I helgen fyllde min kära syster år och det firades med en en härlig middag på stan och efterföljande dessert hemma i soffan med tända ljus och presentöppning. Och det var inte vilken efterrätt som helst vi bjöds på utan en helt gudomlig äppelpaj, efter Roy Fares recept i boken Sweet. Pajen var en riktigt maffig sak bestående av mördegsbotten, mazarinfyllning, äppelfyllning och havrecrumble på toppen. Jamen ni hör ju, godare än en så blir inte en äppelpaj! Lite pyssel gissar jag men väl värt det. Ni måste bara testa den! Jag sätter upp den på första platsen av Höstens godaste äppelpajer (tillsammans med den knäckiga äppelpajen med havssalt).
 
Blommor och presenter till som kortet anger, världens bästa syster!
 
Finporslin gör pajen lite extra god. Mon amie-kopparna var en av presenterna som öppnades.
 
Gudomlig äppelpaj med mazarinfyllning

Mördegsbotten

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula


Mazarinfyllning

250 g mandelmassa

1 tsk kardemumma

100 g rumstempererat smör

1 ägg

3 äggulor


Äppelfyllning

6 äpplen

1 tsk kardemumma

1 msk malen kanel

50 g flisad sötmandel

2 smk flytande honung

1/2 dl råströsocker


Havrecrumble

1/2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl havregryn

1/2 tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.


Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20-22 min för små pajer 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Hög och fin paj som jag är mäkta glad över att ha en bit av i kylen som jag ska avnjuta i kväll. 
 
Ps. Såg ni förresten senaste avsnittet av Hela Sverige bakar där just paj var temat? Jag kan garantera att syrran hade blivit "Veckans stjärnbagare" med denna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se