierar tydligen kraftigt. Man verkar kunna använda det mesta på de flesta sätt. Vi valde att göra en vegetarisk variant och en fylld med blandfärs. Jag vet inte om vi gjorde något fel men de med kött i var nästinitill oätliga. Så dessa lämnar vi därhän och fokuserar på de vegetariska som blev riktigt bra! Jag kanske inte skulle säga att det var det absolutsuperduperogdaste jag någonsin ätit men det var gott! Och kul med något helt nytt! Dessutom gillar jag ju att både pyssla och laga mat, och detta var liksom den ultimata kombinationen. En perfekt mat att samlas några kompisar runt och laga ihop.
 
Någon speciell dumplingsdeg behöver man inte köpa, den gör du enkelt själv, och ångkokare behövs inte heller utan de går alldeles utmärkt att koka dem i en vanlig kastrull med vatten. Ursäkterna för att prova på dessa små delikatesser är alltså inte många!
 
 
Dumplings (ca 25 st)
Deg
4 dl vetemjöl
3 dl kokande vatten
 
Fyllning
300 g champinjoner
någar små salladslökar eller ca 10 cm purjolök
ca 2 dl finhackad salladskål
1/2 pressad lime
1/2 finhackad chilifrukt
ca 2 cm riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk hoisinsås
1 tsk salt
 
Blanda mjöl och vatten till en smidig deg och låt vila 30 min. Gör under tiden fyllningen: finhacka svamp, lök och salladskål. Blanda med lime, chili, ingefära, vitlök, hoisinsås och salt. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar med ett mått (t ex ett glas, en skål, ett lock) som är 10 cm i diameter. Lägg ca 1 msk fyllning på ena halvan av rundeln, fukta kanten med lite vatten och vik över och nyp ihop degkanterna så att små halvmånar bildas. Ta upp knytet och nyp ihop "hörnen" med varandra så att halvmånen blir vikt. Koka upp en stor kastrull med vatten och lägg i degknytena. Låt koka tills de flyter upp, koka därefter 3 min till. Ta upp med hålslev och låt rinna av ordentligt. 
 
Allt ska hackas fint, fint.
 
Kavla tunt och stansa ut rundlar.
 
Färdiga degknyten redo att kokas!
 
Kanske inte den bildskönaste maten, men låt er inte luras av fulheten, för i dessa döljer sig god en svampröra med chili, vitlök och ingefära.
 
En enkel nudelwok med äggnudlar, strimlad paprika, pak choi-kål och jordnötter.
 
Servera med en dippsås av något slag (det finns massor av recept på detta, googla). Vi gjorde dock en enkel variant på sweetchilisås blandad med finhackade jordnötter. Riktigt gott! Ät som de är eller som vi gjorde, med en nudelwok till för en lite matigare måltid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se