Persikopaj med mandel

Jag fortsätter med påskrecepten och denna gång med en riktigt god efterrätt; persikopaj med mandelmassa. Persikohalvor som är gula och påskiga och blir ljuvligt goda tillsammans med mandelfyllning i ett i sprött pajskaj. Servera vispad grädde eller vaniljsglass till så är desserten efter påskbordet fixad! Gör en stor paj eller flera små pajer om du har minipajformar.  

Syrran som fick vara försökskanin på dessa egenkomponerade pajer hävdade att det var en av mina bästa efterrätter. Värt att testa kanske?

Persikopaj med mandelmassa 

(6 små formar ca 20 cm i diameter eller en större form, ca 24 cm i diameter)

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 9 persikohalvor (konserv)
  • 150 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Hacka samman mjöl, socker och smör. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen cirka 30 minuter. Kavla eller tryck ut pajdegen i en smord pajform/små pajformer. Riv mandelmassa. Vispa ihop ägg, grädde och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassan och häll i formen/formarna. Lägg i persikohalvorna; i små formar en i varje och tärna resten och strö resten runt om, i en stor form kan alla läggas i hela.

Grädda i 200 grader i ca 15 min eller tills pajerna/pajen stannat och fått fin färg. Ät helst ljumna. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search