Vad kan vara våriga än rabarber? Eller godare för den delen? Tillsammans med jordgubbar och vaniljstång kokar du enkelt ihop en sötsyrlig och ljuvligt god kompott. Varva denna med krämig gräddyoghurt och knapriga, söta havresmulor så har du en spirande vårig och fantastiskt god dessert. 
 
 
Rabarber- och jordgubbskompott (4 port.)
250 g jordgubbar
300 g rabarber, så röd som möjligt
3 msk vatten
ca 1 dl strösocker
1 vaniljstång
 
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk/grekisk yoghurt
 
2,5 dl havregryn
3 msk smör
3 msk ljus sirap
 
Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar. Blanda i en kastrull med vatten, socker och urskrapad vaniljstång. Låt koka ihop på svag värme, rör då och då. Koka tills allt mosat ihop sig, men några bitar får gärna vara kvar. Låt svalna.
 
Vispa grädden och rör mer yoghurten.
 
Blanda havregryn, smör och sirap i en stekpanna och låt smälta ihop. Stek på medelvärme tills smulet fått fin färg. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. 
 
Varva kompott, gräddyoghurt och havresmul i fina glas. Toppa med havresmul och servera!
 
 
Tips! Alla delar går bra att förbereda var för sig, men lägg ihop desserten precis innan servering så att smulorna inte mjuknar.
 


Till varmrätt bjöd jag på helstekt lamm med smak av timjan och vitlök och till det en kämig riosotto med sparris och mängder av parmesan. Och så ugnsrostade kvisttomater på toppen! Risotto är ett favorittillbehör, så himlans gott på alla sätt och särskilt med sparris såhär i primörtider. Lammet tyckte jag blev en aaaningen för rosa, hade gärna haft det en gnutta mer stekt. Detta var 55 grader så runt 58 hade nog varit perfekt! Men men, helheten blev riktigt god i alla fall!
 
Tomaterna är supernekla att göra: Lägg hela kvistar med tomater i en ugnsform, ringla över olivolja och strö över lite salt och socker. Låt steka långsamt i ugnen på låg värme, ca 1,5 timme, förslagsvis samtidigt som lammet.
 
Helstekt lamm med timjan & vitlök
1 lammstek utan ben, ca 1 kg
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
3 vitlöksklyftor, finrivna
1/2 kruka färsk timjan, finhackad
flingsalt & svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser och smörj in lammet. Stek runt imkring i en het stekpanna så att alla sidor får fin färg. Lägg steken i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i ca 130 grader tills köttet nått en temperatur på 55-60 grader. Slå in köttet i bakplåtspapper och låt vila ca 10 min innan det skärs upp.
 
Sparrisrisotto

1 msk smör
2 st schalottenlök
6 dl vatten
250 g grön sparris
2 krm svartpeppar
2,5 msk koncentrerad kycklingfond el. motsvarande tärning
2 dl vitt vin
2 msk olivolja
2 st vitlöksklyfta
1 dl parmesanost
3 dl arborioris

 

Skölj sparrisen och ta bort nedersta delen (ca 2 cm). Skär sparrisen i ca 1 1/2 cm långa bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken på svag värme i olja i en kastrull, 1–2 min. Tillsätt riset och vänd runt det tills grynen är genomvarma. Riset ska inte ta färg. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt. Blanda vatten och kycklingfond i en tillbringare. Tillsätt vätskan lite i taget under omrörning och låt den koka in. Upprepa proceduren tills vätskan är nästan slut. Lägg i sparrisen tillsammans med sista omgången vätska. Tillsätt smör och parmesan när risotton har en krämig konsistens. Salta, peppra och rör om.

 

 


Hej i kvällssolen! I vår har jag och mitt tjejgäng bestämt att vi ska köra Halv åtta hos mig. Så kul! Förvisso brukar vi så gott som varje vecka ses och äta middag, men då fixar vi oftast maten ihop, köper hämtmat eller kör knytis, så det här med en för gästerna hemlig trerättersmiddag känns ändå väldigt roligt och nytt!Jag var först ut igår kväll och menyn såg ut såhär:
 
Förrätt: Gulbetscarpaccio med chevrékräm, röd mangold, rostade solrosfrön & honung.
 
Varmrätt: Timjan- och vitlöksdoftande lamm, sparrisrisotto  och ugnsbakade kvisttomater.
 
Efterrätt: Rabarber- och jordgubbskompott med gräddyoghurt och havresmul.
 
Bordet dukat och menyn skriven och upphängd!
 
Favoritduken och favoritporslinet.
 
Kvistar från naturen och några små blommor från blomsteraffären fick sätta den våriga tonen på dukningen.
 
 
 
En vårig och riktigt god meny! Jag lägger ut recepten var för sig och börjar här med förrätten. Förrätt är alltid lite klurigt tycker jag. Det ska passa ihop med huvudrätten och vara sådär lagom lätt så att man inte blir för mätt och den ska helst kunna förberedas innan så att man inte behöver fixa med det när gästerna kommer. Och jag tycker nog att den här förrätten uppfyller alla krav. Carpaccio är när något är tunt skivat, oftast kött men i detta fall gulbetor! Rödbetor fast gula helt enkelt. De smakar precis likadant och är ljuvligt goda ihop med klassikerna chevréost och honung. Några späda mangoldblad och rostade solrosfrön gör rätten komplett!
 
 
 
Gulbetscarpaccio med chevrékräm & honung (4 port.)
4 gulbetor (eller rödbetor)
75 g chevréost
1 dl turkisk yoghurt
2 msk grädde
salt & peppar
röd mangold
flytande honung
solrosfrön, ca 1/2 dl
 
Rosta solrosfröna i en het och torr stekpanna. Koka gulbetorna i saltat vatten tills de är mjuka. Gnid av skalet under rinnande vatten och låt svalna. Skiva tunt på mandolin eller med osthyvel. Fördela på tallrikar. Mosa ihop chevréost med yoghurt, grädde, salt och peppar. Spritsa eller klicka ut på gulbetorna. Strö över mangoldblad och ringla över honung. Klart att servera!


Nu när sommaren inte är allt för långt borta är det hög tid att börja rensa ur frysen på eventuella bär, så att årets skörd av rabarber, hallon och vinbär får plats. Desserten efter helgens grillpremiär var därmed given; bärpaj såklart! Världens enklaste dessert som nog alla gillar. Goda bär + ett knaprigt smultäcke + hemkokt vaniljsås, ja succé helt enkelt. Och glöm nu marsanpulvret, att koka sin egen vaniljsås är precis hur lätt som helst och ungefär hundra gånger godare. Våga prova!
 
 
Bärpaj (4-6 port.)
ca 250 g bär
75 g smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
en liten nypa salt
 
Häll bären i en pajform. Blanda alla torra ingredienser och nyp ihop med smöret. Smula över bären och hiva in i ugnen i ca 20 min i 225 grader, tills pajen fått fin färg.
 
Vaniljssås
1 ägg
3 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
Vispa ihop allt utom vaniljsocker i en kastrull och låt sjuda på svag värme under ständig omrörning tills såsen tjocknar. Dra från plattan och låt svalna. Smaksätt med vaniljsockret. 
 


Såja, tillbaka från påskledigheten. Hoppas att ni haft det bra, jag gissar att ni njutit lika mycket av solen som jag. Påskhelgen avslutades igår med årets första grillning här hemma på gården, riktigt mysigt! Vid första grillningen måste man göra det enkelt för sig och inte ta i allt för mycket med fyllda kycklingfiléer, krångliga tillbehör osv. Det får komma senare i vår och sommar när man fått upp grillångan! Igår la vi därför goda, kryddiga korvar och majskolv på grillen och serverade potatissallad, kall sås och bröd till. Enkelt och alldeles ljuvligt gott! Som syrran sa; "att äta mat i sol är nog meningen med livet". Jag är den första att hålla med!
 
 
 
Vårig potatissallad med honungsvinägrett (ca 8 port.)
ca 12 normalstora potatisar
1 dm purjolök
en näve cocktailtomater
en liten påse blandad sallad
1/2-1 dl kapris
hyvlad parmesan
 
1 dl olivolja
1/2 dl äppelcidervinäger
3 msk flytande honung
salt & peppar
 
Skrubba potatisen och skär i jämnstora tärningar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Spola med kallt vatten och låt svalna. Skölj och strimla purjon fint. Dela cocktailtomaterna. Blanda samman potatis, purjo, tomater, sallad och kapris. Vispa ihop vinägretten och blanda med salladen. Toppa med hyvlad parmesan.


Jag fortsätter mitt exprimenterande med vegetariska hamburgare (förra gången provade jag bönburgare). Jag fick tipset av en av mina svägerskor som är vegetarian som ätit en så god portabelloburgare på en restaurang, det vill säga en hamburgare med svampen portabello som substitut för köttet. Portabello är en stor variant av champinjon som blir urgod när den marinerad och sedan steks. Tillsammans med rostat bröd, guaccamole, stekt ananas, sallad och rödlök blir det en fantastiskt god vegetarisk hamburgare. Testa till nästa fredagsmys!
 
 
 
Portabelloburgare med ananas ( 4 st)
4 portabellosvampar
3 msk olivolja
1 msk pressad vitron
1 riven vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
 
8 skivor rostat lantbröd
4 ananasringar
blandad sallad
strimlad rödlök
guccamole
 
Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla svamparna med den. Stek tills de blivit mjuka och fått fin färg. Stek även ananasringarna tills de fått lite färg. Lägg ihop med bröd, grönsaker och guaccamole. 
 


Förra året gjorde jag och syrran en påsktårta som blev så god och fin att jag vill tipsa om den nu i år igen. Budapestrulle fylld med vispad grädde, mandariner och persikor och dekorerad med allt påskfint som finns. Denna tårta komme räven att göras i år så jag tror att det kan bli en återkommande tradition. En mycket god sådan!
 


Budapestrulle
 (8-10 bitar)
6 äggvitor
3 dl strösocker
150 g mandel/hasselnötter
1 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
400 g konserverad frukt (mandariner, persikor)
50 g mörk choklad

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills marängen blir blank och toppig. Mal mandel/nötter (t ex i matberedare) och vänd ner detta och vetemjölet i marängsmeten. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut i långa strängar tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper. Detta gör det lättare att rulla ihop rullen efter gräddning utan att den spricker. Grädda i 175 grader i 15 min. Låt svalna. Vänd upp marängen på ett bakplåtspapper så att den gräddade ytan hamnar "utåt".

Vispa grädden och grovhacka frukten. Bred på grädde på marängen (ta undan inte att spritsa ovanpå rullen) och strö över frukten. Rulla försiktigt ihop och lägg med skarven neråt. Smält chokladen och ringla över. Dekorera med marsipankycklingar, godisägg, strössel, chokladspröt...

 
Mer påskrecept på godis, tårta, desserter, kakor mm finns under kategorin PÅSK.
 
Ha nu en riktigt skön och härlig påsk med allt som hör den till!
 


Ett snabbt tips om man inte gillar de påskägg som säljs i affärerna så går det utmärkt att göra sitt eget ägg. Eller ja, inte helt från grunden, men med ett vanligt grällt mönstrat ägg och ett fint omslagspapper (+ lim och tejp) så får man sitt alldeles unika påskägg. 
 
 
Det är bara att stryka på papperslim på hela ägghalvans utsida,klä ägget med presentpappret och försök släta ut pappret så mycket som möjligt. Några små veck blir det ju längs kanterna, men så ska det ju vara! Tejpa fast pappret på insidan av ägget. Gör likadant med den andra ägghalvan.

Fyll med godis och knyt en rosett omkring- färdigt att ge bort (eller för all del behålla själv)!


Vad tror ni om små, citronglaserade mjuka mandelsmakande mazariner? Urgott säger jag! Dessa små godbitar passar perfekt till påskhelgens fika ute i solen. Jag använde små silikonformar som är lätta att ta bort efter grädnding, men såklart går det att göra mazarinerna i vanliga mazarinformar i metall.
 
 

Citronmazariner (ca 20 st små eller 12 st stora)

100 g smör, rumsvarmt
1⁄2 dl strösocker
1 st ägg
3 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mandlar
3 st bittermandlar (alt. 3 droppar bittermandelolja/arom)
1 dl strösocker
75 g smör
2 st ägg

Glasyr

2 dl florsocker
ca 2 msk citronsaft

Vispa (med elvisp) smör och socker. Tillsätt ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kyl 30 min. Skålla och skala mandeln. Mixa den fint eller mal den i mandelkvarn. Blanda med socker och smör. Tillsätt äggen och rör till en jämn smet.Tryck ut den kylda degen i mazarinformar av silikon eller i smorda metallformar. Ställ formarna på en plåt. Lägg i fyllningen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min i 200 grader. Låt svalna. Rör samman glasyren och bred över när kakorna kallnat. Pudra med florsocker och servera!

Färdiggräddade i små formar som lätt plockas bort.
 
Dags för glasyr. Jag har droppat i lite gul karamellfärg i glasyren för att få en fin påskig färg.
 


Skärtorsdagen är här och så också påsken. Jag har städat och packat hela förmiddagen för efter lucnh bär det av mot Dalarna för påskfirande. Påskägget är fyllt och väskan packad med böcker och tidningar- redo för påskledighet! Men, nu ska ni få ett alldeles icke sockrigt och färgglatt recept men som passar vädligt bra till påsken och särskilt påskbordet, nämligen ett urgott knäckebröd! Tunt, sprött och smaksatt med dill och citron. Ruskigt gott till lax kan jag tänka mig! Smaksättningen går förstås att utesluta eller byta ut. Det är inte alls svårt att baka knäckebröd, det som är viktigt att tänka på är att kavla degen riktigt tunt, så tunt du kan och att passa bröden när de gräddas, de bränns lätt! Annars är det inga konstigheter, och att ha sitt egenbakade knäckebröd känns väldigt trevligt och lyxigt måste jag säga!
 
 
Dill- och citroknäcke
2 1/2 dl mjölk (rumsvarm)
2 1/2 dl durumvete
15 g jäst
1 tsk torkad dill
 
4 dl vetemjöl
skalet av en citron
2 msk citronsaft
1/2 msk honung
1 1/2 tsk salt
2 krm hjorthornssalt
 
vatten till pensling
flingsalt
 
Blanda ihop mjök, durum, jäst och dill. Låt jäsa övertäckt i ca 15 min. Blanda sen i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt 30 min. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Kavla sen med en kruskavel eller nagga brödet tätt. Skär varje platta i så stora bitar du vill ha.Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Spraya eller pensla brödet med vatten och strö över flingsalt. Grädda ca 7 min i 250 grader. Låt svalna på galler.
 


Om man inte vill ägna sig åt exakta temperaturer och och pillriga formar (som geléhjärtan eller marshmallows) så kan man förstås göra enklare varianter på påskgodis. Den kanske enklaste, och godaste, sortens godis är tryffel! Det enda som behövs är grädde, choklad och eventuell smaksättning. Till årets påskägg har gjorde jag en variant med kokos och mörk choklad. Rysligt god kombination!
 
 
Kokostryffelägg (ca 20 st)
200 g mörk choklad (ca 70 & kakao)
1 dl grädde
ca 1,5 dl kokosflingor
 
Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och slå över chokladen. Rör till en slät tryffel. Låt stelna i kylen och forma sen tryffeln till ägg och rulla i kokos.

Välfyllt påskägg med en hel drös hemmagjorda godbitar. Aprikosägg, violmarshmallows, geléhjärtan och små marsipanägg smaksatta med bananessens.


Har ni påskpyntat någonting hemma än? Kanske lite påskliljor eller kanske ett påskris? Jag plockade lite fina kvistar i söndags och pyntade med fina fjädrar i ljusa, lite smustiga pasteller. Alldeles lagom färgglatt för min smak. Jag piffade dessutom med några små pappersägg som jag pysslat ihop. Lite pilligt men inte det minsta svårt. Välj ett papper du tycker om, eller flera olika, jag tog ett fint presentpapper. Sen är det bara sax, papperslim, sylnål och sytråd som behövs! Det är lite svårt att förklara i ord hur man gör, men jag ska göra ett försök.
 
Klipp ut 8-10 äggformade ovaler. Enklast är att klippa ut fyrkantiga bitar, lägga på varandra och klippa så många ägg samtidigt som saxen klarar, alt. klippa ut en mall som du sedan klipper varje ägg efter.
 
Vik varje ägg på längden och stryk lim på den ena sidan av "baksidan" och lägg ihop meden till oval. Fortsätt så tills alla tio bitar sitter ihop och klistar ihop de sista bitarna så att en oval "boll" bildas. Putsa bitarna och klipp till alla kanter så att det blir jämna.
 
Trä en nål med sytråd igenom toppen på ägget och knyt en hängögla.
 
Häng upp i påskriset och beundra ditt egenhändigt fixade påskpynt!


En av mina absoluta favoritsmaker när det gäller godis är viol. När jag var liten och fick välja en tablettask valde jag alltid den guldiga lilla asken med texten VIOL i lila bokstäver. Kanske det allra bästa godiset? Hur som helst var det inte speciellt svårt att välja smaksättning när jag och syrran (med samma förtjsuning för viol) gjorde marshmallow i helgen. Violmarshmallows till påskäggen fick det bli! Att göra egna marshmallow är, vilekt jag villigt erkänner, ett väldigt kladdigt jobb men ack så värt det. Ljust lila och violdoftande stora, mjuka och fluffiga marsmallows... Och gillar man inte viol går det förstås bra att smaksätta med något helt annat! Vaniljsocker, lakritspulver, någon essens (som violsmaken är). Välj det du själv gillar bäst och smaka av till önskad smak. Samma sak med färg, droppa i hushållsfärg efter tycke och smak eller behåll den vita färgen. Detta tycker jag verkligen att ni ska testa, ett riktigt roligt godispyssel!
 
Receptet kommer från härliga bloggen Linnéas skafferi. Väl värt ett besök!
 


Marshmallows
(många)

2 1/2 msk gelatinpulver
2 1/2 dl vatten
3 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
violessens/vaniljsocker/annan smaksättning


färg
neutral olja till formen
2 dl florsocker att rulla bitarna i


Blanda allt gelatinpulver med 1 1/4 dl av vattnet, låt detta stå och svälla i cirka 10 minuter. Tag undertiden fram en kastrull och ha i resterande mängd vatten (1 1/4 dl), socker, sirap och salt. Låt sockret och sirapen smälta på låg värme under konstant omrörning. Värm sedan sockerlagen till 120 grader. Häll försiktigt den heta sockerlagen över det svällda gelatinet. Rör klumpfritt och vispa sedan med elvisp i cirka 10 minuter eller tills det är riktigt vitt och väldigt kladdigt. Tillsätt smak och eventuell färg. Klä en liten form, cirka 20 x 30 cm med plastfolie och pensla den med olja. Olja en slickepott och bred ut den kladdiga smeten med hjälp av den. Låt stå i rumsteperatur ca 5 timmar och skär dem sedan i rutor med en olja kniv. Rulla rutorna i florsocker.

 
 


Påsken är som bekant i antågande och är det någon gång på året som man verkligen får frossa i godis i av alla de slag så är det väl ändå denna högtid. Jag erkänner villigt att jag är oerhört förtjust i godis och fyller helst mitt påskägg med lakrits, choklad och barndomsnostalgiska dragéägg. Men förutom det köpta godiset så finns det ju faktiskt en annan kategori godis som jag gärna slår ett slag för; det hemmagjorda! Roligt att göra, gott att äta och fantastiskt trevligt att ge bort. Idag har jag testat att göra egna geléhallon/geléhjärtan med ett riktigt lyckat resultat. En digital termometer och isbitsformar i silikon (i valfri form) krävs för receptet, men i övrigt är det inga konstigheter och inte alls svårt. Var noga med mått och temperaturer så kan du göra dina alldeles egna geléhallon, gjorda på (och smakar!) riktiga hallon!
 
 
Geléhjärtan (15 st stora/ 30 st små)
200 g hallon
10 gelatinblad
2,5 dl strösocker
1 dl vatten
0,5 dl vit sirap
1 tsk citronsyra (finns vid kryddorna i affären)
 
neutral olja till formarna, t ex solrosolja
strösocker att doppa godiset i
 
Tina hallonen och passera genom en sil till en slät puré. Mät upp 100 g och ställ åt sidan. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Häll i sirapen och koka på hög värme till 150 grader, rör inte under tiden. Häll ner hallonpurén, rör om och låt koka upp igen, på medelvärme, till 125 grader. Rör då och då. Smörj under tiden formarna med olja. När smeten nått 125 grader, dra kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten tillsammans med citronsyra. Låt svalna till 55 grader. Häll upp på en kanna med pip och fördela smeten i formarna. Låt svalna och stelna i rumstemperatur i ca 3 timmar. Ta ut godiset ur formarna och rulla i strösocker. Klart att läggas i påskägget!
 
 
 
 
I ägget samsas hjärtarna med violsmakande marshmallows, recept på dessa ljuvliga saker kommer imorgon!


Igår kväll hade jag och mina tjejkompisar en riktigt rolig påskpysselkväll här hemma. Tre sorters påskgodis lyckades vi få ihop under många, kladdiga och sockriga timmar. Veckostädningen på torsdagar har aldrig kommit mer lägligt. En av sorterna vi gjorde var små marsipanägg fyllda med torkade aprikoser och doppade i mjölkchoklad. Och såklart färgglatt strössel på toppen. Är det någon gång det verkligen är försvarbart att gå loss med sockrigt, färgstarkt pynt så är det ju till påsk. Fina och åh så goda! Som en lite påskig variant av mozartkulan. Perfekta att fylla ett litet påskägg med och ge bor!
 
 
 
Aprikosfyllda påskägg (ca 30 st)
300 g mandelmassa
100 torkade aprikoser
200 g mjölkchoklad
strössel
 
Dela mandelmassan i små bitar. Forma mandelmassan runt en aprikos och forma till ett ägg. Smält chokladen och doppa äggen i (två gafflar är bästa redskapen!). Lägg på en bricka med bakplåtspapper och strö över strössel. Låt stelna i kylen.
 
 
 
Mre påskgodis kommer inom kort...


Jag fortsätter med påskrecepten och denna gång med en riktigt god efterrätt; persikopaj med mandelmassa. Persikohalvor som är gula och påskiga och blir ljuvligt goda tillsammans med mandelfyllning i ett i sprött pajskaj. Servera vispad grädde eller vaniljsglass till så är desserten efter påskbordet fixad! Gör en stor paj eller flera små pajer om du har minipajformar. 
 
Syrran som fick vara försökskanin på dessa egenkomponerade pajer hävdade att det var en av mina bästa efterrätter. Värt att testa kanske?
 
 
 
Persikopaj med mandelmassa (6 små formar ca 20 cm i diameter eller en större form, ca 24 cm i diameter)

2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
75 g smör
1 msk kallt vatten

9 persikohalvor (konserv)

150 g mandelmassa

3 ägg

1 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

 

Hacka samman mjöl, socker och smör. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen cirka 30 minuter. Kavla eller tryck ut pajdegen i en smord pajform/små pajformer. Riv mandelmassa. Vispa ihop ägg, grädde och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassan och häll i formen/formarna. Lägg i persikohalvorna; i små formar en i varje och tärna resten och strö resten runt om, i en stor form kan alla läggas i hela. Grädda i 200 grader i ca 15 min eller tills pajerna/pajen stannat och fått fin färg. Ät helst ljumna. 

 


På Lantmännens hemsida finns en riktigt bra recetsida med massor av olika recept, många vegetariska! Dessutom går det att filtrera på årstid, förutom ingredienser och typ av recept, och därmed få recept med ingredienser som är i säsong just nu. Då blir det både godare, billigare och mer miljösmart. Riktigt bra! (Och obs, jag är såklart inte det minsta sponsrad utan gillar helt enkelt receptbanken.) Hur som helst, tidigare i veckan lagade jag ett recept just från den sidan, nämligen en gratäng med mathavre, keso, svamp och timjan. En lite annorlunda och spännande rätt, och ack så god! Timjan och champinjoner är en riktigt fin kombination. Mathavren  kokas innan och blandas med ägg, keso och ost till en slags äggstanning. Enkelt och dessutom finfint i matlådan dagen efter!
 
 

Mathavregratäng med svamp & timjan (4-5 port.)
4 port. mathavre
400 g svamp, t ex champinjoner
2 stora schalottenlökar (alt. 1/2 gul lök)
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
150 g riven ost, gärna lite stark
500 g keso
2 ägg
salt och svartpeppar

Koka mathavren enligt anvisningarna på förpackningen. Dela svampen i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Repa timjanen från stjälkarna. Fräs svampen i lite olja eller smör. Tillsätt sedan schalottenlök och vitlök och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Blanda ner timjan. Riv osten. Blanda ihop keso, ägg och hälften av osten i en bunke. Tillsätt mathavre och svampblandning och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i en smord ugnsfast form och toppa med resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter eller till äggstanningen blivit fast och osten fått fin färg.

 


Nu börjar det (äntligen) dra ihop sig mot påsk, närmare bestämt om två veckor. Jag ska fösöka bjuda på diverse påskrecept (och förhoppnignsvis ett och annat pyssel) under kommande veckor. Först ut är påskiga minibiskvier med citronsmörkräm och vit choklad. Söta i dubbel bemärkelse, men också lite syrliga tack vare både citronskal och saft i smörkrämen. Urgott tillsammans med seg mandelbotten och söt vit choklad. Biskiver både känns och ser lite avancerat ut, men icke! Lite pillrigt är det förstås, särskilt om man gör minivarianter. Men svårt är det inte. Testa! Och varför inte fylla ett påskägg med dessa små godbitar och ge bort till någon i påsk.
 
 
 
Påskiga minibiskvier med citron (ca 15-20 st)

200 gram mandelmassa

1 äggvita

100 gram rumsvarmt smör
1 äggula
0,75 dl florsocker
skal + saft av en halv citron
1 tsk vaniljsocker

100 g vit choklad

fint strössel


Riv mandelmassan i en bunke och rör ihop med äggvitan. Spritsa ut klickar stora om en femkrona på en plåt med bakplåtspapper  och grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, de ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna. Rör ihop smör, äggula och forsocker till en slät smörkräm. Smaksätt med citron och vaniljsocker, smaka av! Spritsa eller bred krämen toppigt på undersidan (den som varit neråt plåten) av mandelbottnarna och ställ i frysen. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Ta fram de kalla biskvierna och doppa smörkrämsdelen i chokladen. Strö över fint strössel och låt stelna i kyl. 


Förvaras i kyl och går utmärkt att frysa!

 


När andra ägnar söndagarna åt långkok och rejäla söndagsmiddagar så tycker jag att denna dag är extra lämpad för snabba och enkla, men såklart goda, recept. Är det någon dag en egentligen verkligen kan lägga ner tid på maten så är det ju söndagar, men då vill jag helst inte lyfts ett finger. Jag exprimenterar gärna med nya recept på vardagarna och planerar trerätters till lördagen, men på söndagen vill jag ligga raklång i soffan och sträckläsa böcker och sträckdricka te, i princip utan avbrott. Hur som helst, när det ska gå snabbt och bli riktigt gott, ja då är det ju pasta som gäller. Vi äter det sällan till vardags numera, så det känns lite extra helglyxigt. Här är en variant med soltorkade tomater, oliver och färsk basilika. Klassiska, ljuvliga smaker som gör sig utmärkt i en krämig pastasås.
 
 
Olivpasta med soltorkade tomater & basilika (4 port.)
4 port. spagetti
1/2 rödlök
3 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
en stor näve oliver
1 burk creme fraiche
1/2 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar
 
Koka pasta. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja. Hacka tomaterna och rör ner med löken. Rör ner creme friachen och tillsätt oliverna. Låt puttra ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner den kokta pasta i såsen och rör till sist ner hackad, färsk basilika. Servera direkt!
 


Egentligen tycker jag väldigt mycket om att baka bröd, och inte minst äta det! Men eftersom jag jobbar extra på Örebros bästa konditori så har jag liksom tillgång till så himla mycket gott bröd att det inte finns så stor anledning att baka något själv.Men, härom dagen blev jag så sugen på ett sprillans nybakt bröd och fixade därför ihop en filmjölkslimpa med lingon. Filmjölkslimpa är det perfekta brödet när man vill kunna äta det inom en snar framtid, någon jäsning krävs nämligen inte. Brödet bakas på bikarbonat och är bara att röra ihop och hiva in i ugnen. Precis hur smidigt och gott som helst! Det går nästan inte att misslyckas med ett bröd som detta. I denna variant hade jag lingon och havregryn som gjorde det saftigt och fick ett härligt tuggmotstånd. Mjölsorterna är det inte så noga med, håll dig bara till antalet dl och blanda som du vill.
 
 
Filmjölkslimpa med lingon

3 dl rågsikt
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

0,5 dl solroskärnor
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1,5 dl lingon (alt. lingonsylt, minska då på sirapen)
0,5 dl sirap
4 dl filmjölk


Blanda alla torra ingredienser. Rör ner lingon, sirap och fil. Klicka ner i en avlång bakform med bakplåtspapper, strö över lite mjöl och grädda i 175 grader i ca 50 min. 

 
 
Recept på en annan variant på filmjölkslimpa med bl a torkad frukt och mandel finns HÄR.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se