Det är inte många tv-program jag följer, men Hela Sverige bakar tycker jag är fantastiskt roligt att titta på. Jag gillar att fokus ligger på själva bakandet och allt kring det istället för deltagarna och deras personligheter som det nästan alltid är nuförtiden. Både det så kallade paradbaket och den tekniska utamaningen tycker jag är inspirerande och roliga och likaså de små reportagen Tilde de Paula gör om något bakningsfenomen. Ett perfekt program för en bakningsälskare helt enkelt.
 
I torsdags var temat småkakor och efter att jag sett programmet kunde jag inte låta bli att själv baka en sats. Det fick bli en variant på den traditionella wienerstången, nämnligen blåbärssnitt med glasyr. En klassisk mördeg fylld med blåbärssylt- gott gott!
 
 
 
Blåbärssnitt(ca 30 st)
125 g mjukt smör

0.75 dl strösocker
1 st ägg
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

ca 0.75 dl blåbärssylt

1 dl florsocker
0.75 msk vatten

Rör smör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och bakpulvret och rör till en jämn smet. Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet. Dela degen i 3 delar och rulla ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt. Gör en fördjupning i mitten av längden och fyll med sylt. Grädda längderna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna något. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringla över längderna. Skär i sneda snitt.

En vacker höstbukett  (bestående av två 39 kronorsbuntar från Ica!) och småkakor till fika gör en höstsöndag fulländad.


Hej i hösten! Nu har höstvädret verkligen slagit till med minusgrader, vantar och hela alltet. Lite ruggigt men ändå ganska mysigt. I alla fall om man som jag gör nu, sitter under en ullfilt (underbar bröllopspresent, en äkta Klippan-filt!), har tända ljus och tekoppen i högsta hugg. Dessutom mätt och nöjd efter kvällen oootroligt goda middag, nämligen en riktigt god höst-sallad! Sallad är väl inget man förknippar hösten med, men denna äppelsallad med vitkål, ljummen halloumi, kallrökt lax och senapsvinegrett passar faktiskt riktigt bra såhär års. Kombinationen av ingredienserna blev verkligen lyckad och mannen här hemma sa att "det här måste vi äta jämt!", innan han ens hunnit smaka. Betyget kvarstod dock. 
 
 
Höstsallad (ca 4 port)
1/2 litet huvud isbergssallad
en klyfta vitkål
1 avokado
1/2 liten rödlök
1 äpple, helst svenskt
200 g kallrökt/gravad lax
1 föpackning halloumi
 
1 msk senap
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl olivolja
salt & peppar
 
Riv salladen i bitar. Strimla vitkål och rödlök. Dela äpplet och avokadon i bitar. Varva detta på ett fat/i en skål och vispa ihop vinegretten och och ringla över salladen. Toppa med lax och stekt halloumi skuret i tärningar.
 
Urgott med krispig vitkål och syrligt äpple tillsammans med salt halloumi och lax.
 
 


I helgen fyllde min kära syster år och det firades med en en härlig middag på stan och efterföljande dessert hemma i soffan med tända ljus och presentöppning. Och det var inte vilken efterrätt som helst vi bjöds på utan en helt gudomlig äppelpaj, efter Roy Fares recept i boken Sweet. Pajen var en riktigt maffig sak bestående av mördegsbotten, mazarinfyllning, äppelfyllning och havrecrumble på toppen. Jamen ni hör ju, godare än en så blir inte en äppelpaj! Lite pyssel gissar jag men väl värt det. Ni måste bara testa den! Jag sätter upp den på första platsen av Höstens godaste äppelpajer (tillsammans med den knäckiga äppelpajen med havssalt).
 
Blommor och presenter till som kortet anger, världens bästa syster!
 
Finporslin gör pajen lite extra god. Mon amie-kopparna var en av presenterna som öppnades.
 
Gudomlig äppelpaj med mazarinfyllning

Mördegsbotten

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula


Mazarinfyllning

250 g mandelmassa

1 tsk kardemumma

100 g rumstempererat smör

1 ägg

3 äggulor


Äppelfyllning

6 äpplen

1 tsk kardemumma

1 msk malen kanel

50 g flisad sötmandel

2 smk flytande honung

1/2 dl råströsocker


Havrecrumble

1/2 dl strösocker

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl havregryn

1/2 tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör

Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.


Sätt ugnen på 180 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 20-22 min för små pajer 30-35 min för stor paj. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.

Hög och fin paj som jag är mäkta glad över att ha en bit av i kylen som jag ska avnjuta i kväll. 
 
Ps. Såg ni förresten senaste avsnittet av Hela Sverige bakar där just paj var temat? Jag kan garantera att syrran hade blivit "Veckans stjärnbagare" med denna!


Nu är det verkligen högsäsong för alla rotfrukter! De är både som godast och som billigast nu så passa på att frossa. T ex i form av en krämig rotfruktsgratäng, antingen som ensamrätt eller med exempelvis kyckling till.
 
 
Rotfruktsgratäng (4 port.)
700 g blandade rotfrukter (potatis, morot, kålrot, palsternacka)
1 gul lök
5 dl gräddmjölk/matlagningsgrädde
2 dl riven ost
salt & peppar
2 tsk timjan 
 
Skala och skiva rotfrukterna tunt. Koka nätt och jämnt mjuka, häll sedan av och blanda med gräddmjölk, ost och kryddor. Fördela blandingen i en ugnsform och gratinera i 175 grader i ca 30-40 minuter. Låt stå några minuter under folie eller lock så att den hinner "sätta sig".
 
 


I sommar har mina kryddväxter på trappen fullkomligt svämmat över. Basilikan, mynta, persiljan och citronmelissen har vuxit så det knakat, men nu när hösten börjar krypa allt närmare börjar de bli allt ledsnare. De saknar både solen och värmen så nu har de fått flytta in. Dock har jag inte plats för alla jättekrukor inne, så jag passade på att klippa ner dem och använda bladen istället. Basilikan fick bli en tredubbel sats pesto och citronmelissen något så trevligt som saft. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med närmare en liter citronmelissblad, men efter lite googlande hittade jag ett (superenkelt) recept på just citronmelisssaft. Gott att dricka som den är, men jag tänkte använda den till drinkar! Med lite is, Sprite och en citronskiva kan det nog bli en ritkigt fräsch och god drink.
 
 
Citronmelissaft
1 liter citronmelissblad
1 liter vatten
1 citron
1 dl strösocker
 
Koka upp vatten. Tilllsätt bladen, en skivad citron och socker. Låt stå tills saften svalnat. Sila av och häll på en väl rengjord flaska. Späd med lika delar vatten (eller något annat!)
 
Få ingredienser och få moment ger en frisk och lite syrlig saft med smak av citron och ja, citronmeliss!


Härom dagen lagade jag en för mig helt ny rätt; frittata. En slags itailensk omettet som görs i ugnen och kan smaksättas med lite vad som helst, men en smakrik ost är allt rekommendera. Jag gjorde en variant med sparris, gröna ärtor och cheddarost. Fungerar att äta både som den är eller med något tillbehör. Vi hade kallrökt lax till, riktigt gott!
 
 
Sparrisfrittata (6 port.)

500 g sparris (fryst eller färsk)
150 g frysta ärtor
150 g smakrik ost
1 msk dijonsenap
12 ägg
smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Smörj en ugnssäker form. Ta fram ärtorna så att de tinar lite. Skär bort den nedersta träiga delen av sparrisen. Skär resten i bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av och låt rinna av. Ta ev undan några sparrisknoppar till garnering. Fördela sparris, ärter och ost i formen. Vispa ihop senap, ägg, salt och peppar. Häll i formen. Ugnsbaka mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt svalna och strö eventuellt över sparrisknoppar.

En liten gutjärnspanna fungerade bra att tillaga frittatan i.
 
Goda tillbehör; kallrökt lax och creme fraiche.


I helgen när mina föräldrar var på besök hade de med sig ett lass härliga höstgodsaker från sin trädgård; squash, rödbetor och äpplen. Squashen ska jag använda i en vegetarisk lasagne, rödbetorna tror jag ska få bli soppa och (några av) äpplena har jag ikväll kokat äppelmos på. Kanske världens lättaste grej! Skala och skär äpplena i bitar, koka mjuka i lite vatten och smaksätt med lite socker. Klart! Egengjort äppelmos på havregrynsgröten en kylig septembermorgon är inte helt fel. En ytterligare bonus är att hela köket doftar ljuvligt av moset. En riktig höstlukt för mig då vi varje höst när jag bodde hemma kokade flera tiotals liter äppelmos som skulle räcka till hösten och vinterns alla grötfrukostar.



Superenkelt äppelmos (ca 2 burkar)
10 stora äpplen
1,5 dl vatten
0,5 dl råsocker
ev. 0,5 tsk vaniljpulver

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Koka äpplena (på låg värme) riktigt mjuka i vattnet tills de mosar sig. Mosa ihop äpplena ordentligt och tillsätt socker efter smak och eventuellt vaniljpulver. Häll upp moset på väl rengjorda burkar och låt svalna.

Med ett fint snöre och en etikett blir moset också en trevlig liten present.


Nu ni, nu ska ni få recept på höstens godaste äppelpaj! Traditionell smulpaj i all ära, men denna knäckiga paj med havssalt slår allt, jag lovar. Jag har redan bakat den två gånger och det har varit så gott som stående ovationer varje gång. Täcket som består av bl. a sirap och råsocker ger pajen ett segt och knäckigt överdrag och detta i kombination med havssalt är helt fantastiskt. Servera den ljummen och allra helst med kall, krämig vaniljglass.
 
Så ska ni bara göra en endaste äppelpaj i höst måste ni göra denna, lova mig det!
 
 
Knäckig paj med havssalt

150 g smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 g äpplen

Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde. Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över. Grädda i ugnen ca 30 minuter i 200 grader, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

 
Baka, bjud, ät och njut!


I helgen bjöd vi några goda vänner på middag och efter lite klurande så bestämde jag att det fick bli paj-tema; paj både till varmrätt och efterrätt. För paj är faktiskt bland det bästa jag vet när det gäller mat. Jag vet att jag alltid skrev "paj" under kategorin favoritmat i såna där "Mina vänner"-bäcker när jag var liten. Köttfärspaj, skaldjurspaj, laxpaj, västerbottenpaj, tacopaj, fetaostpaj, grönsakspaj... Jamen ni hör ju, godare finns ju knappt. I lördags testade jag dock ett nytt recept som jag hittat i Buffé (Ica's medlemstidning som har himla mycket bra recept), men med några små egna ändringar; frasigt pajskal fyllt med grillad kyckling, squash, paprika, soltorkade tomater och marinerade vitlöksklyftor. Goda smaker och vackra, lite höstiga färger på pajen. Full pott!
 
 
Kyckling- och grönsakspaj (ca 6 port.)
125 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
 
1/2 grillad kyckling
1 paprika
1 liten squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl soltorkade tomater
ca 1 dl marinerade vitlöksklyftor
1/2 dl färsk persilja, hackad
2 dl mjölk
1 dl grädde
3 ägg
3 dl riven, stark ost
salt & peppar
 
Mixa snabbt smör, mjöl och vatten till en smidig deg. Tryck ut i en springform med löstagbar kant. Nagga och ställ kallt 30 min. Förgrädda sedan skalet i 225 grader 10 min. Ta isär kycklingen och skär i mindre bitar. Hacka paprika, squash, lök och vitlök och fräs i olja ca 5 min. Ta från värmen. Hacka soltorkade tomater och marinera vitlök och vänd ner. Blanda ner kycklingen. Vispa ihop mjölk, grädde, ägg, ost och kryddor. Varva fyllningen och äggsmeten i pajskalet. Grädda i 200 grader med folie på i ca 50 min och sedan ca 10.15 min utan folie så att pajen får fin färg.
 
 
 
Servera med krispig grönsallad och gott bröd. Vi hade även extra marinerade vitlöksklyftor och oliver till och jag skulle kunna tänka mig att lite fetaost, antingen i pajen eller på sidan av, inte hade varit helt fel!


Vi håller ju precis på att totalt gå in i äppel- och kanelsäsongen men innan vi lämnar den vill jag hänga kvar lite lite i blåbärssäsongen. Något som verkligen är gott att använda blåbär till tycker jag är tårta. Det är inte mycket som går upp mot en saftig blåbärstårta, både fylld och dekorerad med blåbär och gärna egenplockade sådana. Denna tårta är fylld med hemkokt vaniljkräm (glöm marsanpulver, att koka ihop sin egen kräm tar inte alls lång tid!), fylld med blåbärsgrädde och dekorerad med spritsad grädde, vita chokladplattor och så blåbär, såklart!
 
 
Blåbärstårta med vit chokladkant (ca 10 bitar)

Tårtbotten
2 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vatten

Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm). Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Låt svalna och dela sedan i tre delar.

Vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk Maizena
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (den ska inte koka). Smaksätt sedan med vaniljsocker och låt svalna.

 

Blåbärsgrädde

2 dl vispgrädde

2 dl blåbärssylt

Vispa grädden och vänd ner i grädden.

 

Montering & dekoration

3 dl vispgrädde

ca 2 dl färska blåbär

100 g vit choklad

citronmeliss & florsocker

 

Lägg ihop tårtan med vaniljkräm på ett lager och blåbärsgrädde på det andra. Lägg på "locket". Vispa grädden och bred runt omkring och på tårtan. Spritsa ut gräddtoppar runt omkring tårtan och fyll med med blåbär innanför. Smält chokladen och bred sedan ut med en liten slickepott till små ovala blad på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kyl och tryck sedan fast runt omkring kanterna. Dekorera med citronmeliss och pudrat florsocker.

 

Kanske något att prova på i helgen? 
 
Ha en härlig fredag!


Så vad gjorde jag då med alla trälådor som jag loppisköpt till bröllopet? Jo, en hylla på hjul! Jag hade en idé om att det kunde bli snyggt att stapla att lådor på varandra till någon slags liten hylla och sagt och gjort, med ett gäng skruvar och dessutom fyra små hjul för att få upp hyllan från golvet så blev det en alldeles unik liten rolig möbel.
 
Med en skruvdragare till hjälp gick det fort att skruva ihop alla lådor. Jag skruvade ihop lådorna underifrån för att inte skruvarna skulle synas på "hyllplanen".
 
Hjulen köpte jag på Biltema för en billig peng, jag tror de kostade 10 kr/st. Dels får de hyllan att komma upp från golvet och dels tycker jag att de ger hyllan en lite mer "moder" känsla och inte så shabby chickig/lantlig som det lätt kan bli annars med gamla lådor. 
 
Färdig!
 
Och nu fylld med diverse pärmar, pysselgrejer och böcker.
 


Välkommen september och årets första riktiga höstdag. Här i Örebro strålar solen från klarblå himmel och det blåser klara, lite kyliga höstvindar. Härligt! Lördagkvällen tillbringade vi med hemmagjord pizza, sällskapsspel och en efterrättsklassiker, dock med en liten twist; mörk chokladmousse med karamelliserade päron. Chokladmousse är ju en väldigt tacksam att göra då det behövs få ingredienser, det är svårt att göra fel och det blir alltid gott! Till moussen med ganska kraftig chokladsmak passade det väldigt bra med söta, smörstekta päronklyftor med råsocker.
 
 
 
Chokladmousse med karamelliserat päron (4 port.)
100 + 50 g mörk choklad
2 äggulor
3 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
 
2 päron
25 g smör
1/2 dl råsocker
 
Smält 100 g choklad och låt svalna något. Blanda med äggulor och florsocker. Vispa grädden och vänd ner i chokladsmeten. Hacka 50 g choklad och vänd ner i moussen. Fördela i portionsformar/koppar, pudra över kakao och ställ i kylen minst 1 timme. Vid servering: Skala, kärna ur och och klyfta päronen. Smält smöret och stek päronklyftorna där i.- Strö över råsocker och stek på hög värme till sockret karamelliserat sig och fastnat på päronen. Toppa moussen med dessa och ät genast.
 
Kanske inte snyggaste desserten men ack så god och höstig!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se