Igår kväll åt vi, som säkert många av er andra, en lite extra god fredagsmiddag. Ett alldeles ypperligt sätt att fira alla hjärtans dag tycker jag! En hjärtformad smörgåstårta hade jag fixat ihop och en riktigt god dessert; svartvinbärskompott med vit chokladmousse och kanderade mandlar med havssalt. Syrligt, sött och salt i en alldeles ljuvlig kombination. En lite pysslig dessert att göra, men så värt det!
 
 
Lyxig dessert med svarta vinbär och vit choklad (4 port)
Svartvinbärskompott
3 dl svarta vinbär
1 dl florsocker
1 gelatinblad
 
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Kanderade mandlar med havssalt
1 dl mandel (eller andra nötter)
2 msk florsocker
1 msk vatten
havssalt
 
Svartvinbärskompott: Mixa bären med stavmixer till en kräm. Puréa krämen genom en sil så att skal och anant skräp försvinner. Rör ner florsockret i purén. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Krama ur bladet och smält i en kastrull med lite av purén på låg värme. Blanda ihop med resten av purén. Fördela i glas eller portionsformar och ställ kallt.
 
Vit chokladmousse: Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något. Blanda med äggulorna. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ned i ägg- och chokladkrämen. Fördela på bärkompotten och ställ kallt igen. (Obs, viktigt när man gör chokladmousse för att den inte ska skära sig är att försöka ha ungefär samma temperatur på alla ingredienser. Äggen och grädden ska alltså inte vara helt kylskåpskalla, utan ta fram de en stund innan de ska användas.)
 
Kanderade mandlar. Vispa ihop florsocker och vatten och koka till en gyllenbrun karamell i en kastrull (tar några minuter). Vänd ner mandlarna och häll ut på en tallrik med bakplåtspapper. Strö direkt över havssalt. Låt svalna och hacka sedan i önskad storlek. Strö över moussen vid servering.
 
Desserten underifrån. Den syrliga kompotten och den söta moussen tillsammans- åh så gott!
 
Lite extra pynt i form av sockerhjärtan och en liten blomma, dagen till ära.

Kommentarer
Postat av: Bintu Malm Fraser

Men så vackert! Det ser alldeles gudomligt gott ut oxå :-) Vad duktig du är!

Svar: Tack då mycket! Det var riktigt gott. :)
Julia Hellquist

2014-02-16 @ 16:47:51
URL: http://bintan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se