Vill ni ha ett roligt matpyssel för kommande regniga dagar framöver som dessutom ger ett fasligt gott resultat- gör prioger! Det är ett trevligt fixande med att göra degen, fixa fyllningen, baka ut, fylla, grädda. Och det är ju så himla gott! Dessutom är det ju perfekt att ha dessa små godbitar på lut i frysen när det vankas picknick eller bara behövs en snabb lunch.
 
Prioger går ju att fylla med det mesta, men i dessa är det en härlig grönsaksröra med paprika, champinjoner och lök. Lite kryddor och en skvätt grädde på det så är du hemma! Jag gjorde en deg som delvis består av kokt potatis, och det hörni är världens bästa knep! Det blir gott, matigt, frasigt och dessutom blir degen superenkel och kavla ut och hantera. 
 
 
Grönsakspiroger (ca 15-18 st)
4 normalstora potatisar (350 g)
4-5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
1 uppvispat ägg
 
Skala och koka potatisen och pressa/mosa den. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör ner potatis och smör och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut tunt till en stor platta. Stansa ut rundlar med ett mått (t ex en plastburk, ett lock osv, ca 10-15 cm i diameter). Lägg på fyllningen på ena sidan, pensla kanten med lite uppvispat ägg, vik över den andra sidan och nyp ihop. Pensla hela priogen med ägg och strö ev över lite riven ost. Grädda i 225 grader i ca 10 min tills priogerna fått en fin gyllene färg.
 
Grönsaksfyllning
2 små paprikor
1 gul lök
2 nävar champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 dl grädde
1 grönskaksbuljongtärning
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar
 
Hacka paprika, lök, svamp och vitlök smått. Fräs på i en stekpanna i lite olja tills allt mjuknat. Tillsätt tomatpuré, grädde och buljong och låt koka ihop. Smaksätt med persilja, salt och peppar. Låt fyllningen svalna något innan den läggs i pirogerna.
 
 

Kommentarer
Postat av: Sanna

Det ser jättegott ut, måste testa! Fina också! Ser ut att passa mig och min sambo perfekt. Han älskar allt med svamp och jag älskar allt med paprika så tror att båda blir nöjda. Gillar verkligen dina vegetariska recept, behöver fler att växla med. :)

Svar: Tack för ditt fina beröm, vad roligt att kunna inspirera med de vegetariska recepten! Hoppas pirogerna blir bra!
Julia Hellquist

2014-08-09 @ 16:31:09
Postat av: Anna

Tack för ännu ett toppenrecept, supergoda! Dessa kommer helt klart bli ett vanligt förekommande inslag i mina matlådor i höst! / Isabella klasskompis Anna :)

Svar: Tack snälla Anna! Vad glad jag blir för att du gillar receptet. :) Pirogerna är perfekta som matlåda! Plockade upp ett gäng ur frysen till lunch idag och de var lika goda som nybakade!
Julia Hellquist

2014-08-12 @ 21:17:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se