Påsken är som bekant i antågande och är det någon gång på året som man verkligen får frossa i godis i av alla de slag så är det väl ändå denna högtid. Jag erkänner villigt att jag är oerhört förtjust i godis och fyller helst mitt påskägg med lakrits, choklad och barndomsnostalgiska dragéägg. Men förutom det köpta godiset så finns det ju faktiskt en annan kategori godis som jag gärna slår ett slag för; det hemmagjorda! Roligt att göra, gott att äta och fantastiskt trevligt att ge bort. Idag har jag testat att göra egna geléhallon/geléhjärtan med ett riktigt lyckat resultat. En digital termometer och isbitsformar i silikon (i valfri form) krävs för receptet, men i övrigt är det inga konstigheter och inte alls svårt. Var noga med mått och temperaturer så kan du göra dina alldeles egna geléhallon, gjorda på (och smakar!) riktiga hallon!
 
 
Geléhjärtan (15 st stora/ 30 st små)
200 g hallon
10 gelatinblad
2,5 dl strösocker
1 dl vatten
0,5 dl vit sirap
1 tsk citronsyra (finns vid kryddorna i affären)
 
neutral olja till formarna, t ex solrosolja
strösocker att doppa godiset i
 
Tina hallonen och passera genom en sil till en slät puré. Mät upp 100 g och ställ åt sidan. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Häll i sirapen och koka på hög värme till 150 grader, rör inte under tiden. Häll ner hallonpurén, rör om och låt koka upp igen, på medelvärme, till 125 grader. Rör då och då. Smörj under tiden formarna med olja. När smeten nått 125 grader, dra kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten tillsammans med citronsyra. Låt svalna till 55 grader. Häll upp på en kanna med pip och fördela smeten i formarna. Låt svalna och stelna i rumstemperatur i ca 3 timmar. Ta ut godiset ur formarna och rulla i strösocker. Klart att läggas i påskägget!
 
 
 
 
I ägget samsas hjärtarna med violsmakande marshmallows, recept på dessa ljuvliga saker kommer imorgon!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se