Jag gjorde ett litet brödexperiment härom dagen som jag nog får säga blev rätt lyckat. Jag ville göra en försvenskad och lite julig variant på focaccia. Foccacia tycker jag är oerhört gott och det perfekta brödet att servera till mat, och det går ju faktiskt att variera på en rad olika sätt. Denna gång bytte jag ut den traditionella olivoljan mot kallpressad rapsolja och smaksatte brödet med lingon. Saftigt och sådär härligt oljigt som focaccia är med små syrliga lingon här och var. Lite juligt och framför allt väligt gott!
 
 

Lingonfocaccia (2 st)

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
2 msk honung
7–8 dl vetemjöl special
3/4 dl frysta lingon

Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, rapsolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, tryck ner lingon här och var och ringla över rikligt med rapsolja. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 225 grader. 

 
 

Tryck ner lingom rejält, annars åker de upp under gräddningen och saftar av sig på brödet.

Gott som det är eller med smör och stark ost!

Kommentarer
Postat av: Oslofru

Så gott med nybakat :D <3

2014-12-03 @ 15:01:24
URL: http://www.oslofru.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se