Finns det något mer helglyxig än att äta nybakat bröd till frukost? Jag tror knappt det. Och behöver man dessutom inte lämna hemmet för att få tillgång till ett par varma frallor så är det ju ännu bättre. Hur gör man då det, utan att sätta igång med ett storbak på lördag morgon? Jo, det stavas kalljästa frallor! Rör ihop en deg, dela i bitar, lägg på en plåt som får stå i kylen över natten och jäsa. Morgonen därpå är det bara att hiva in plåten i ugnen och grädda i tio minuter (dvs under tiden du brygger te/kaffe, dukar fram pålägg och tänder ljus). Sedan är det bara att hugga in!

Kalljästa frallor (10-12 st)

3 dl ljummet vatten
2 msk olja
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 7 dl vetemjöl (eller delvis annat mjöl)


Blanda vattnet med oljan och jästen. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, blanda allt tills det blir en fast deg. Dela degen i 10-12 delar och rulla till små frallor. Doppa varje bulle i mjöl. Lägg ut frallorna på en bakpappersklädd plåt, ställ in dem i kylskåp över natten med en handduk över. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter tills bröden har blivit gyllenbruna.

Lyx i en korg! Ät med smör och god ost.
 
Pensionärsvarning på mig och mannen nu när vi alltid löser Melodikrysset till lördagsfrukosten. Men ack så mysigt!


Har ni ätit pizza utan tomatsås någon gång? Pizza bianco/bianca kallas det oftast i recept och på menyer, dvs att pizzan är vit. Istället för tomatsås kan exempelvis ett tunt lager creme fraiche/creme cheese bres på eller ringlad olivolja. Gott blir det oavsett och det bästa tycker jag är att pålägget på pizzan smakar mycket mer när ingen tomatsås är med och slåss om uppmärksamheten. På den här pizzan har jag lagt bland det godaste jag vet; getost, sparris och rödlök. Med ringlad honung ovanpå blir detta en gourmetpizza utan dess like! Testa!
 
 
Pizza bianco med getost & sparris (2 bakplåtsstora pizzor)
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
1 tsk salt
ca 6-7 dl vetemjöl

1,5 dl creme fraiche
ett knippe färsk sparris, delad i mindre bitar
150 g getost smulad
1 rödlök, tunt skivad
flytande honung

Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt honung, olja, salt och mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk i ca 45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till bakplåtsstora rektanglar. Lägg på bakplåtpapper. Bred på creme fraiche, fördela sparris, rödlök och getost ovanpå. Sätt ugnen på maxvärme och ställ in en plåt. När ugnen blivit varm; fös över pizzan (på bakplåtspappret) till den varma plåten och grädda ca 5-7 minuter tills den fått fin färg. Ringla över honung och hugg in!

 


Om man har ett gäng kokta potatisar i kylen eller varför inte överblivet potatismos så kan man på ett litet kick fixa goda potatisbullar. Supernabblagad vardagsmat. Och har man ingen färdigkokt potatis är det såklart bara att koka på ett gäng (i tunna skivor så att det går fort) och sen göra bullar av dem. Gott, mättande och en stor dos nostalig för min del då potatisbullar var något som serverades ofta både hemma och i skolan och som jag tyckte mycket om, och gör fortfarande!

 
Potatisbullar (4 port,)

1 kg potatis
2 ägg

2 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
smör att steka i


Skala, skiva och koka potatisen. Mosa potatisen (låt det vara lite bitar kvar). Blanda i ägg, potatismjöl och kryddor. Forma till runda "puckar" och stek i lite smör tills de fått fin färg, ca 5 min på varje sida.

Ät med lingonsylt/rårörda lingon. Jag hade gärna hade rivna morötter till, men de gick åt till en riktigt god morotssoppa tidigare i veckan. Recept på den kommer!


Nu ska ni få ett litet dryckestips, ett riktigt gott sådant! Något som jag tycker är gott att dricka, i synnerhet till mat, är äppelmust. Friskt, fräscht och gott! Dessutom inte lika sött som cider och passar därför bättre just till mat. I helgen testade jag en äppelmust med hallon och mynta och oj vad gott det var! Den smakade som en väldigt frisk och lite syrlig hallonsoda. Myntan ger ingen tandkrämssmak (som många tror) utan bara friskhet och och lite kryddighet. Mmm, så gott! Helt klart en ny favorit. Dessutom gillar jag musten extra mycket då den kommer från Kullabygden utanför Helsinborg som där jag semestrat ofta och är ett av mina absoluta favoritställen på sommaren.
 
Jag hittade musten på Ica Maxi så den finns säkert på de flesta (större?) matbutiker. 20 kronor om jag inte minns fel!
 
 
 


Ananaspaj är säkert något många er har ätit. En populär paj som de flesta gillar tack vare sprött pajskal och krämig fyllning med ananas och creme fraiche. Jag gillar den också och dessutom känns det kul att göra en fruktig paj som känns lite i säsong på något vis nu på vintern. Rabarbern hör våren till, sommaren förknippas med blåbär/hallon/jordgubbar/vinbär och hösten med äpplen/päron/plommon. Men vintern då? Vad ska man satsa på då? Tja, varför inte tilldela vintern de exotiska frukterna? Som exempelvis ananas som känns som en riktigt fruktig kick såhär i vintertider, både i färg och smak. Jag tycker i alla fall att ananaspaj känns som en alldeles ypperlig paj i februari. 
 
När jag gör pajer, kakor, cheesecakes mm. som ska bakas i en form med löstagbar kant använder jag nästan alltid en lite mindre form (20 cm i diameter) än den traditionella storleken (som är 24 cm i diameter). Det gör kakan högre och lite maffigare, även om mängden kaka såklart är lika stor. Jag köpte min form på Ö&B för runt 40 kr om jag inte minns fel. Ett litet tips!
 
 
För att förstärka det exotiska i pajen rörde jag även ner kokos i fyllningen och toppade pajen med kanderade limeskal. Det sistnämda kanske låter urkrångligt? Icke! Strimla skalet av en lime (antingen med ciseleringsjärn eller potatisskalare) och koka tillsammans med 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker i 2 minuter. Sila av sockerlagen och lägg skalen på ett fat och strö över socker. Låt torka. Både gott och fint! Men, om ni inte orkar pyssla med dessa råder jag er att riva ner lite limeskal i pajfyllningen. Limesmaken gör sig riktigt bra ihop med ananas och kokos!
 
 
Ananaspaj med kokos & lime (ca 6-8 bitar)
150 g smör

1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

ca 300 gram avrunnen krossad ananas
2,5 dl creme fraiche
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokos


Rör i hop pajdegen, antingen i matberedare eller för hand. Tryck ut i en pajform eller form med löstagbar kant. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda i ca 30-45 minuter i 175 grader. Låt svalna och dekorera med pudrat florsocker och kanderad lime.

Avnjut tillsammans med vaniljglass.


I helgen var ju värdet minst sagt blandat. Jag växlade mellan hopp och förtvivlan i samma takt som det regnade och snöade, omvartannat. Vårkänslorna hann börja spira innan de snabbt slogs ned av en decimetertjockt tungt snötäcke som sedan vips var borta igen. Minst sagt förvirrande.
 
Och som den säsongs- och väderpåverkade person jag är vill jag gärna att det ska avspeglas i annat, t ex i dukningen på en middagsbjudning. Jag hade tidigare i veckan (när solen sken och vägarna var snöfria) tänkt satsa på en vårig, spirande dukning med blåblommig duk, ljukoppar i glas, vaser med tulpaner och kanske ranunkler... Men så kom snön och gjorde mig förvirrad. Skulle jag satsa på en mysig, ombonad vinterdukning istället? Det fick bli ett mellanting helt enkelt! 
 
Beigevit linneduk med röda rutor och mässingsljusstakar fick stå för det ombonade och varma och de små vaserna med rosaröda blommor (sort?) och blommiga servetter för det våriga.
 
Jag har skrivit det förut och skriver det igen; små vaser (i detta fall glasflaskor) med enstaka blommor i tycker jag är det allra finaste att duka med. Det behövs inga maffiga blomsteruppsättningar för att bordet ska kännas dekorerat och lite lyxigt. Det blir effektfullt när man kan sprida ut blommorna över hela bordet och är dessutom inte ivägen för konversationer över bordet. 
 
Det behöver inte bara vara blommor på bordet, i några av flaskorna stack jag ner små rankor av mynta som jag klippt av från min enorma myntaplanta som växer som ogräs i köksfönstret. 
 
Söta servetter från Ikea.
 


Melodifestivallördagarna tuffar på och trots skämskuddar och kvidande av falsksång och bedrövliga framträdanden så tycker jag att det är himla roligt! Igår såg vi deltävlingen ihop med vår härliga lilla s.k Örebrofamilj (dvs min syster och min mans syster med sambo). Jag stod för middagen och körde på lite mexikanskt tema med quesadillas med god fyllning och diverse tillbehör som nachochips, guacamole, tomatsalsa, fefferoni och grönsaker. Urgott och riktigt bra bjudmat då det är lätt att förbereda allt och bara steka på quesadillasarna när gästerna anländer.

Lagom till melodifestivalens början högg vi in på desserten; ananas- och kokospaj med kanderad lime och vaniljglass. Men mer om detta i nästa inlägg!

 
 
Quesadillas med kyckling (4 port.)
8 små tortillabröd
1/2 grillad kyckling
1 liten rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 grön chilifrukt
1/2 paprika
ca 1 dl majs
1 dl creme fraiche
100 g creme cheese (t ex philadephiapost)
salt & svartpeppar
2 mozzarellabollar
 
Bena ur kycklingen och strimla kycklingsköttet (använd hälften). Tärna paprika, finhacka lök och vitlök, kärna ur och strimla chilifrukten fint. Blanda med kycklingen och rör ner majs, creme fraiche och creme cheese. Smaka av med salt och peppar. Skiva mozzarellan tunt. Lägg ut fyra av tortillabröden. Lägg på hälften av mozzarellan och fördela kycklingröran oavnpå. Lägg på resten av mozzarellan och sedan de resterande fyra tortillabröden. (Mozzarellan närmast bröden gör att hela quesadillan smälter ihop och håller ihop bättre.) 
 
Stek i en torr och het stekpanna på båda sidor så att osten smälter och brödet får fin färg. Lägg de färdigstekta quesadilllasarna i en ugnsform eller liknande och täck med folie tills alla är färdigstekta.
 
Servera med guacamole, tomatsalsa, nachochips och grönsaker. 


Hemmagjorda hamburgare måste ju vara den allra bästa fredagsmaten. Jag tycker att det slår tacos alla gånger! Ännu snabbare att laga (ett måste trötta fredagskvällar) och ännu godare. Bara att röra ihop hamburgersmeten och steka på, hacka några goda grönsaker och tillbehör och slänga ner några hamburgerbröd i brödrosten. Tadaa! Jag varierar gärna mina burgare i såväl pålägg som bröd och smaksättning på färsen. Dessa burgare fick sällskap av smörstekta skogschaminjoner och chipotlekryddad ketchup. Urgott är bara förnamnet! Svampen gjorde sig riktigt bra på hamburgaren och likaså den lite heta, rökiga chipotlen.
 
 
Hamburgare med svamp & chipotleketchup (4 st.)
400 g nötfärs
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk chilisås
hickorey smoke (kan uteslutas)
salt & svartpeppar

8 skivor lantbröd
ca 200 g skogschampinjoner
4 tjocka skivor god ost
rödlök
babyspenat
skivade körsbärstomater
majonäs
ketchup + chipotlechilipulver (finns i sån vanlig kryddburk)

Blanda ihop alla ingredienser till burgarna. Forma till fyra biffar och stek tills de fått fin färg. Rosta brödet i brödrost (eller ugnen), tärna och stek champinjonerna i smör och rör ihop ketchupen med chipotlepulvret. (Smaka av, men ca 1 tsk till 1 dl ketchup.) Montera ihop burgaren med alla pålägg.
 
Hugg in och bara njut, detta är gott!
 
 
Trevlig fredag på er!


Ett litet avsteg från det vegetariska får det bli idag. Vi åt nämligen en så god pastarätt i helgen; krämig bacon- och ädelostsås smaksatt med lite purjolök, och så hederlig vit spagetti till! Tänk vad gott det kan vara ibland. Är man inte så förtjust i ädelost går den förstås att byta ut mot någon annan god ost; parmesan eller prästost t ex. Gott vilket som, pasta med ostsås kan ju liksom inte bli fel!
 
 
Pasta med ädelost- och baconsås (4 port.)
4 port. spagetti
2 paket bacon
ca 15 cm purjolök
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk smör
100 g ädelostsalt & svartpeppar
 
Koka pastan. Strimla och knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och lägg åt sidan. Strimla och fräs på purjolöken så att den mjuknar något. Gör ostsåsen: Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och smöret och låt koka upp. Låt koka någon minut under omrörning tills såsen tjocknat. Smula osten och rör ner i såsen och lägg sedan i bacon och purjo. Smaka av med salt och peppar. Både osten och baconet är salta i sig, så var försiktiga med kryddningen! Servera med nykokt pasta.


Biffar av olika slag är vanligt när det kommer till vegetarisk mat. Morotsbiffar, bönbiffar, kikärtsbiffar, rödbetsbiffar. Bara fantasin sätter stopp för vad man kan peta ner i dem, och gott blir det för det mesta! En ny variant för mig var dessa biffar med broccoli, blomkål och halloumi. Väldigt gott och fick en stor tumme upp från både mig och maken. Det här gör vi igen! Vad man sen serverar till är förstås en smaksak. Något gryn som bulgur, matvete eller couscous är säkert gott till liksom potatismos eller bara en matig sallad. Jag stekte på ett gäng champinjoner tillsammans med lite smör, purjolök, flingsalt och vitpeppar. Inte alls dumt vill jag lova! En enkel tzatziki till och lite vitkålssallad så var middagen klar.
 
En kommentar om receptet; smeten ska vara väldigt lös och inte hålla ihop. Biffarna ska inte formas innan utan röran klickas ner i stekpannan och får där sin form. När smeten värms upp smälter osten och äggen stelnar och då går biffarna ihop. Se till att steka på ganska låg värme så att biffarna går ihop utan att bli brända. 
 
 

Halloumi- och broccolibiffar med blomkål (4 port.)
2 ½ dl fint hackad blomkål
3 ½ dl fint hackad broccoli
1 paket (200 g) hackad halloumi
3 ägg
ca 1/2 tsk salt

svartpeppar
olja till stekning


Blanda alla ingredienserna i en bunke. Hetta upp olja i en stekpanna, sänk till medelhög värme. Klicka i smeten (ca 3/4 dl till varje biff) i stekpannan och platta till. Stek försiktigt på ena sida tills de håller ihop, vänd och stek på andra sidan tills de fått fin yta.

Tzatziki (4 port.)
2 dl turkisk yoghurt
1 finriven vitlöksklyfta
ca 1 dm gurka, riven och urkramad
1/2 msk olivolja
salt och svartppeppar

Blanda alla ingredienser och låt gärna stå minst 10 min så att smakerna kommer fram.

 
 
Ursprungsrecept från Vegetarisk måndag


Ni som läst bloggen ett tag vet nog vad jag tycker om tisdagar. Veckans sämsta dag, på alla håll och kanter. Jag vet inte vad det är, bara att tisdagar alltid känns trötta, långa och lite gråa. Är det någon gång man får punka på cyklen eller tappar ut ett helt paket spagetti på golvet så är det garanterat en tisdag det händer. Men, det är då, en tisdag som idag, när man sitter där på universitetet, trött med kalla fötter och vinterflisiga naglar och med tentaplugg som får en att dunka huvudet i kollegieblocket och hetssmsa kompisar om att detta är ORIMLIGT ATT MAN SKA KUNNA, som man behöver en extra god matlåda att muntra upp sig med. Och det får man genom att packa ner denna både fina och urgoda grönsakstårta.
 
En slags blanding mellan paj och omelett, fylld med goda grönsaker, ägg, ost och kesella. Både morot, sqash och plasternacka får plats i denna anrättning. En matberedare är att föredra till allt rivande, men ett gammalt hederligt rivgärn fungerar förstås också för den som vill träna armmusklerna.
 
Servera gärna med vitkålssallad dressad med lite vinäger och olja.
 
Grönsakstårta (4 port.)

1 msk olivolja
1 grovriven palsternacka
1 grovriven squash
1 grovriven morot
1/2 hackad gul lök
1 burk kesella
1 msk maizena
1,5 dl riven god ost
3 ägg
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna

1,5 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 näve körsbärstomater


Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, 1 dl ost och ägg. Rör ner vitlök, timjan, salt och peppar. Häll ner grönsaksfräset i blandningen och häll allt i en smord form med löstagbar kant (jag gjorde i en liten form, 20 cm i diameter, men en vanlig 24 cm funkar fint!). Halvera tomaterna och strö över tillsammans med resten av osten. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en kvart.

Redo för ugnen...
 
... och klar att ätas!
 
Ursprungsreceptet kommer från bloggen Pickipicki som har ett gediget arkiv av vegetariska recepet.


Ny vecka och nya middagar att planera och laga. Har ni inte riktigt kommit fram till vad veckans matlista ska bestå av så har jag ett tips, nämligen halloumigryta med couscous och chevrékräm.Halloumigrytan består, förutom den underbara cypriotiska osten, av squash, svamp, lök och tomater. Mustigt, mjukt och med extra sälta från osten. Med couscous (eller bulgur/ris/matvete/quinoa) och en lite lyxig getoströra till blir vilken vardagkväll som helst lite härligare och trevligare.
 
Receptet kommer ursprungligen från Elle Mat & Vin, men jag kunde som vanligt inte låta bli att ändra lite här och var. 
 
 

Halloumigryta med grönsaker (4 port.)

200 g halloumi
1 squash
100 g champinjoner
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1 tsk buljongpulver/ 1 buljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk sambal olek
salt och peppar


Skär osten i stora kuber. Stek gyllene på hög värme och lägg åt sidan. Skär squashen i malvmånar, skalet ska vara kvar. Skiva svampen och löken. Finhacka vitlöken. Fräs allt i olja i stor gryta. Häll i tomaterna när allt är genomstekt. Rör i buljongen och kryddorna kryddorna. Låt puttra 15 minuter. Lägg i osten och låt bli varm. 


Chevrekräm

2 dl turkisk yoghurt

50 g chevréost

salt & svartpeppar


Mosa osten och blanda med yoghurten och kryddor. 

 

Ät och njut!

 


Och så var det ju den hjärtformade smörgåstårtan. Lite överdkurs och fånigt kanske, men äsch. Jag gillar ju att fixa och pyssla så jag passar gärna på dagar som t ex Alla hjärtans dag. Jag gjorde det enkelt för mig och fyllde tårtan med färdigköpta röror och lade istället krutet på dekorationen. Kallrökt lax, lagrad ost, machésallad, passionsfrukt och cocktailtomater fick pryda hjärtat. Men såväl fyllningarna som dekorationen kan förstås bytas ut efter tycke och smak. HÄR finns ett tidigare inlägg med förslags till smörgåstårta.
 
 
 
 
Hjärtformad smörgåstårta (ca 6 stora bitar)
formfranska, ca 20 st
1,5 dl skagenröra
1,5 dl mimosasallad + ca 100 g rökt skinka
1 dl lättvipad grädde + 3 msk majonäs
 
dekoration i form av t ex grönsaker, ost, lax/skinka, frukt, ägg mm.
 
Rita ut ett hjärta på bakplåtspapper, mitt var ca 30 cm på det bredaste stället. Lägg på en skärbräda eller plåt. Kantskär formfranskan och fördela på hjärtat. Det är bara att skära och pyssla lite för att få till formen. När hjärtat är täckt med ett lager bröd; bred på skagenröran. Upprepa brödproceduren. Bred på mimosasalladen, grovhacka skinkan och strö över. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred sedan grädde blandat med majonäs runt om tårtan. Hit kan med fördel förberedas dagen innan. Plasta då tårtan ordentligt med glaspack och ställ i kylen över natten.
 
Sedan börjar det roliga; pyntandet! Fördela godsakerna på tårtan och försök låta dekorationerna följa tårtans konturer så att hjärtformen syns så tydligt som möjligt. Sen är det bara att hugga in på denna svenska delikatess som jag tycker äts alldeles för sällan nuförtiden. Det är ju gott!


Igår kväll åt vi, som säkert många av er andra, en lite extra god fredagsmiddag. Ett alldeles ypperligt sätt att fira alla hjärtans dag tycker jag! En hjärtformad smörgåstårta hade jag fixat ihop och en riktigt god dessert; svartvinbärskompott med vit chokladmousse och kanderade mandlar med havssalt. Syrligt, sött och salt i en alldeles ljuvlig kombination. En lite pysslig dessert att göra, men så värt det!
 
 
Lyxig dessert med svarta vinbär och vit choklad (4 port)
Svartvinbärskompott
3 dl svarta vinbär
1 dl florsocker
1 gelatinblad
 
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Kanderade mandlar med havssalt
1 dl mandel (eller andra nötter)
2 msk florsocker
1 msk vatten
havssalt
 
Svartvinbärskompott: Mixa bären med stavmixer till en kräm. Puréa krämen genom en sil så att skal och anant skräp försvinner. Rör ner florsockret i purén. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Krama ur bladet och smält i en kastrull med lite av purén på låg värme. Blanda ihop med resten av purén. Fördela i glas eller portionsformar och ställ kallt.
 
Vit chokladmousse: Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något. Blanda med äggulorna. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ned i ägg- och chokladkrämen. Fördela på bärkompotten och ställ kallt igen. (Obs, viktigt när man gör chokladmousse för att den inte ska skära sig är att försöka ha ungefär samma temperatur på alla ingredienser. Äggen och grädden ska alltså inte vara helt kylskåpskalla, utan ta fram de en stund innan de ska användas.)
 
Kanderade mandlar. Vispa ihop florsocker och vatten och koka till en gyllenbrun karamell i en kastrull (tar några minuter). Vänd ner mandlarna och häll ut på en tallrik med bakplåtspapper. Strö direkt över havssalt. Låt svalna och hacka sedan i önskad storlek. Strö över moussen vid servering.
 
Desserten underifrån. Den syrliga kompotten och den söta moussen tillsammans- åh så gott!
 
Lite extra pynt i form av sockerhjärtan och en liten blomma, dagen till ära.


Glad alla hjärtans dag på er! Vad sägs om att baka ett gäng söta småkakor idag och fira denna kärleksdag med. Antingen för att bjuda någon ni tycker om eller bara njuta av ett gäng själva till fredagsfikat. Syltgrottor är väl kanske den allra godste småkakan och här har jag gjort körsbärssylt. Riktigt smör och mycket vanilj i degen gör dessa sötsaker fasligt goda och med en god sylt i mitten och dessutom en fin form runt om så har ni den perfekta alla hjärtans dag-kakan!
 
 

Körsbärsgrottor (ca 20 st)

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör
ca 1 dl körsbärssylt/marmelad

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret och knåda ihop till en deg. Forma degen till runda bollar och lägg i små formar, gör en liten grop i varje kula och fyll med körsbärssylt. Grädda i mitten på ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

 
Pudra över florsocker vid servering för lite extra piff!
 
Fler alla hjärtans dag- sötsaker:
 
Rosa maränghjärtan, recept HÄR.

Fyllda chokladhjärtan, recept HÄR.


Nej, men vi kör väl en soppa nu när det är torsdag och allt! Rostad paprika och vitlök sätter smak på denna krämiga och vitaminsprakande soppa.Receptet innehåller fem rostade paprikor och det är inte svårt att göra själv, även om det tar lite tid. Vill man går det bra att använda grillad paprika på burk.
 
 
Soppa med rostad paprika (4 port.)
5 paprikor, gärna blandade gula och röda
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 msk rödvinsvinäger
1 krm cayennepeppar
7 dl grönsaksbuljong
salt & peppar
 
Sätt ugnen på grill på 200 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Dela i fyra delar. Lägg på en plåt med skalsidan uppåt. Rosta i ugnen tills skalen blivit svarta (ca 30 min). Lägg paprikorna i en plastpåse och låt svalna något. Dra sen av skalen och dela paprikorna i mindre bitar. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs löken tillsammans med rödvinägern. Lägg ner paprikan och slå på vatten, buljong och cayennepeppar. Mixa alltsammans med stavmixer till en slät soppa, koka upp och smaka av med salt och peppar.
 
En klick gräddfil eller matyoghurt är ett måste i en sån här soppa!
 


Med ett paket nudlar och ett gäng goda grönsaker kommer man faktiskt ganska långt. Till exempel kan man snabbt svänga ihop en snabb och enkel grönsakswok med nudlar. En liten sås med asiatiska smaker och några knapriga jordnötter på toppen så är middagen klar! Grönsakerna i receptet är det jag använde till just denna wok, men går såklart bra att byta ut mot det ni själva gillar/har hemma.
 
 
Grönsakswok med nudlar (4 port.)
4 port. äggnudlar
1/2 paprika
150 g sugar snaps
1 knytnävsstor bit blomkål
1/2 rödlök
2 små brukar bambuskott
1 dl saltade nötter
 
1,5 msk balsamvinäger
2 msk hoisinsås
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal olek
2 rivna vitlöksklyftor
1 cm riven ingefära
 
Koka nudlarna och häll av. Strimla alla grönsaker och stek snabbt i olja tills de mjuknat något. Vispa ihop alla ingredienser till såsen och rör ner i grönsakerna. Blanda ihop med grönsakerna och strö över nötterna.
 
Goda, krispiga grönsaker på väg att wokas.


Sådärja, något friskare och piggare! Och vad passar då bättre än att fira det med en helt ljuvlig kaka? Den här päronkakan seglar nämligen direkt upp på min topp-tre över mjuka kakor. En saftig och mjuk kaka med smak av vanilj och kardemumma fylld med inkokta päron i klyftor. Om man inte orkar/vill göra sina egna inkokta päron (vilket är lätt som en plätt) så går det lika bra med konserverade päron. Dock kan det behövas lite extra kryddor i smeten då eftersom päronen är kokta i kardemumma och stjärnanis. Hur som helst tycker jag verkligen att ni ska baka den här kakan nästa gång det vaknas fikabesök eller ni helt enkelt själva är sugna på något riktigt gott.
 
Receptet kommer ursprungligen från den fina bakbloggen Heavenly cupcake, men jag har ändrat lite på receptet.
 
 

Mjuk päronkaka med kardemumma
Inkokta päron
500 g päron, skalade
2,5 dl strösocker
ca 1 liter vatten
1 tsk kardemummakärnor
2 st hela stjärnanis

Smet
2 ägg
2 dl socker
75 g smör, smält.
3/4 dl mjölk
2 3/4dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 1/2 tsk bakpulver

Skala päronen och lägg dem i en stor gryta. Tillsätt kryddorna, sockret och häll på vattnet. Låt vattnet koka upp och sänk värmen. Låt koka försiktigt i cirka 15 minuter. Ta päronen från plattan och låt svalna i sitt vatten. Skär av botten och toppen på varje päron. Dela dem i fyra klyftor. Skär försiktigt ur kärnhuset i varje klyfta. Lägg åt sidan.

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt fluffigt. Blanda ner smöret och mjölken. Rör ihop kardemumma, bakpulver och vetemjöl. Blanda försiktigt ihop allt till en jämn smet. Smöra och bröa en form med avtagbar kant. Häll i smeten i formen och fördela päronklyftorna över smeten. Grädda kakan i 175 grader i cirka 35 minuter. Prova med en potatissticka, den ska vara torr.

God att äta precis som den är, men lite vispad grädde eller vaniljsås är nog verkligen inte fel till.


Hej sköna lördag! Dock hade den varit ännu skönare om jag inte hade varit inne på min 7:e dag som sjukare än sjukast. Det blir inte många recept eller annan bloggbart producerat när allt man mest bara vill dricka honungsvatten och ligga still. Dock ska vi få finbesök från Göteborg imorgon och då ska jag i alla fall samla krafterna och baka en god kaka. Så på återseende med nya krafter och nya recept när jag tillfrisknat!
 
Bästa blomsäsongen måste ju vara nu. Ranunkler, anemoner, tulpaner, knoppiga kvistar... Uppiggande om något!


Supersnabbfixad vardagsmat kan rädda vilken trött måndagskväll som helst. Pasta med ärtpesto, babyspenat och körsbärstomater är precis sådan mat. Koka pasta, mixa under tiden ihop peston och stek snabbt på ett gäng små tomater så att de mjuknar. Servera tillsammans med babyspenat och middagen är klar på 10 minuter. Bättre snabbmat än så får man inte!
 
Både varma och krispiga grönsaker tillsammans med krämig ärtpesto. Välj gärna fullkornspasta för en lite matigare och mer mättande rätt.
 
Ärtpesto (4 port.)
3 dl gröna ärtor
3/4 dl solroskärnor
1/2 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
3 msk riven parmesan
salt & svartpeppar
 
Mixa hiop allt till en slät och härligt grön röra.


Hej! Hoppas att ni har haft en trevlig helg! Det har jag verkligen haft med diverse trevligheter som födelsedagsfirande med tårta och Melodifestivalmys i klassisk tappning, dvs. tacos och lösgodis. Hur som haver, har ni planerat veckans mat än? Eller det kanske ni inte gör i förväg? Oavsett så tycker jag att den här soppan helt klart borde ta plats på veckans meny, för ni har väl inte tröttnat på soppa (än) hoppas jag. Några fler recept har jag nämligen allt på lager. Fördelarna med soppa är ju alldeles för många för att man ska låta bli att laga det, särskilt i dessa bistra vintertider. Denna soppa är fylld med potatis, purjolök och majs och har fått lite hetta från sambal olek. Purjolök och potatis är ju en välkänd kombination i soppsammanhang, och dessutom är ju purjolök och majs synnerligen gott ihop, så jag slog ihop dessa tre till en fenomenalt god soppa. 
 
En bit gott bröd passar alltid bra till soppa. Här fick det dock bli en halva av de små ostpajerna jag gjorde härom veckan som blivit över. Gott och mättande!

Majs- och purjolökssoppa med potatis (4-5 port.)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
6 medelstora potatisar
1/2 purjolök
2 dl majs
2 msk Maizena
2 dl gräddmjölk
1 tsk sambal olek
salt & peppar

 

Hacka och fräs lök och vitlök i olja tills den blir blank och genomskinlig. Skala och tärna potatisen, lägg i kastrullen. Tillsätt vatten och koka upp med buljongtärningarna. Låt koka tills potatisen är nästan mjuk. Strimla purjolök och lägg i soppan tillsammans med majsen. Låt soppan småkoka tills grönsakerna är mjuka. Gör en redning på Maizena och gräddmjölken och slå i soppan. Låt koka ihop kort så att soppan tjocknar något. Smaka av med sambal, salt och peppar.



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se