Biffar av olika slag är vanligt när det kommer till vegetarisk mat. Morotsbiffar, bönbiffar, kikärtsbiffar, rödbetsbiffar. Bara fantasin sätter stopp för vad man kan peta ner i dem, och gott blir det för det mesta! En ny variant för mig var dessa biffar med broccoli, blomkål och halloumi. Väldigt gott och fick en stor tumme upp från både mig och maken. Det här gör vi igen! Vad man sen serverar till är förstås en smaksak. Något gryn som bulgur, matvete eller couscous är säkert gott till liksom potatismos eller bara en matig sallad. Jag stekte på ett gäng champinjoner tillsammans med lite smör, purjolök, flingsalt och vitpeppar. Inte alls dumt vill jag lova! En enkel tzatziki till och lite vitkålssallad så var middagen klar.
 
En kommentar om receptet; smeten ska vara väldigt lös och inte hålla ihop. Biffarna ska inte formas innan utan röran klickas ner i stekpannan och får där sin form. När smeten värms upp smälter osten och äggen stelnar och då går biffarna ihop. Se till att steka på ganska låg värme så att biffarna går ihop utan att bli brända. 
 
 

Halloumi- och broccolibiffar med blomkål (4 port.)
2 ½ dl fint hackad blomkål
3 ½ dl fint hackad broccoli
1 paket (200 g) hackad halloumi
3 ägg
ca 1/2 tsk salt

svartpeppar
olja till stekning


Blanda alla ingredienserna i en bunke. Hetta upp olja i en stekpanna, sänk till medelhög värme. Klicka i smeten (ca 3/4 dl till varje biff) i stekpannan och platta till. Stek försiktigt på ena sida tills de håller ihop, vänd och stek på andra sidan tills de fått fin yta.

Tzatziki (4 port.)
2 dl turkisk yoghurt
1 finriven vitlöksklyfta
ca 1 dm gurka, riven och urkramad
1/2 msk olivolja
salt och svartppeppar

Blanda alla ingredienser och låt gärna stå minst 10 min så att smakerna kommer fram.

 
 
Ursprungsrecept från Vegetarisk måndag

Kommentarer
Postat av: Citroncest - matblogg från Italien

Jag håller med. Jag är inte vegetarian, men gör mer än gärna biffar av alla möjliga olika grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Fantastiskt gott!!

2014-02-19 @ 14:55:29
URL: http://laureniuslouise.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se