Vad sägs om en liten dessert ikväll för att fira in helgen? Chokladmousse är nog, om jag måste välja, min allra bästa dessert. Det kan liksom aldrig bli fel! Och den här varianten är både vidunderligt len och god och dessutom gjord på en kvart! Den har rejäl chokladsmak och ett uns av kaffe. En ganska så "vuxen" smak- vill du ha den sötare är det bara att smaka av med florsocker till önskad sötma. Jag toppade mina mousser med flagad fudge för lite extra sötma, och så blev det ju ganska fint!
 
 
Mörk kaffechokladmousse (4 port.)

1+2 dl vispgrädde
3 msk espresso
2 st äggulor
150 g mörk choklad (sisådär 70 % kakao)


Blanda 1 dl vispgrädde, kaffe och äggulor i en kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en tjock kräm. Ta från värmen. Hacka chokladen grovt och blanda ned den. Rör tills chokladen smält och smeten är jämn. Låt svalna något. Vispa 2 dl grädde löst. Blanda ned i chokladkrämen. Fördela krämen i portionskoppar/glas och ställ dem i kylskåp ett par timmar.

Kanske det bästa att avsluta en middag med.


Torsdag och dags för soppa, eller vad säger ni? En fyllig och ganska stark soppa med asiatiska influenser som tar sig uttryck i kokosmjölk och grön curry. Den gröna currypastan är ritktigt het, så krydda försiktigt och smaka av emellan! Hacka snabbt ihop grönsaker och lök, fräs på, slå på kokosmjölk och vatten, krydda och låt koka. Under tiden soppan kokar hinner du duka, tända ljus och kanske svänga ihop ett par varma smörgåsar som blir pricken över middags-i:et. Smaklig måltid!
 
 
Thaisoppa med grön curry (4-5 port.)
2 morötter
1 stor purjolök
3 vitlöksklyftor
olja
2 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
1-2 tsk grön currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk limesaft
salt & peppar
 
Skala morötterna. Hacka smått och skiva purolök och vitlök. Fräs i olja i en kastrull så att det mjuknar något, utan att ta färg. Slå på kokosmjölk och vatten och tillsätt currypasta och buljong. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan nästan slät men låt det vara lite bitar kvar så att det blir lite att tugga på. Smaka av och krydda med limesaft, salt och peppar.
 
 


Det blir mycket matrecept nu, men det är liksom det som jag hinner med med. Både tiden och energin till pyssel, bakning och fix känns lite för långt bort nu under dessa oxveckor. Mörka mornar, blöta skor, jobbigt jobb, motigt plugg, tråkig träning... Ja, ni känner säkert igen er. Men! Mat ska man ju ändå äta och få saker är väl så tråkiga som att prioritera bort en riktig, lagad middag till förmån för t ex en kall filtallrik.
 
Även jag känner förstås ibland att jag bara inte oooorkar laga mat, men så tänder man lite ljus i köket, slår på en bra podd eller musik, knyter på sig sitt Mästerkockförkläde, plockar fram alla ingredienser och så ja, känns det inte så tokigt ändå. Dessutom håller jag ju på att experimentera mig fram i den vegetariska världen, så varje middag är en ny upptäckt och utmaning- kul! Igår blev det ett riktigt lyckat resultat, så det här vill jag verkligen rekommendera! Majs- och bönbiffar med sambal olek, ost och persilja. Matigt, smakrikt, god konstistens, lite hetta och snabblagat! Vi åt det med fetaoströra och avokadosallad. Precis hur gott som helst! 
 
 
 
Majs- och bönbiffar (4 port.)

380 g kokta kikärter
380 g kokta vita bönor
300 g majskorn (koka om den är fryst)
1/2-1 dl hackad persilja (fryst el. färsk)
1 tsk sambal oelek
2 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl riven ost
salt och peppar

olja att steka i

Skölj kikärtorna och bönorna i en sil under kallt vatten och låt dem rinna av. Lägg kikärtorna och bönorna i en mixer och mixa slätt. Häll över i en bunke och blanda ner majskorn, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ost. Krydda med salt och peppar. Forma till små biffar (ca 12 st) och stek i olja tills de fått fin yta och är genomvarma. 
 
Ät till exempel med bulgur eller couscous eller en matig sallad. En yoghurt-baserad sås är också gott till! Jag känner även att dessa goda biffar skulle vara perfekta till hamburgare... Det ska jag testa snarast!


Nu ska ni få ett riktigt kanonrecept, nämligen på vegetarisk lasagne med keso. Mycket godare än köttlasagne och dessutom enklare och mer snabblagat då ostsåsen byts ut mot keso. Keso är därtill, ur näringssynpunkt, ett bra alternativ till köttfärsen då den är naturligt proteinrik. Tillsammans med en mustig tomatsås och lasagneplattor (gärna färska!) blir det en kalasgod vardagsrätt som dessutom bara blir godare av att stå till sig en dag eller två. 
 
 
Kesolasagne (4-5 port.)

180 g lasagneplattor, ca 8 st
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 tsk basilika

2 tsk oregano
salt & svartpeppar

500 g keso
1,5 dl ost


Skala och hacka lök och vitlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong, tomatpuré och kryddor. Låt koka ihop på svag värme ca 15-20 min. Blanda under tiden ihop keso och ost. Smörj en ugnsfast form med lite olja. Varva tomatsåsen (spara lite till översta lagret) kesoblandningen och lasagneplattorna i formen.
På översta lagret av lasagneplattor brer du ut det sista av tomatsåsen och strör eventuellt över lite ost. Grädda i 175°c i cirka 20-30 minuter eller helt enkelt tills lasagnen fått fin färg och plattorna är mjuka.


Receptet, som jag modifierat lite, kommer ursprungligen från Vegetarisk måndag.

Ät förslagsvis med en god sallad, t ex på babyspenat, rödlök och avokado!


Igår var en sån där kväll när jag inte alls kunde komma på vad jag varken var sugen på att laga eller äta. Det enda jag kom på var oliver och ugnsrostade tomater, så lösningen fick bli plockmat. Lite av varje som är gott. God salami, lite cornichoner och inlagda vitlöksklyftor, sallad, några physalis, parmaskinka. Inte så dumt, men inte så värst matigt, så en varsin liten minipaj med stark ost serverade jag till. Och såklart oliverna och de ugnsrostade tomaterna! Och vips, så hade vi en mindre gourmetmåltid framför oss utan någon direkt ansträgning.
 
En enkel paj fylld med en god ost (parmesan, västerbotten, cheddar eller annan smakrik ost- jag tog en vällagrad prästost) är ett ypperligt tillbehör till, ja det mesta skulle jag vilja säga. Skaldjur, kallskuret, ugnsrostade grönsaker, på buffén... Ett recept som är bra att ha på lut helt enkelt!
 
Ugnsrostade körsbärtomater är ett sånt där enkelt tillbehör som är gott till det mesta. Ner med tomaterna hela i en liten ugnsform. Ringla över olivolja och strö på lite socker och salt och så in i ugnen på 100 grader i ca 1 timme tills de blivit lite mosiga. Gott gott! Söta, varma och med lite lätt rostad smak. 
 
Minipajer med ost (4 st)
50 g smör
1 dl vetemjöl
1/2 msk kallt vatten
 
1,5 dl smakrik riven ost
1,5 dl mjölk
2 ägg
salt & peppar
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en smidig deg. Tryck ut i fyra små pajformar, ställ kallt 30 min. Vispa ihop mjölk, ägg och kryddor. Fördela osten i formarna och slå på äggblandningen. Grädda i 200 grader i ca 20 min tills de fått fin färg. Låt svalna något så att de "stannar".
 
Receptet är för fyra små pajer. För en enda stor paj (normal storlek), gör receptet x 3. 
 
Gott småplock som gör sig alldeles ypperligt till en ostig och frasig liten paj. 


Kommer ni ihåg mannagrynspuddingen från barndomen? Eller var det bara vi som åt den lena, lite stabbiga puddingen med russin i? Hur som helst, jag gillar det skarpt liksom risgrynspudding och ostkaka som är lite av samma smak och konsistens. En variant som jag tidigare inte testat är dock mandelpudding. Tydligen en gammal traditionell dessert och det visade sig vara en höjdare! Lite lösare i konsistensen och med en tydlig mandelsmak. Jag och mina gäster kom överens om att det smakade lite som semmelfyllning i puddingform, dvs. väldigt gott! Enligt receptet skulle den serveras med vispad grädde och bär, men grädden var dock ganska överflödig. Puddingen är gräddig och krämig i sig, så bara bär räcker gott. Jag hade röda vinbär i frysen som jag rårörde med lite strösocker. Väldigt friskt och gott till.
 
Detta tycker jag verkligen att ni ska testa! Det känns som att det är en ypperlig efterrätt efter söndagsmiddagen, till exempel.
 
 
 

Mandelpudding (6 port.)

3 gelatinblad

50 g sötmandel

3 bittermandlar (alt. 3 droppar bittermandelarom)

4 äggulor

1⁄2 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Skålla och mal mandeln (t ex i matberedare). Vispa äggulor och socker fluffigt och tillsätt mandeln. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i två matskedar av äggsmeten. Blanda ner det smälta gelatinet i mandelsmeten. Vispa grädden och blanda försiktigt ner den i smeten. Häll smeten i en vattensköljd form och låt den stelna i 2–3 timmar i kylen. Servera direkt ur formen eller stjälp upp den på ett fat. 



Jag fortsätter med de vegetariska vardagsrätterna och här kommer en smakrik gryta med indiska influenser. Chicken Tikka Masala, men utan chicken och med blomkål och linser istället. Tikka masala är en kryddblandnig som består av bl a spiskummin, ingefära, paprika, vitlök och kardemuma. Kryddigt, mustigt och värmande. Jag använde mig av en färdig kryddblandning men det går förstås att göra sin egen mix. Med färdigkokta linser blir det en snabblagad gryta som dessutom är god (och nästan godare) i matlådan dagen efter! Och hoppa inte över jordnötterna, de ger en god knaprighet och sälta!
 
 
Vegetarisk tikka masala (4 port.)
300 g blomkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 påse tikka masala-kryddblandning
250 g kokta linser
1 burk creme fraiche
salt & peppar
ca 2 dl salta jordnötter
 
Dela blomkålen i små buketter och koka mjuka i saltat vatten. Ställ åt sidan så länge. Skiva löken i tunna klyftor och finhacka vitlöken. Fräs i olja, häll på kryddblandingen och rör ner linserna. Låt fräsa ihop snabbt och tillsätt creme fraichen. Låt koka några minuter, vänd ner blomkålen och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Strö över jordnötter vid servering. 
 
Servera med råris/ris eller annat gryn, eller kanske bröd? Naanbröd passar förstås bra till en indisk gryta som denna.


Förutom semmelbullar så gjorde jag även vanliga bullar av vetedegen. Vi skulle nämligen ut på utflykt i lördags; korvgrillning och kaffedrickande vid en brasa ute i snön stod på agendan, och då är ju nybakade bullar ett måste! Jag använde samma recept som nedan och fyllde bullarna med smör, kardemumma och vanilj. Ihopsnurrade till knutar strödde jag över flisad mandel och ringlade även över lite glasyr efter gräddning. Bullar med extra allt helt enkelt! Ljuvligt gott, det kanske jag inte behöver säga.
 
Bullar som ligger på värmning vid elden.
 
 
Kardemummabullar med mandel & glasyr (ca 15 st)
Gör degen enligt DETTA recept. Ta upp degen efter jäsning och och kavla ut till ca 1/2-1 cm tjock rektangel. Blanda 100 g smör med 1/2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 2 tsk kardemumma. Bred blandingen på degen och vik ihop degen en gång till en mindre rektangel. Skär degen i15 remsor. Skär sedan varje remsa på mitten, nästan hela vägen, men lämna sista biten så att två "byxben" bildas. Tvinna vardera byxben och snurra sedan ihop dem till en kringla med ändarna under.
 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 45 min under handduk. Pensla med uppvispat ägg, strö över flisad mandel och grädda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna och ringla sedan över glasyr (florsocker + vatten).


I fredags firade jag terminsslutet och den stundande helgen med att baka en sats bullar och semmelbullar. Även om semmeldagen ligger sent i år (4 mars) så tycker jag ändå att det är dags att börja njuta av dessa bakverk redan nu. Jag åt en köpt semla förra veckan och visst, det var helt okej, men insåg att det inte går att jämföra med en hembakade. Köpta semlor har ju en tendens att vara rätt torra och tråkiga. Och det hela beror ju framför allt på att köpta semlor (såklart) står i kyla och är det någonting som får vetebröd att torka ut så är det kyla. När man bakar egna så kan man ju förvara själva semmelbullarna i en plastpåse/i frysen tills det är dags att svänga ihop själva semlan. Så från och med nu får det bara bli hemgjorda! Vill man lyxa till det riktigt så gör man även sin egen mandelmassa. Det är faktiskt varken svårt eller tar lång tid, så det kan vara värt att testa. Recept hittar ni HÄR.
 
Jag testade i fredags ett nytt vetedegsrecept med honung i som blev riktigt gott! Saftigt, mjukt och gott.
 
 
Den perfekta semlan= Ljust gräddade bullar, krämig mandelmassa, lätt vispad grädde och mycket florsocker.
 

Semmelbullar (ca 15 st)

75 gram mjukt smör
2,5 dl standardmjölk
½ paket jäst

½ dl strösocker
½ tsk salt
½ dl flytande honung
½ kg vetemjöl

 

Smula ner jästen i en degbunke. Strö ½ dl strösocker över den smulade jästen. Ljumma under tiden mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt resten av strösockret, saltet, honungen och smöret. Rör i mjölet till en smidig men lös deg. Strö över lite mjöl och lägg en kökshandduk över, låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i lagom stora bitar. Rulla till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under handduk. Grädda i 200 grader ca 10-15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Resten kan ni; skär av ett lock, gröp ur lite av bullen, blanda med mandelmassa och lite ovispad grädde. Fyll bullen med blandningen, spritsa/klicka på grädde, på med locket och pudra över florsocker. Hugg in!



Här kommer denna veckas sista vegetariska recept. En ugnspannkaka med rotsaker och getost. Låter det gott? Det kan jag lova er att det var! Det smakade som en blandning mellan ugnspannkaka, lasagne och omelett. Krämigt och milt med lite sting från osten. En perfekt vardagsrätt som är lätt att slänga ihop och under tiden den står i ugnen hinner man diska undan, fixa sallad och duka. Receptet kommer från Lotta Lundgrens gamla blogg Om jag var din hemmafru. En härlig receptbank med massor av recept och roliga texter. Tips!
 
Ugnspannkaka med rotfrukter och getost (4-5 port)

3 ägg
1 1/2 tsk salt
3 dl dinkelmjöl
5 dl mjölk
3 – 4 morötter
1 palsternacka
ca 150 g chèvre

Vispa upp äggen. Tillsätt salt och hälften av mjölken, vispa i mjölet, och tillsätt resten av mjölken. Skala och riv rotfrukterna fint och rör ner i smeten. Fodra en långpanna eller stor form med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda ca 20 minuter eller tills pannkakan ser klar ut. Ta ut, lägg på chèvren i bitar eller tunna skivor och in i ugnen igen, ca 2 minuter så att osten gratineras lite.

 
Nästan klart...
 
Voila, en alldeles gyllende rotfruktspannkaka toppad med salt och krämig getost. Servera förslagsvis med en frisk och krispig sallad på någon slags kål, t ex vitkål eller rödkål.


Känner ni igen er? Det gör knappt jag! Efter flera år med samma sorts utseende på bloggen kände jag att det vore kul med något nytt. Dock är det inte helt klart än, headern (där det står Julias pyssligheter) är bara tillfällig så där ska något mycket snitsigare (signerat min ständige bloggdesigner Maria) ta plats. Men i övrigt så känns det väldigt kul med en uppdatering! Lite renare, lite luftigare, lite vitare. 


Jag skulle återigen vilja slå ett slag för matvetesalladen som jag tidigare skrivit om. Sallad med stort frågetecken kanske ni tänker, när det är massa minusgrader och ännu mer snö? Jo, faktiskt. För det här är en varm och matig sallad fylld med precis vad du vill. Utgå bara från basen kokt matvete (gärna i buljong för extra fyllig smak) och fyll sedan på med allt gott man kan tänka sig i grönsaks, ost, svamp och kryddväg du kan tänka dig. 
 
 
Ikväll blandade jag i detta:
 
- färsk bladspenat
- strimlad morot
- inlagd rödlök
- smulad ädelost
- finhackad salladslök
- strimlade soltorkade tomater
- oliver
- avokado
 
Både krispigt, mjukt, milt och lite starkt i en ljuvlig blanding. Någon dressing eller sås tycker jag egentligen inte behövs om man har exempelvis en krämig ost eller olija tomater, men annars är en enkel vinägrett god att stänka över.
 


I helgen åt vi (hemmagjorda) hamburgare och inspirerad av den mycket underhållande och frestande bloggen hamburgare.org som enbart skriver om hamburgare i alla dess former gjorde jag ett för mig nytt tillbehör, nämligen inlagd rödlök. Jag tycker att det är väldigt gott med inlagda grönsaker överlag och rödlök blev inget undantag. Syrligt och knaprigt och precis hur gott som helst på hamburgare tillsammans med de vanliga tillbehören sallad, tomat och dressing. Hamburgaren fick en helt ny smak och lökens textur och syrlighet blev ett väldigt trevligt och lite överraskande inslag. Dessutom känns det som att den inlagda löken passar till precis allt, så god var den! Jag tänker mig den till köttbullar eller kanske panerad fisk. 
 
Få ingredienser och lättlagat- det tar max 5 min att svänga ihop!
 
 

Inlagd rödlök

2 medelstora rödlökar
2 dl vitvinsvinäger
1 lagerblad
0,5 dl strösocker
1 msk salt
0,5 – 1 färsk chili

 

Skiva löken tunt. Blanda resten av ingredienserna och koka upp i en kastrull. Lägg i löken och låt det hela sjuda i ca 30 sek. Häll över i en ren och fin glasburk med tättslutande lock. Låt svalna och ställ i kylen minst 4 timmar, gärna längre.



Jag fortsätter med det asiatiska temat och tipsar här om en riktigt god och snabblagad rätt som vi åt igår. Det var min syster som tipsade om rätten och den var precis så god som hon lovade. En snabblagad asiatisk wok med svenska influenser i from av sidfläsk. Fläsket steks knaprigt och wokas sedan tillsammans med paprika, lök och salladskål/pak soi och smaksätts med en god sås på bl a balsamvinäger och vitlök. Sötsalt, starkt, krispigt och fasligt gott!
 
 
Grönsakswok med sidfläsk (4 port.)
300 g sidfläsk
1 gul lök
2 paprikor
4-5 blad från salladskål eller pak choi (rivet i bitar)
3 vitlöksklyftor, rivna eller pressade

3 msk muscovadosocker
1,5 msk balsamvinäger
2 tsk hoisinsås
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek


Blanda vitlök, muscovadosocker, balsamvinäger, hoisinsås, tomatpuré och sambal till en tjock sås. Skär sidlfäsket i mindre bitar och stek på medelhög värme till de börjar få fin färg och blir krispiga på ytan. Häll av på en tallrik med hushållspapper och låt rinna av. Lägg tillbaka i stekpannan och tillsätt lök och paprika och låt steka i några minuter på hög värme. Lägg i salladskål/pak choi och låt fräsa med i 30 sekunder. Tillsätt såsen, rör runt och låt det hela få ett uppkok.

Knaperstekt sidfläsk, krispiga grönsaker och sötstark sås blir riktigt gott ihop.
 
Servera med nudlar eller kokt ris.


Dumplings ja, dessa små omtalade, ombloggade superhippa asiatiska degknyten, hur gick det att laga det? Över förvntan! Det var förvisso ganska tidskrävande, men svårt var det absolut inte. Jag hade lusläst mängder av recept och både ingredienser och tillagningssätt varierar tydligen kraftigt. Man verkar kunna använda det mesta på de flesta sätt. Vi valde att göra en vegetarisk variant och en fylld med blandfärs. Jag vet inte om vi gjorde något fel men de med kött i var nästinitill oätliga. Så dessa lämnar vi därhän och fokuserar på de vegetariska som blev riktigt bra! Jag kanske inte skulle säga att det var det absolutsuperduperogdaste jag någonsin ätit men det var gott! Och kul med något helt nytt! Dessutom gillar jag ju att både pyssla och laga mat, och detta var liksom den ultimata kombinationen. En perfekt mat att samlas några kompisar runt och laga ihop.
 
Någon speciell dumplingsdeg behöver man inte köpa, den gör du enkelt själv, och ångkokare behövs inte heller utan de går alldeles utmärkt att koka dem i en vanlig kastrull med vatten. Ursäkterna för att prova på dessa små delikatesser är alltså inte många!
 
 
Dumplings (ca 25 st)
Deg
4 dl vetemjöl
3 dl kokande vatten
 
Fyllning
300 g champinjoner
någar små salladslökar eller ca 10 cm purjolök
ca 2 dl finhackad salladskål
1/2 pressad lime
1/2 finhackad chilifrukt
ca 2 cm riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk hoisinsås
1 tsk salt
 
Blanda mjöl och vatten till en smidig deg och låt vila 30 min. Gör under tiden fyllningen: finhacka svamp, lök och salladskål. Blanda med lime, chili, ingefära, vitlök, hoisinsås och salt. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar med ett mått (t ex ett glas, en skål, ett lock) som är 10 cm i diameter. Lägg ca 1 msk fyllning på ena halvan av rundeln, fukta kanten med lite vatten och vik över och nyp ihop degkanterna så att små halvmånar bildas. Ta upp knytet och nyp ihop "hörnen" med varandra så att halvmånen blir vikt. Koka upp en stor kastrull med vatten och lägg i degknytena. Låt koka tills de flyter upp, koka därefter 3 min till. Ta upp med hålslev och låt rinna av ordentligt. 
 
Allt ska hackas fint, fint.
 
Kavla tunt och stansa ut rundlar.
 
Färdiga degknyten redo att kokas!
 
Kanske inte den bildskönaste maten, men låt er inte luras av fulheten, för i dessa döljer sig god en svampröra med chili, vitlök och ingefära.
 
En enkel nudelwok med äggnudlar, strimlad paprika, pak choi-kål och jordnötter.
 
Servera med en dippsås av något slag (det finns massor av recept på detta, googla). Vi gjorde dock en enkel variant på sweetchilisås blandad med finhackade jordnötter. Riktigt gott! Ät som de är eller som vi gjorde, med en nudelwok till för en lite matigare måltid.


Puh, då var första vardagsveckan avklarad. Ganska så segt och motigt, men det gick! Nu väntar helgen med alla härligheter som det innebär. Sovmorgon, god långfrukost, kanske en promenad i vintervädret (ja, nu kommer den ju!), god middag, gott fika. Bättre blir det nog inte! Imorgon ska jag och några kompisar dessutom testa att laga dumplings för första gången Kul och spännande! Det verkar lite pilligt, men himla gott! Återkommer med rapport.
 
Igår var det traditionsenlig torsdagsstädning här hemma och då fick faktiskt julgranen, ljusstakarna och det övriga lilla pyntet ryka. Dock kändes det en smula synd på vår fantastiska lilla gran som knappt tappat ett barr! Men istället för granen och julpyntet tröstade jag mig med en vacker tulpanbukett idag istället, årets första. Och fler lär det bli! 
 
En bukett i blandade färger med några spirande små kvistar.

Blått och vitt porslin får ta extra plats såhär efter jul när vi går mot vår.
 
Och så lite lyxig helgläsning i form av en av mina favorittidningar.
Hoppas att ni får en riktigt skön helg!


Hörni, det här är verklingen ingen vacker mat men så otroligt gott så blunda och ät! Quinotto är en variant på risotto men istället för ris är det quinoa. Fördelarna med detta lilla gryn är många; gott såklart men också proteinrikt, lågt gi, vitaminrikt och ja, ni förstår, en bra grej helt enkelt! Dessa små gryn kokas i buljong tills de blivit krämiga och får smak av gul lök, vitlök, champinjoner, dijonsenap och persilja. Krämigt, matigt, varmt, salt och alldeles perfekt slaskiga vinterkvällar. Men som sagt, låt er inte luras av det eländiga utseendet, de är gott. Vill ni dessutom ha en något mer tilltalande bild så kan ni kika in hos Vardag där receptet kommer ifrån.
 
 
Svampquinotto (3-4 port.)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g champinjoner
smör att steka i
2 1/2 dl quinoa
ca 6 dl grönsaksbuljong
1 msk dijonsenap
2 dl lagrad ost
1/2 dl hackad persilja
salt, peppar

Finhacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna. Stek i en klick smör tills löken mjuknat och svampen vattnat ur sig. Tillsätt även quinoan och låt fräsa med någon minut. Tillsätt buljong så att det precis täcker, koka och späd med mer buljong efterhand buljongen kokar bort. Efter ca 15 minuter bör du hunnit späda ett par gånger och quinoan är färdigkokt. Quinotton ska inte vara helt torr men absolut inte heller rinnig. Blanda ner dijonsenap, ost och persilja. Smaka av med salt och peppar.


Servera med en god och krispig sallad till den krämiga rätten.

 


Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag tänkt att bli deltidsvegetarian. Eller kanske vardagsvegetarian. Inget absolut förbud mot kött men ett försök att bara laga vegetarisk mat till vardags. Det känns förvisso inte som något jättestort steg då vi redan äter ganska mycket vegetariskt, men det ska bli kul att prova! När en tvingas utanför de vanliga mat-ramarna får en ju vara mycket mer kreativ i matlagningen. Grönsaker, rotfrukter, kryddor, ostar, svamp... Det finns ju så mycket gott! Förutom att det är gott så är ju fördelarna dessutom många med vegetarisk mat, det är snällt mot både djuren, miljön, kroppen och plånboken. Inte dumt alls med andra ord!
 
Veckans första vegetariska middag var gnocchin med svamp och rödbetor och veckans andra middag blev bakad sötpotatis med fetaoströra och tzatziki. Riktigt gott! Sötpotatis kan, för den som inte ätit det, bäst beskrivas som en blandning mellan potatis och morot. En mild söt smak och en lite krämig konsistens. Väldigt gott tillsmmans med salt fetaoströra smaksatt med oliver och timjan. Med tzatziki och en god avokadosallad till har du en riktig gourmet-middag!
 
 
Bakad sötpotatis med fetaost (4 port.)
4 sötpotatisar
olja
salt
 
150 g fetaost
3 dl kokande vatten
1 tsk olivolja
salt & svartpeppar
ca 15 oliver, urkärnade och hackade
några repor färsk timjan
 
Skrubba sötpotatisen, dela på hälften och lägg på en ugnsplåt (låt skalet vara kvar). Ringla över olja och salta. Baka i ugnen i 200 grader i ca 30-40 min. Gör under tiden fetaoströran. Lägg fetaosten (hel) i en skål och häll över det kokande vattnet. Låt ligga 5 min. Detta gör fetaosten mjuk och varm. Plocka upp osten ur vattnet (häll bort) och mosa ihop tillsammans med olja, salt och peppar, oliver och timjan. Fördela röran på potatishalvorna och servera med en god sallad, gärna med avokado, och tzatziki (RECEPT HÄR).
 
Gyllene bakade sötpotatisar.
 
En riktigt god fetaoströra med timjan och oliver.
 
Tzatziki och sallad som tillbehör.
 


På nyårsaftonen var vi förrättsansvariga och mitt recept-surfande slutade som vanligt med att jag inte använde mig av ett enda recept utan hittade på en egen rätt, inspirerad av en massa olika recept. Det blev en frasig minipaj med skal av smördeg fylld med vitlök, soltorkade tomater och parmesan. Gott gott! Ett knep som jag hittade i ett av alla recept var att göra minipajerna i en muffinsplåt. Jag stansade helt enkelt ut rundlar ur smördegen som jag sedan klädde varje "hål" i plåten med invändigt. I med fyllningen, grädda och sedan var det bara att plocka ur pajerna. Hur smidigt som helst!
 
Frasigt skal och krämig fyllning = den perfekta pajen!
 
Frasiga minipajer (12 st)
1 rulle smördeg
ca 6 soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesan
2 ägg
2 dl gräddmjölk
salt & peppar
 
Rulla ut smördegen och stansa ut tolv rundlar, ca 10 cm i diameter. Klä hålen i en muffinsform/minipajformar med degen. Strimla tomaterna, hacka vitlöken, riv osten. Blanda detta och fördela i formarna. Vispa ihop ägg och gräddmjölk och smaksätt med salt och peppar. Slå blandingen i formarna. Grädda i 175 grader i ca 10 min tills pajerna fått fin färg. Servera med finbladig sallad.
 
 
 
 


God trettondagsafton! Den här helgen är ju egentligen liksom julens sista skälvande andetag, men jag behåller nog både julgran och adventsljusstakar ett litet tag till. Åtminstone till tjugondagknut! Ofta brukar jag tycka att det är ganska skönt att städa bort julen vid den här tiden, men i år har jag lite svårare att släppa taget. Beror det kanske på att det är så dödsgrått och tråkigt ute att juleljusen är det som behövs för att det ska kännas uthärdligt?
 
En av alla fina buketter jag fick på min 25-årsdag förra veckan pryder köksbordet tillsammans med lite julpynt.
 
Hur som helst har vi firat denna trettondagsafton med att äta en riktigt god middag. Vi var nämligen ute och åt middag på stan igår och då åt jag bland det godaste jag ätit på länge; gnocchi med svampsås, rödbetor, ruccola och parmesan. Så gott så jag vet inte vad! Insiprerad av detta försökte jag mig på att laga just detta ikväll, och minsann, det blev nog minst lika bra! Krämig svampsås och så den goda kombinationen av söta rödbetor och salt parmesan/pepprig ruccola. Till detta gnocchi som väl bäst kan beskrivas som potatispasta. Denna kan man göra själv av potatis och mjöl, men finns även att köpa färdig- välj själv. Detta tycker jag verkligen att ni ska prova! 
 
 
Gnocchi med svamp & rödbetor (4 port)
4 port. gnocchi
3 medelstora rödbetor
1 stor gul lök
300 g champinjoner
2 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk/matlagningsgrädde
soja
salt & peppar
ruccola
parmesan
 
Börja med att skala, klyfta och koka rödbetorna i saltat vatten tills de är mjuka. Skala och hacka under tiden löken fint och skiva svampen. Fräs dessa i olja/smör på låg värme tills de mjuknat och svampen krympt ihop. Pudra över mjölet och slå på gräddmjölken. Låt småputtra tills såsen tjocknat. Tillsätt lite soja för färgens skull och smaka av med salt och peppar. Koka gnocchin och häll av vattnet. Blanda ihop med svampsåsen. Fördela i djupa tallrikar, lägg på rödbetorna och toppa med ruccola och hyvlad parmesan. Eller servera gnocchin och svampsåseni en stor skål med tillbehehören på sidan av. Ät och njut!
 


Gott nytt 2014! Jag sitter och skummar igenom mitt eget bloggarkiv och ryser lite när jag läser att det var närmare 20 minus vid den här tiden förra året. Förvisso hade jag gärna haft lite mer vinterkänsla och en smula snö, men det är trots allt väldigt skönt att slippa skrapa bilrutor och bylta på sig alla kläder man har när man ska ut. Vintern är lång som den är. Aporpå vinter så hade jag det som tema när jag dukade till min 25-årsmiddag tidigare i veckan. Även om det var under mellandagarna ville jag inte ha någon direkt julig känsla, och det fick inte heller bli för nyårsaktigt med guld och glitter... Valet föll därför på vitt och grönt och en ganska avskalad känsla, lite sådär som vintern är. 
 
 
Vita linnedukar och linneservetter (från bröllopet). Jag har skrivit det förut men gör det igen; urfina dukar och servetter som dessa finns att köpa jättebilligt på nästan alla loppisar/second hand-butiker. Den lyxiga känslan av att duka med vackra dukar och riktiga linneservetter är svårslagen!
 
Ett svart och vitt snöre och en liten grankvist prydde varje servett.
 
Enkla bordplaceringar med hjälp av hård pysselkartong, en stjärn-stans och så en fin, smal penna att skriva med.
 
Premiäranvänding för våra urtjusiga Skultuna-ljusstakar som vi fick i bröllopspresent.
 
Vita blommor, bl a ranunklar som är min favoritblomma, och gröna kvistar i flera olika små buketter prydde också bordet.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se