Denna vecka har jag lagat mat med temat vegetariskt. Gott såklart, och så ett sätt att vidga sina matvyer och få anledning att tänka till lite kring matlagningen. Det är ju så lätt att man fastnar i samma spår och alltid utgår från köttet, men när det utesluts tvingas man att tänka i nya banor. Grönsaker, ostar, rotfrukter, bönor/linser/gryn osv.
 
Gårdagens middag blev riktigt lyckad och åker direkt upp på listan över riktigt god vardagsmat; ljummen matvetesallad med fetaost, avokado och pesto. Matvete är vetekorn med rodden kvar vilket gör att den får ett högt proteininnehåll och långsamma kolhydrater, dvs mer mättande. Dessutom har en ett väldigt trevligt tuggmotstånd. Smaken då? Tja, som en blanding av ris och bulgur ungefär. Gott! Detta blandat med snabbstekta grönsaker, färsk tomat, oliver, fetaost och så en klick pesto till. Åh så gott! Självkalrt går både grönsakerna och osten att variera efter smak. Både halloumi och chevréost passar nog ypperligt till, liksom squash, spenat, mangold, broccoli... Testa dig fram!
 
 
Ljummen matvetesallad (4 port)
4 port. matvete
2 paprikor
1 liten rödlök
2 tomater
en näve oliver
2 avokados
1 förp fetaost
pesto
 
Koka matveten enligt förpackningen (gärna i buljong!). Låt svalna något. Skär paprika och rödlök i grova bitar. Stek lätt i olivolja, det ska fortfarande vara lite krispigt. Klyfta tomat och skär avokado samt fetaosten i bitar. Vänd ner grönsaker, oliver och fetaost i mateveten. Servera med pesto på sidan av.
 
Ljummen matvete med fräscha grönsaker och krämig avokado- mums!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se