Skärtorsdagen är här och så också påsken. Jag har städat och packat hela förmiddagen för efter lucnh bär det av mot Dalarna för påskfirande. Påskägget är fyllt och väskan packad med böcker och tidningar- redo för påskledighet! Men, nu ska ni få ett alldeles icke sockrigt och färgglatt recept men som passar vädligt bra till påsken och särskilt påskbordet, nämligen ett urgott knäckebröd! Tunt, sprött och smaksatt med dill och citron. Ruskigt gott till lax kan jag tänka mig! Smaksättningen går förstås att utesluta eller byta ut. Det är inte alls svårt att baka knäckebröd, det som är viktigt att tänka på är att kavla degen riktigt tunt, så tunt du kan och att passa bröden när de gräddas, de bränns lätt! Annars är det inga konstigheter, och att ha sitt egenbakade knäckebröd känns väldigt trevligt och lyxigt måste jag säga!
 
 
Dill- och citroknäcke
2 1/2 dl mjölk (rumsvarm)
2 1/2 dl durumvete
15 g jäst
1 tsk torkad dill
 
4 dl vetemjöl
skalet av en citron
2 msk citronsaft
1/2 msk honung
1 1/2 tsk salt
2 krm hjorthornssalt
 
vatten till pensling
flingsalt
 
Blanda ihop mjök, durum, jäst och dill. Låt jäsa övertäckt i ca 15 min. Blanda sen i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt 30 min. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Kavla sen med en kruskavel eller nagga brödet tätt. Skär varje platta i så stora bitar du vill ha.Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Spraya eller pensla brödet med vatten och strö över flingsalt. Grädda ca 7 min i 250 grader. Låt svalna på galler.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se