Efter att ha läst om recept på fröknäcken i var och varannan blogg så kände jag att jag får väl göra ett försök jag också. Och gott blev det! Kanske världens enklaste recept som ger ett väldigt spröda och knapriga kex fulla med goda fröer. Perfekt till med smör och ost på till kvällsfikat, eller varför inte till ostbrickan?
 
Det ska vara sammanlagt 5 dl frön och det går såklart bra att ta de frön man själv gillar, anvisningarna här är det jag själv använde. Fiberhusk som också ingår är malda physsliumfrön som binder ihop smeten. Finns vid de glutenfria bakgrejerna i vanliga mataffärer och kostar inte många kronor. Självklart går det att även smaksätta kexen med kryddor efter smak. Kanske rosmarin eller timjan? Nästa gång tänkte jag testa med vanliga brödkryddor, jag tänker att det då borde likna finnkrisp lite i smaken.
 
 
 
Fröknäcke/kex (ca 20-25 små kex)
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk 
1 tsk salt
2 dl kokande vatten
1/2 dl rapsolja
 
Blanda frön, fiberhusk och salt. Blanda vatten och rapsolja och slå över fröblandingen. Rör till en jämn smet och bred ut på en plåt med bakåplåtspapper så att hela plåten är täckt, det ska vara tunt. Grädda i 150 grader i 45 min. Stäng av ugnen, ta ut plåten och markera rutor i smeten. Ställ sen in plåten igen och låt brödet torka i eftervärmen i några timmar. Bryt isär i "markeringarna". 
 

Kommentarer
Postat av: Sofie

Jag måste verkligen pröva att göra de där kexen någon dag, ser dem överallt! :)

Svar: Eller hur, de är överallt! Men inte så konstigt då de är väldans goda! :)
Julia Hellquist

2013-10-21 @ 14:26:55
URL: http://sofiesvrld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se