Finns det något mer helglyxig än att äta nybakat bröd till frukost? Jag tror knappt det. Och behöver man dessutom inte lämna hemmet för att få tillgång till ett par varma frallor så är det ju ännu bättre. Hur gör man då det, utan att sätta igång med ett storbak på lördag morgon? Jo, det stavas kalljästa frallor! Rör ihop en deg, dela i bitar, lägg på en plåt som får stå i kylen över natten och jäsa. Morgonen därpå är det bara att hiva in plåten i ugnen och grädda i tio minuter (dvs under tiden du brygger te/kaffe, dukar fram pålägg och tänder ljus). Sedan är det bara att hugga in!

Kalljästa frallor (10-12 st)

3 dl ljummet vatten
2 msk olja
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 7 dl vetemjöl (eller delvis annat mjöl)


Blanda vattnet med oljan och jästen. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, blanda allt tills det blir en fast deg. Dela degen i 10-12 delar och rulla till små frallor. Doppa varje bulle i mjöl. Lägg ut frallorna på en bakpappersklädd plåt, ställ in dem i kylskåp över natten med en handduk över. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter tills bröden har blivit gyllenbruna.

Lyx i en korg! Ät med smör och god ost.
 
Pensionärsvarning på mig och mannen nu när vi alltid löser Melodikrysset till lördagsfrukosten. Men ack så mysigt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se