Tisdagar tycker jag är veckans sämsta dag och att jag försökt införa små trevliga saker för att göra dem lite roligare. Idag tog vi t ex en paus i pluggandet för att dricka kaffe, äta mörk choklad med havssalt och ta en promenad i höstsolen. Förvisso förblev pausen för resten av dagen och något mer pluggande blev det aldrig, men ändå! Det gjorde tisdagen bra mycket bättre.
 
Något annat som kan pigga upp är förstås ett härligt bakverk. Kanske lite för tjusig för en tisdag, men varför inte testa det till helgen? I lördags hade vi en härlig kväll här hemma med god mat och sällskapsspel. Jag bjöd på min helgfavorit skaldjurscannelonni (recept HÄR) och till dessert en äppelcheesecake med kolasås och mandelkrokant. Farligt gott! Jag kände mig lite trött på vanlig äppelpaj och twistade istället till det med en ugnsbakad cheesecake med äppelbitar i. Toppad med kolasåsen och krokanten blev det en riktig kalaskaka. Mäktig såklart, men oj så gott! Ni förstår den ljuvliga kombinationen; frasig botten, len cheesecake, syrliga äpplen, kanel, söt kolasås, knaprig mandel... Mmm... Vill man går det såklart bra att skippa toppingen och köra enbart på själva cheesecaken. En given favorit i höst, oavsett!
 
 
Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant
200 gram digestivekex

2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smör

Fyllning
600 gram cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1,75 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tärnade äpplen
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kanel

Topping

en burk kondenserad mjölk

1 dl strösocker

1 dl mandel

1-2 msk havssalt

Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 minut efter varje ägg. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelbitarna i en skål och bladna dem med socker och kanel. Fördela äppelskivorna på cheesecakesmeten och grädda kakan i 175 grader i ca 60 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.


Kanderad mandel:
Smält strösocker i en stekpanna. Rör runt tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Rör då i 1 dl hackad mandel och ös sedan upp blandningen på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att det blir riktigt hårt. Hacka i mindre bitar.

Kolasås: Lägg burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull med vatten och koka fyra timmar (fyll på med vatten allt eftersom det kokar bort). Öppna och voila, en faaaantastiskt god kolasås har bildats! Bred den över kakan och strö över kanderad mandel och havssalt.

Dulce de leche- världens godaste och enklaste kolasås!
 
Höstens maffigaste kaka med extra allt.

Kommentarer
Postat av: Sanna

Meeen vilken mysig tisdag det låter som. Önskar att jag också kunnat varit med och ''pluggat''.....

2013-10-01 @ 20:17:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se