På Lantmännens hemsida finns en riktigt bra recetsida med massor av olika recept, många vegetariska! Dessutom går det att filtrera på årstid, förutom ingredienser och typ av recept, och därmed få recept med ingredienser som är i säsong just nu. Då blir det både godare, billigare och mer miljösmart. Riktigt bra! (Och obs, jag är såklart inte det minsta sponsrad utan gillar helt enkelt receptbanken.) Hur som helst, tidigare i veckan lagade jag ett recept just från den sidan, nämligen en gratäng med mathavre, keso, svamp och timjan. En lite annorlunda och spännande rätt, och ack så god! Timjan och champinjoner är en riktigt fin kombination. Mathavren  kokas innan och blandas med ägg, keso och ost till en slags äggstanning. Enkelt och dessutom finfint i matlådan dagen efter!
 
 

Mathavregratäng med svamp & timjan (4-5 port.)
4 port. mathavre
400 g svamp, t ex champinjoner
2 stora schalottenlökar (alt. 1/2 gul lök)
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
150 g riven ost, gärna lite stark
500 g keso
2 ägg
salt och svartpeppar

Koka mathavren enligt anvisningarna på förpackningen. Dela svampen i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Repa timjanen från stjälkarna. Fräs svampen i lite olja eller smör. Tillsätt sedan schalottenlök och vitlök och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Blanda ner timjan. Riv osten. Blanda ihop keso, ägg och hälften av osten i en bunke. Tillsätt mathavre och svampblandning och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i en smord ugnsfast form och toppa med resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter eller till äggstanningen blivit fast och osten fått fin färg.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se