Jag har lagat årets första julgodis och eftersom jag hittade ekologiska citroner till bra pris så fick det bli en citronkola deluxe! Urgod smörig kola med smak av citron. Deluxen består i att kolan, förutom citronskal i smeten, är smaksatt och dekorerad med kanderade citronskal. Det går förstås bra att hoppa över just detta om man tycker att det känns som överkurs, men jag kan lova att det blir rysligt gott. Lite extra sötsyrligt och lite härligt beskt mot det söta i en perfekt kombination!
 
Några kolatips att tänka på i julgodiskokartider:
 
* Koka kola i en tjockbottnad och vid kastrull, typ traktörpanna. Då minimeras risken att kolan bränner eller kokar över.
* Använd gärna kökstermometer för bästa resultat, vid 120 grader är kolan klar!
* För fina raka bitar; försök hitta en burk/form som har raka kanter och inte rundade. Mitt bästa tips är godislådor i plast, sådana som godis säljs i storpack i eller fraktas till butiker i. De är raka och i lagom storlek.
 
 
 
Citronkola deluxe (ca 30 st)
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
skalet från 2 ekologiska citroner
 
till formen: neutral olja
 
Kanderade citronskal
skal & saft från 1 ekologisk citron
4 msk vatten
3/4 dl strösocker
 
Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt allt utom citronskalen och koka på medelvärme i ca 15 min, tills kolan är 120 grader eller klarar ett kulprov. Gör under tiden kanderade citronskal: Skär av skalet från citronen med en liten vass kniv. Försök få med så lite av det vita under skalet som möjligt. Strimla skalen fint och skär sedan i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med saften från citronen, vatten och socker. Låt sjuda 5 minuter och häll sedan av lagen. Fördela skalen på ett bakplåtspapper och låt torka.
 
När kolan är kvar, rör ner det rivna citronskalet och häll upp i en form/burk smord med neutral olja. Strö över de kanderade citronskalen. Låt svalna i rumstemperatur och sedan i kylskåp. Vält ur kolan ur formen/burken och skär i lagom stora bitar.
 
Jag skar kolan i långa bitar som jag sedan slog in i cellonfan- perfekt som en liten julgåva. Men såklart går det bra att skära kolan i mindre bitar. Slå gärna in dem i smörpapper eller lägg i burk med smörpapper emellan. Förvara i kyl eller frys.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se