Jag fortsätter med påskrecepten och denna gång med en riktigt god efterrätt; persikopaj med mandelmassa. Persikohalvor som är gula och påskiga och blir ljuvligt goda tillsammans med mandelfyllning i ett i sprött pajskaj. Servera vispad grädde eller vaniljsglass till så är desserten efter påskbordet fixad! Gör en stor paj eller flera små pajer om du har minipajformar. 
 
Syrran som fick vara försökskanin på dessa egenkomponerade pajer hävdade att det var en av mina bästa efterrätter. Värt att testa kanske?
 
 
 
Persikopaj med mandelmassa (6 små formar ca 20 cm i diameter eller en större form, ca 24 cm i diameter)

2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
75 g smör
1 msk kallt vatten

9 persikohalvor (konserv)

150 g mandelmassa

3 ägg

1 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

 

Hacka samman mjöl, socker och smör. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen cirka 30 minuter. Kavla eller tryck ut pajdegen i en smord pajform/små pajformer. Riv mandelmassa. Vispa ihop ägg, grädde och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassan och häll i formen/formarna. Lägg i persikohalvorna; i små formar en i varje och tärna resten och strö resten runt om, i en stor form kan alla läggas i hela. Grädda i 200 grader i ca 15 min eller tills pajerna/pajen stannat och fått fin färg. Ät helst ljumna. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se