I helgen när mina föräldrar var på besök hade de med sig ett lass härliga höstgodsaker från sin trädgård; squash, rödbetor och äpplen. Squashen ska jag använda i en vegetarisk lasagne, rödbetorna tror jag ska få bli soppa och (några av) äpplena har jag ikväll kokat äppelmos på. Kanske världens lättaste grej! Skala och skär äpplena i bitar, koka mjuka i lite vatten och smaksätt med lite socker. Klart! Egengjort äppelmos på havregrynsgröten en kylig septembermorgon är inte helt fel. En ytterligare bonus är att hela köket doftar ljuvligt av moset. En riktig höstlukt för mig då vi varje höst när jag bodde hemma kokade flera tiotals liter äppelmos som skulle räcka till hösten och vinterns alla grötfrukostar.



Superenkelt äppelmos (ca 2 burkar)
10 stora äpplen
1,5 dl vatten
0,5 dl råsocker
ev. 0,5 tsk vaniljpulver

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Koka äpplena (på låg värme) riktigt mjuka i vattnet tills de mosar sig. Mosa ihop äpplena ordentligt och tillsätt socker efter smak och eventuellt vaniljpulver. Häll upp moset på väl rengjorda burkar och låt svalna.

Med ett fint snöre och en etikett blir moset också en trevlig liten present.

Kommentarer
Postat av: Isabell

Tjusigt! Ska nog också koka mos på de äpplen jag fick :)

2013-09-16 @ 20:52:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se