Har ni ätit pizza utan tomatsås någon gång? Pizza bianco/bianca kallas det oftast i recept och på menyer, dvs att pizzan är vit. Istället för tomatsås kan exempelvis ett tunt lager creme fraiche/creme cheese bres på eller ringlad olivolja. Gott blir det oavsett och det bästa tycker jag är att pålägget på pizzan smakar mycket mer när ingen tomatsås är med och slåss om uppmärksamheten. På den här pizzan har jag lagt bland det godaste jag vet; getost, sparris och rödlök. Med ringlad honung ovanpå blir detta en gourmetpizza utan dess like! Testa!
 
 
Pizza bianco med getost & sparris (2 bakplåtsstora pizzor)
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
ca 6-7 dl vetemjöl

1,5 dl creme fraiche
ett knippe färsk sparris, delad i mindre bitar
150 g getost smulad
1 rödlök, tunt skivad
flytande honung

Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt honung, olja, salt och mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk i ca 45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till bakplåtsstora rektanglar. Lägg på bakplåtpapper. Bred på creme fraiche, fördela sparris, rödlök och getost ovanpå. Sätt ugnen på maxvärme och ställ in en plåt. När ugnen blivit varm; fös över pizzan (på bakplåtspappret) till den varma plåten och grädda ca 5-7 minuter tills den fått fin färg. Ringla över honung och hugg in!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se