Vet ni vad som är riktigt gott? Och som ni till och med kanske vill införa på julbordet i år? Jo, cheddarostpaj! Tänk er västerbottenostpaj men med smakrik och stark cheddarost istället. Urgott kan jag lova! Till den ganska mastiga pajen gjorde jag en frisk coleslaw på rödkål och juläpplen och en grönsallad med apelsinklyftor. Goda, juliga smaker utan att för den sakens skull vara julmat. Det vill säga perfekt nu under advent! Rödkålslawen tror jag också skulle göra sig väldigt bra på jubordet till exempelvis prinskorv och köttbullar.
 
 
Cheddarostpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk iskallt vatten
 
2 dl grädde
2 dl mjölk
4 ägg
salt & peppar
ca 250 g cheddarost
 
Mixa snabbt ihop smör och mjöl till en smulig massa (gärna i matberedare). Tillsätt vattnet och kör till en smidig deg. Kavla ut och täck en pajform/springform (ca 24 cm i diameter) med degen en bit upp på kanterna. Ställ i kylen 30 min. Förgrädda sedan, gärna med folie runt kanterna så att degen inte åker ner, i 200 grader i 10 min. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, salt och peppar. Riv osten. Fördela osten i pajskalen och slå på äggstanningen. Grädda i ca 40 min tills pajen "stannat" och fått fin färg (lägg ev över folie på slutet om den blir för mörk). Låt gärna pajen stå ca 20 min under folie/lock innan servering så att den hinner sätta sig och svalna något.
 
 
Rödkålsslaw
1/4 rödkålshuvud (litet)
1/2 rödlök
2 syrliga äpplen
3/4 dl tjock yoghurt
1/2 dl majonäs
2 msk äppelcidervinäger
salt
 
Strimla rödkålen fint (mandolin eller osthyvel tycker jag funkar bäst). Skala och strimla rödlöken. Riv äpplet grovt. Blanda allt. Rör ihop yoghurt, majonös och vinäger. Blanda väl med rivet. Smaka av med salt. Låt stå minst några timmar, den bli bara godare om den får stå till sig!
 

Kommentarer
Postat av: Isabell

Denna middag kvalar in som en av de godaste och mysigaste i år!

2014-12-09 @ 13:35:26
Postat av: Sanna

Håller helt klart med Isabell! Rödkålslawen blev en favorit.

Svar: Tack gulliga ni!
Julia Hellquist

2014-12-10 @ 17:53:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se