I helgen bjöd vi några goda vänner på middag och efter lite klurande så bestämde jag att det fick bli paj-tema; paj både till varmrätt och efterrätt. För paj är faktiskt bland det bästa jag vet när det gäller mat. Jag vet att jag alltid skrev "paj" under kategorin favoritmat i såna där "Mina vänner"-bäcker när jag var liten. Köttfärspaj, skaldjurspaj, laxpaj, västerbottenpaj, tacopaj, fetaostpaj, grönsakspaj... Jamen ni hör ju, godare finns ju knappt. I lördags testade jag dock ett nytt recept som jag hittat i Buffé (Ica's medlemstidning som har himla mycket bra recept), men med några små egna ändringar; frasigt pajskal fyllt med grillad kyckling, squash, paprika, soltorkade tomater och marinerade vitlöksklyftor. Goda smaker och vackra, lite höstiga färger på pajen. Full pott!
 
 
Kyckling- och grönsakspaj (ca 6 port.)
125 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
 
1/2 grillad kyckling
1 paprika
1 liten squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl soltorkade tomater
ca 1 dl marinerade vitlöksklyftor
1/2 dl färsk persilja, hackad
2 dl mjölk
1 dl grädde
3 ägg
3 dl riven, stark ost
salt & peppar
 
Mixa snabbt smör, mjöl och vatten till en smidig deg. Tryck ut i en springform med löstagbar kant. Nagga och ställ kallt 30 min. Förgrädda sedan skalet i 225 grader 10 min. Ta isär kycklingen och skär i mindre bitar. Hacka paprika, squash, lök och vitlök och fräs i olja ca 5 min. Ta från värmen. Hacka soltorkade tomater och marinera vitlök och vänd ner. Blanda ner kycklingen. Vispa ihop mjölk, grädde, ägg, ost och kryddor. Varva fyllningen och äggsmeten i pajskalet. Grädda i 200 grader med folie på i ca 50 min och sedan ca 10.15 min utan folie så att pajen får fin färg.
 
 
 
Servera med krispig grönsallad och gott bröd. Vi hade även extra marinerade vitlöksklyftor och oliver till och jag skulle kunna tänka mig att lite fetaost, antingen i pajen eller på sidan av, inte hade varit helt fel!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se