En av mina absoluta favorit-helgrätter är hemmagjorda hamburgare. Fredagkväll = hamburgare. Jag (och maken) tröttnar nästan aldrig och äter det minst varannan vecka. Det är ju så gott och dessutom så enkelt när man på fredagkvällen är rätt trött och mest bara vill inta soffläge och inte stå i köket. Ytterligare en anledning till min hamburgerkärlek är att det är så lätt att variera den; med olika sorters bröd (ljus, grovt, hembakat), grönsaker, dressingar/såser, olika sorters lök osv. I fredags gjorde vi en lite lyxigare hamburgare med rostat surdegsbröd, ruccola, avokado, och aioli. Huuur gott som helst! Allt passade så bra ihop och tog liksom hamburgaren till en ny dimension. Detta måste ni bara testa!
 
Både bröd och ailoi kan man ju göra själv om man har ork och tid, annars fungerar det såklart lika bra med goda köpevarianter. (Jag hittade en aioli på en liten tub från Kavli som var helt fri från tillsatser och riktigt god. Tips! Och såklart inget spons.) 
 
 
Lyxburgare med avokado (4 st)
4 hamburgare (recept)
8 skivor ljust surdegsbröd (recept)
två nävar ruccola
2 avokados
1 rödlök
ailoi (recept)
ca 1 dl barbeque-sås (recept)
ev. 4 grillpinnar
 
Stek hamburgarna och rosta brödet i ugnen. Skiva avokado och rödlök. Bred bbq-sås på hälften av bröden och fylll sedan på med ruccola, kött, avokado, rödlök och aioli. Avsluta med resten av brödskivorna och stick gärna en grillpinne igenom för att hålla allt på plats.
 
Nästan klart, bara sista brödskivan och pinnen som fattas...
 
Serverat och klart med en liten skål lättsaltade potatischips till. Godare snabbmat får man leta efter!


Det finns ju inte mycket som passar bättre ruggiga, stormiga höstkvällar än en tallrik varm, god soppa. Här kommer en riktigt härlig och smakrik tomatsoppa med grillad paprika, mycket vitlök och färska örter som sätter en lite italiensk touch på skapelsen. Dessutom är ju soppa i allmänhet och tomatsoppa i synnerhet bland det enklaste man kan koka ihop! Jag hade finbesök av det sedvanliga tjejgänget och lyxade därför till det med gräddfil, riven parmesan och mini-grissini till. Men en helt vanlig ostsmörgås passar förstås lika bra!
 
 
Toscansk tomatsoppa (4 port.)
1 gul lök
3-4 vi vitlöksklyftor
1 förp krossade tomater (400 g)
1,5 dl grillad paprika (hackade)
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,75 dl grädde
salt & peppar
timjan & basilika, gärna färsk
 
Hacka lök och vitlök. Fräs i olja någon minut. Tillsätt krossade tomater, grillad paprika, tomatpuré, vatten och buljong och låt koka ca 15-20 min. Mixa ev till en slätare konsistens. Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och kryddor.
 
Gott bröd att servera till: (Klicka på texten för att komma till respektive recept!)
 
Grahamsfrallor med havregryn- perfekt till soppan!


Lördag och kanske lite tid över i köket? Vill du baka en riktigt god kaka? Saftig och fylld med goda saker? Med lite annorlunda smaker? Testa då denna urgoda mjuka kaka med mandel, aprikos, citron och vallmofrön. Och bli inte rädda nu, men kakan innehåller även kokt potatis (!). Det smakar förstås inte potatis men kakan blir väldigt saftig och "rejäl" i smaken. Även mandeln gör kakan saftig och vallmofröna ger ett trevligt crunch. När kakan tas ur ugnen häller man dessutom en citronsockerlag över kakan som sätter det sista piffet på kakan. Ur-urgott!
 
 
Mjuk kaka med aprikos & vallmo (ca 12 bitar)
150 g mjukt smör
2 dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver 
3 vetemjöl
0,5 dl vallmofrön
2 kokta mosade potatisar
1 dl hackade aprikoser
150 g mandel (mald)
 
Sockerlag
1 dl strösocker
1/2 dl pressad citron
1/2 dl vatten
 
florsocker
 
Rör smör och socker krämigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner i smeten. Tillsätt potatis, aprikos och mandel (skållad och mald, matberedare funkar fint!). Rör till en slät smet och häll i en liten ugnsform/plåt (ca 20x30 cm). Grädda i 175 grader i ca 25 min. Koka under tiden ihop socker, citron och vatten tills sockret löst sig. Häll sockerlagen över den varma kakan. Låt svalna. Pudra florsocker över vid servering!
 


Fredag och tacos ikväll kanske? Nu har jag tipsat om både hemmagjorda tortillabröd och hemmagjord tacokrydda och har nu kommit fram till tacosåsen. Ni vet, mild/medium/stark-salsan i små glasburkar. Här är det visserligen inte några e-ämnen eller tillsatser (förutom modifierad stärlekse) som spökar i de flesta såser, men ack så mycket godare det är att göra sin egen salsa. Och i princip lika lätt som att plocka ner en burk från tacohyllan.
 
 
Hemmagjord tacosås (ca 3 dl)
1/2 gul lök

1 grön chilifrukt
4-5 tomater
2 tsk vinäger
1 tsk socker
1/2 tsk salt

sambal olek efter smak

ev. 1 tsk hackad jalapenopeppar (inlagd på burk)


Hacka lök och chilifrukt. Fräs upp lök och chili med lite olja i en tjockbottnad kastrull. Hacka tomaterna smått och häll i. Tillsätt vinäger och socker och låt salsan koka ihop till ganska fast konsistens. Salta, smaksätt med sambal olek och blanda eventuellt i finhackad jalapenopeppar om du vill ha starkare smak. 



Denna vecka har jag lagat mat med temat vegetariskt. Gott såklart, och så ett sätt att vidga sina matvyer och få anledning att tänka till lite kring matlagningen. Det är ju så lätt att man fastnar i samma spår och alltid utgår från köttet, men när det utesluts tvingas man att tänka i nya banor. Grönsaker, ostar, rotfrukter, bönor/linser/gryn osv.
 
Gårdagens middag blev riktigt lyckad och åker direkt upp på listan över riktigt god vardagsmat; ljummen matvetesallad med fetaost, avokado och pesto. Matvete är vetekorn med rodden kvar vilket gör att den får ett högt proteininnehåll och långsamma kolhydrater, dvs mer mättande. Dessutom har en ett väldigt trevligt tuggmotstånd. Smaken då? Tja, som en blanding av ris och bulgur ungefär. Gott! Detta blandat med snabbstekta grönsaker, färsk tomat, oliver, fetaost och så en klick pesto till. Åh så gott! Självkalrt går både grönsakerna och osten att variera efter smak. Både halloumi och chevréost passar nog ypperligt till, liksom squash, spenat, mangold, broccoli... Testa dig fram!
 
 
Ljummen matvetesallad (4 port)
4 port. matvete
2 paprikor
1 liten rödlök
2 tomater
en näve oliver
2 avokados
1 förp fetaost
pesto
 
Koka matveten enligt förpackningen (gärna i buljong!). Låt svalna något. Skär paprika och rödlök i grova bitar. Stek lätt i olivolja, det ska fortfarande vara lite krispigt. Klyfta tomat och skär avokado samt fetaosten i bitar. Vänd ner grönsaker, oliver och fetaost i mateveten. Servera med pesto på sidan av.
 
Ljummen matvete med fräscha grönsaker och krämig avokado- mums!


I helgen när jag hade min vän på besök utbrast hon "åh vad fint med färska blommor, har ni alltid det?". Jag tänkte efter och kom fram till att jo, så är det faktiskt. På våren och sommaren fyller jag vaserna med blommor från både naturen och trädgården och resten av året så unnar jag mig färska snittblommor. Jag brukar köpa en bukett på fredagen till helgen och för det mesta står de sig ganska exakt en vecka. Jag njuter så mycket av färska blommor så jag lägger gärna någon femtiolapp i veckan på en härlig bukett. För det mesta köper jag 10-pack på mataffären (rosor, tulpaner, nejlikor...) och de ligger oftast runt 39 kr-59 kr. Ett bra pris för lite extra glädje i vardagen tycker jag!
 
Ofta portionerar jag ut blommorna i lite olika vaser för att få njuta överallt. Några på köksbordet, en liten vas på toaletten, en enstaka blomma på sängbordet osv. Här har några fantastiskt fina mörkröda rosor fått sällskap av nyponkvistar jag plockat ute. Vackert med det taggiga och råa tillsammans med de mjuka rosorna tycker jag!


Hej i höstrusket! Idag verkade det aldrig riktigt bli dag. Regnet bara öste ner och det har kännt som skymmning hela dagen. Ruggigt, men desto mysigare då med en skön kväll hemma i värmen. Nu ska ni dessutom få receptet på höstens godaste, mustigaste och smakrikaste gryta; en fruktig linsgryta med kokosmjölk och curry! Jag vet, det låter lite lurigt men ack SÅ gott! Jag har tidigare innte gillat linser, eller snarare inte trott att jag gör det. Det är något med konsistensen... Men! I detta recept gjorde de sig så bra och det blir en gudomligt god och värmande gryta. Servera med knapriga nötter och kanske en bit gott bröd. Förutom en fantastisk smak finns det fyra anledningar att laga denna gryta. Den är:
 
1) vegetarisk (miljö- och djursnällt)
2) billig (linser kostar nästan ingenting)
3) lättlagad (fixad på 20 min)
4) urgod även dagen efter i matlådan
 
Så, inga ursäkter. Prova bums! Receptet har jag återigen hittat hos inspirerande Sara på Vardag.nu.
 
 

Fruktig linsgryta med curry (4 port.)

1 gul lök
olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk curry
2 dl röda linser (okokta)
3-4 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
1/2 pkt krossade tomater, ca 200 g (alt. 3 färska, hackade)
1 liten burk ananas i bitar, ca 140 g avrunnen vikt (alt. 140 g färsk ananas)
2 bananer
2-3 tsk citronsaft
salt, peppar

Till servering
bananskivor

cashewnötter/ jordnötter

Hacka löken och fräs den mjuk i olja i en stor kastrull ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, curry och linser, blanda runt och fräs någon minut till. Häll på buljong, kokosmjölk och tomater. Låt koka på svag värme i 10-15 min. Dela under tiden ananasen i bitar och slanta bananen. Låt ananas och banan koka med någon minut. Ta av från värmen och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera med färsk banan och nötter.

 
 


Sedan jag gjorde den fantastiska cheesecaken med äpple och kolasås för några veckor sedan har jag haft en halv burk dulche de leche (dvs kondenserad mjölk kokad till kolasås) i kylen. Jag har inte riktigt vetat vad jag skulle göra med den, tills i fredags när jag ville baka något trevligt att bjuda på under helgen, och tänkte att någon form av kolakaka inte vore dumt. Det fick bli form av samma deg som t ex hallongrottor men fylld med kola istället för sylt, och så lite krossade polkagrisar på toppen. Gott med lite mint och crunch till den lena kolasåsen, och så är ju polkagris så fint!
 
 
Kolagrottor med polkakross (ca 12 st)

100 gram smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver


ca 0,5 dl kolasås

5-6 st polkagrisar, krossade (lättast i mortel)


Rör ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och rör till en smidig deg. Forma till små bollar, lägg i formar och gör en fördjupning i mitten. Fyll med kolasås och grädda i 175 grader 10-15 min. Ta ut och strö över polkakross. Låt svalna och njut sedan av en riktigt smarrig godiskaka!

 

Helgens små godbitar.
 


I helgen har jag haft min härliga vän Arbetsterapeuten här på besök och igår njöt vi av en riktigt mysig kväll tillsammans med min syster och svägerska. God mat, massor av tända ljus, efterrätt, te och ja, allt som hör en höstig lördagkväll till. Till middagen bjöd vi på en klassisk ost-och skinkpaj med coctailtomater och till det nybakat bröd och god sallad. Ibland är verkligen det enkla det goda!
 
 
Ost- och skinkpaj (ca 6 port.)
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
 
ca 200 g skinka i bitar
ca 2,5 dl riven god ost, gärna en smakrik sådan
4 ägg
4 dl gräddmjölk
salt & peppar
halverade cocktailtomater
 
Mixa snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Tryck ut i en pajform (ca 24 cm i diameter), nagga och  ställ kallt i 30 min. Förgrädda sedan skalet i 225 grader i 10 min. Fördela skinka och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och kryddor och häll i skalet. Fördela tomaterna på toppen. Grädda i ca 40 min tills pajen stannat i mitten och fått fin färg.
 


Efter att ha läst om recept på fröknäcken i var och varannan blogg så kände jag att jag får väl göra ett försök jag också. Och gott blev det! Kanske världens enklaste recept som ger ett väldigt spröda och knapriga kex fulla med goda fröer. Perfekt till med smör och ost på till kvällsfikat, eller varför inte till ostbrickan?
 
Det ska vara sammanlagt 5 dl frön och det går såklart bra att ta de frön man själv gillar, anvisningarna här är det jag själv använde. Fiberhusk som också ingår är malda physsliumfrön som binder ihop smeten. Finns vid de glutenfria bakgrejerna i vanliga mataffärer och kostar inte många kronor. Självklart går det att även smaksätta kexen med kryddor efter smak. Kanske rosmarin eller timjan? Nästa gång tänkte jag testa med vanliga brödkryddor, jag tänker att det då borde likna finnkrisp lite i smaken.
 
 
 
Fröknäcke/kex (ca 20-25 små kex)
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk 
1 tsk salt
2 dl kokande vatten
1/2 dl rapsolja
 
Blanda frön, fiberhusk och salt. Blanda vatten och rapsolja och slå över fröblandingen. Rör till en jämn smet och bred ut på en plåt med bakåplåtspapper så att hela plåten är täckt, det ska vara tunt. Grädda i 150 grader i 45 min. Stäng av ugnen, ta ut plåten och markera rutor i smeten. Ställ sen in plåten igen och låt brödet torka i eftervärmen i några timmar. Bryt isär i "markeringarna". 
 


Jag tycker ju, som ni vet, väldigt mycket om att göra kort av olika slag. Inbjundingskort, grattiskort, tackkort, julkort, ja allt! Nu senast fick jag anledning att pyssla ihop ett kort till min kära kusin som nyligen blivit mamma för första gången, och vad passar bättre än att pryda kortet med ett par små små bebisstrumpor? Både dekorativt och användbart. 

 
På ett vitt styvt papper har jag klistrat lila papper samt tårtpapper (finns i mataffären, billigt!) och fäst ett vitt snöre högst upp. På detta hängde jag strumporna i den lilla kroken som sitter på strumporna (i lappen/"etiketten")  när man köper dem. En lila rosett fick pryda strumporna och kortet för att piffa till det lite extra.
 
Jag gjorde ett liknande kort till några goda vänner när de för ett tag sen fick en liten dotter:
 
 
Ett litet klädstreck med små barnkläder matchar strumporna. Olika prickiga papper utklippta till plaff, fastklistrade på en tvättlina av papperssnöre.


Jag är inget jättestort fan av kött utan äter och lagar vegetariskt ofta och gärna, även om en skinksmörgås eller en maffig hamburgare kan vara gott ibland. Men ett kött som jag verkligen gillar är revbensspjäll. Möra, kladdiga ribs som bara faller isär när man skär i dem- mums! Och som tur är, är det inte speciellt svårt att få till ritktigt goda revbensspjäll hemma. I lördags åt vi just det tillsammans med klyftpotatis, coleslaw, aioli och sallad, dvs det godaste som finns i princip.
 
 
Spjällen delas helt enkelt i mindre bitar, penslas med en honung/bbq-marinad och stekts i ugnen. Vill ha man att köttet ska lossna riktigt lätt från benen så kan man förkoka köttet ca 45 min innan, men det är inte nödvändigt.
 
Revbensspjäll (4 port.)

2 kg tunna revben
2 msk kinesisk soja
1 msk honung
1 dl barbequesås eller chilisås


Sätt ugnen på 200°. Dela revbenen i mindre bitar. Blanda övriga ingredienser och doppa revbenen i marinaden. Se till så att alla revben är täckta av marinad. Lägg på en plåt med den lite köttigare sidan uppåt. Stek revbenen mitt i ugnen i ca 30 min.

Recept på coleslaw hittar ni HÄR.
 
 
Så gott så det förslår! Receptet kommer från en av mina favoritbloggar när det gäller mat; Vardag.nu. En kanonbra blogg med massvis av recept för just vardagen. Allt från jätteenkelt till medelsvårt. Perfekt receptbank när inspirationen tryter!


Eftersom jag jobbar extra på ett konditori/bageri så har jag så att säga fri tillgång till en himla massa bröd, varje vecka.Så det där med att baka eget bröd har liksom fallit bort det senaste året. Men idag gapade faktiskt både frys och skafferi tomt på bröd, sånär som på en ynka liten tekaka. Och så kan man ju inte ha det när det vaknas söndagseftermiddag och därmed fika. Så jag svängde ihop en sats rågrussinbullar (efter Leilas recept i boken A piece of cake), ett favoritbröd jag ofta återkommer till. Snabbbakat med korta jästider som ger ett saftigt och urgott bröd med god smak av russin och brödkryddor. 
 
 
Rågrussinbullar (ca 12 st)
35 g smör
3 dl mjölk
2 msk mörk sirap/brödsirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 g jäst
1 dl russin
ca 8 dl rågsikt
 
Smält smöret och häll i mjölk, sirap, salt och kryddor. Låt svalna till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt russin och mjöl tills det blir en smidig deg. Låt jäsa under en handduk ca 30 min. Dela degen i 12 bitar, doppa i rågsikt och lägg på en plåt. Täck med handduk och jäs ytterligare 30 min. Grädda i 225 grader ca 10 min. Låt svalna på galler.
 
 
 
Alldeles nybakat med ost och körsbärsmarmelad och ett litet blåbärssnitt = ett fulländat söndagsfika.


Hörni, nu har jag goda nyheter. Igår åt jag nämligen den topp fem godaste desserten i mitt liv! Och det var ingen fancy restaurang jag var på utan hemma hos min vän Sanna, a.k.a Dessertmästaren. Efter en urgod middag med biffgryta med bambuskott och ris serverades nämligen en ljuvlig cappuccinomousse. Krämig och len som jag vet inte vad och med smak av vit choklad och kaffe. Det var så gott att vi gäster satt tysta och blundade när vi åt de första tuggorna- på riktigt! Den påminde lite om tiramisu med kaffet och kakaon på toppen, men ännu bättre. Och ytterligare en positiv sak; värdinnan avslöjade nämligen att efterrätten inte var det minsta svår att göra, så det finns inga usäkter för att ni inte ska prova denna fantastiska dessert. 
 
 
Cappuccinomousse (4-6 port.)

1+2 dl vispgrädde
3 msk kaffe
1 msk muscovadosocker eller farinsocker
2 st äggulor
150 g vit choklad
kakao

Blanda 1 dl vispgrädde, kaffe, socker och äggulor i en kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en tjock kräm. Ta från värmen. Hacka chokladen grovt och blanda ned den. Rör tills chokladen smält och smeten är jämn. Låt svalna något. Vispa 2 dl grädde löst. Blanda ned i chokladkrämen. Fördela krämen i portionskoppar/glas och ställ dem i kylskåp ett par timmar. Sikta över lite kakao precis före servering och hyvla gärna över lite vit choklad.

 
Jag tror jag ska slå till och laga moussen redan i helgen och bjuda min äkta man på. Den här efterrätten får ingen missa, så är det bara!
 
Hoppas att ni har en solig och fin fredag idag. Jag och syrran åker till huvudstaden idag och förlustar oss pch bara njuter av helg och ledighet.
 
På återseende!
 
 


En riktig favorit hos mig vad det gäller fikabröd är kokostoppar. Saftiga och med massor av kokossmak, kanske doppade i choklad? Idag testade jag att göra dessa godbitar i en lite nyttigare variant; utan socker och i miniformat. Jag tänkte att kokossmaken har ju en lite söt känsla i sig, så sockret kanske går att utesluta? Och visst gick det bra! Små och smakrika och en perfekt liten munsbit till eftermiddagsteet.
 
 
 
Minikokostoppar (ca 12 st)
100 g kokosflingor
1 ägg
25 g smält smör
ev. en nypa vaniljpulver
 
Blanda ihop allt och forma till små toppar. Ställ på en plåt med bakplåtpapper och grädda i 175 g ca 7-8 min.


Äntligen! Som jag letat efter Loka pepparkaka och idag hittade jag den äntligen. Och hur smakade den då? Jo, som förväntat; väldigt konstigt men ändå gott på något vis. En väldigt tydlig smak som nästan kommer lite chockartat och jag tycker att den smaker mer pepparkaksdeg än pepparkaka. Gott men lite läskigt. Kanske inget jag kommer dricka i tid och otid, men väl värt en provning tycker jag.
 
 
 
Jag börjar för övrigt bli otroligt julsugen nu. Jag längtar efter precis allt! Maten, musiken, pysslet, pyntet, godiset, stämmningen... Åh! Tur att det bara är åtta veckor kvar till advent då det blir legitimt att börja med alla dessa härligheter.


Glad Kanelbullens dag på er! Idag jobbar jag på konditoriet och säljer sisådär 1500 kanelbullar, så några egna bullar kommer jag inte att hinna baka idag. Men äta en hinner jag förhoppningsvis göra! Vill ni baka egna så har jag ett riktigt bra recept till er här. Och hörni, gör det! Finns det något mysigare än nybakade bullar en höstfredag? Jag tror inte det. Trevlig helg!
 
 
Kanelbullar

150 gram mjukt smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst 50 gram (ej för söta degar)
1½ dl strösocker
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
½ pkt vetemjöl (ca 1kg)

Smula ner jästen i en degbunke, strö ½ dl strösocker över den smulade jästen. Ljumma under tiden mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt resten av strösockret, honungen, saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt sen det rumsvarma smöret och resten av mjölet du fått en fin men väldigt lös deg. Strö över lite mjöl och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa 30 minuter. Ta sedan upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt.

Dela degen i tre delar och kavla ut varje deg till en rektangulär platta ca 30 x 50cm. Bred på smör och strö över socker och kanel efter egen smak. Vik degen dubbelt på mitten så och skär med vass kniv 2 cm breda remsor. Varje remsa skär du sedan som en "byxa" med ett snitt i mitten men inte ända ut i kanten på den vikta sidan. Vira varje ”byxben” till tvinnande snoddar och knyt ihop till en tjusig knut med ändarna underst.

Lägg snurrorna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min under handduk. Pensla försiktigt med uppvisat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 10-15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.



Vi är kanske några som kommer att äta tacos i helgen, och då ska jag ge er ett riktigt bra tips; gör din egen tacokrydda! Av bara farten åker de ju med, de där färdigblandade påsarna. Och visst funkar det men dels så är det hur enkelt som helst att göra egen och dels är det så mycket godare. Dessutom är det ju trevligt att slippa bl a druvsocker, klumpförebyggande medel, maltodextrin och jästextrakt. I din egen kryddblanding är det bara kryddor, och dessutom kan du ju variera den helt efter smak och tycke. Här kommer ett bra "basrecept" som såklart går att ändra som man vill.
 
 
Tacokrydda (räcker till ca 4 x 400 g köttfärs)

2 msk chilipeppar 
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver 
1 msk malen spiskummin 
1 msk paprikapulver 
1 tsk torkad oregano 
1 msk salt 
0.5 msk svartpeppar

Blanda ihop allt och häll i t ex en tom kryddburk. (Jag hade inget vitlökspulver utan rev istället ner 2 vitlöksklyftor direkt i köttfärsen). Krydda köttfärsen med ca 3 msk krydda och njut av en extra god fredagstacos!

En gammal kryddburk och så en ny etikett- voila!


Förra veckan och denna har jag varit riktigt på gång med matlagningen. Ibland fastnar man i middagsträsket och bara harvar på med samma gamla vanliga mat, men på senare tid har jag känt mig väldigt inspirerad och provat en rad nya recept. Några bottennapp, några helt okej och så rätter som bara känns åh så rätt! Som salladen förra veckan och som kvällens middag; potatisbullar med chevré och chili, knaperstekt bacon och majssallad. Fasligt gott och relativt enkelt att svänga ihop en vardagkväll. Potatisbullarna var verkligen en höjdare, precis hur goda som helst! Matigt, salt, lagom hett. De går alldeles utmärkt att äta som en vegetarisk egenrätt och jag kan tänka mig att de passar kanonbra som tillbehör till kött, istället för t ex potatisgratäng. 
 
Så testa detta nu, jag lovar att ni inte blir besvikna!
 
 

Potatisbullar med chevré & chili (4 port.)

800 g potatis
2 gröna chilifrukter
2 vitlöksklyftor
150 g getost/chevré
2 msk finhackad persilja
2 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och koka potatisen. Häll av och låt svalna. Riv den grovt på rivjärn eller mosa med en gaffel. Lägg i en skål. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Smula getosten. Blanda potatisen med chili, vitlök, getost, persilja, ägg, svartpeppar och salt. (Jag använde elvisp med degkrokar- väldigt smidigt!) Forma pannbiffstora bullar av potatisblandningen. Stek dem gyllene i olivolja en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida.

Goda ingredienser = god mat.
 
Mosa, blanda ihop, forma till biffar och stek!
 
Servera eventuellt med knaperstekt bacon och en god sallad. Här har jag gjort en variant med majs, finstrimlad purjolök (majs och purjo är så gott ihop!), tärnad gurka och persilja.


Tisdagar tycker jag är veckans sämsta dag och att jag försökt införa små trevliga saker för att göra dem lite roligare. Idag tog vi t ex en paus i pluggandet för att dricka kaffe, äta mörk choklad med havssalt och ta en promenad i höstsolen. Förvisso förblev pausen för resten av dagen och något mer pluggande blev det aldrig, men ändå! Det gjorde tisdagen bra mycket bättre.
 
Något annat som kan pigga upp är förstås ett härligt bakverk. Kanske lite för tjusig för en tisdag, men varför inte testa det till helgen? I lördags hade vi en härlig kväll här hemma med god mat och sällskapsspel. Jag bjöd på min helgfavorit skaldjurscannelonni (recept HÄR) och till dessert en äppelcheesecake med kolasås och mandelkrokant. Farligt gott! Jag kände mig lite trött på vanlig äppelpaj och twistade istället till det med en ugnsbakad cheesecake med äppelbitar i. Toppad med kolasåsen och krokanten blev det en riktig kalaskaka. Mäktig såklart, men oj så gott! Ni förstår den ljuvliga kombinationen; frasig botten, len cheesecake, syrliga äpplen, kanel, söt kolasås, knaprig mandel... Mmm... Vill man går det såklart bra att skippa toppingen och köra enbart på själva cheesecaken. En given favorit i höst, oavsett!
 
 
Äppelcheesecake med kolasås & mandelkrokant
200 gram digestivekex

2 msk ljust muscovadosocker
4 msk smält smör

Fyllning
600 gram cream cheese, t.ex. philadelphiaost
1,75 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tärnade äpplen
0,75 dl strösocker
1 tsk malen kanel

Topping

en burk kondenserad mjölk

1 dl strösocker

1 dl mandel

1-2 msk havssalt

Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 10 minuter. Låt svalna. Vispa osten mjuk och luftig med en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 minut efter varje ägg. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen. Lägg äppelbitarna i en skål och bladna dem med socker och kanel. Fördela äppelskivorna på cheesecakesmeten och grädda kakan i 175 grader i ca 60 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.


Kanderad mandel:
Smält strösocker i en stekpanna. Rör runt tills sockret smält och blivit ljusbrunt. Rör då i 1 dl hackad mandel och ös sedan upp blandningen på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ in i kylen en stund så att det blir riktigt hårt. Hacka i mindre bitar.

Kolasås: Lägg burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull med vatten och koka fyra timmar (fyll på med vatten allt eftersom det kokar bort). Öppna och voila, en faaaantastiskt god kolasås har bildats! Bred den över kakan och strö över kanderad mandel och havssalt.

Dulce de leche- världens godaste och enklaste kolasås!
 
Höstens maffigaste kaka med extra allt.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se