Ananaspaj är säkert något många er har ätit. En populär paj som de flesta gillar tack vare sprött pajskal och krämig fyllning med ananas och creme fraiche. Jag gillar den också och dessutom känns det kul att göra en fruktig paj som känns lite i säsong på något vis nu på vintern. Rabarbern hör våren till, sommaren förknippas med blåbär/hallon/jordgubbar/vinbär och hösten med äpplen/päron/plommon. Men vintern då? Vad ska man satsa på då? Tja, varför inte tilldela vintern de exotiska frukterna? Som exempelvis ananas som känns som en riktigt fruktig kick såhär i vintertider, både i färg och smak. Jag tycker i alla fall att ananaspaj känns som en alldeles ypperlig paj i februari. 
 
När jag gör pajer, kakor, cheesecakes mm. som ska bakas i en form med löstagbar kant använder jag nästan alltid en lite mindre form (20 cm i diameter) än den traditionella storleken (som är 24 cm i diameter). Det gör kakan högre och lite maffigare, även om mängden kaka såklart är lika stor. Jag köpte min form på Ö&B för runt 40 kr om jag inte minns fel. Ett litet tips!
 
 
För att förstärka det exotiska i pajen rörde jag även ner kokos i fyllningen och toppade pajen med kanderade limeskal. Det sistnämda kanske låter urkrångligt? Icke! Strimla skalet av en lime (antingen med ciseleringsjärn eller potatisskalare) och koka tillsammans med 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker i 2 minuter. Sila av sockerlagen och lägg skalen på ett fat och strö över socker. Låt torka. Både gott och fint! Men, om ni inte orkar pyssla med dessa råder jag er att riva ner lite limeskal i pajfyllningen. Limesmaken gör sig riktigt bra ihop med ananas och kokos!
 
 
Ananaspaj med kokos & lime (ca 6-8 bitar)
150 g smör

1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

ca 300 gram avrunnen krossad ananas
2,5 dl creme fraiche
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokos


Rör i hop pajdegen, antingen i matberedare eller för hand. Tryck ut i en pajform eller form med löstagbar kant. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda i ca 30-45 minuter i 175 grader. Låt svalna och dekorera med pudrat florsocker och kanderad lime.

Avnjut tillsammans med vaniljglass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se