Nu börjar det ju äntligen att dra ihop sig mot advent och det blir äntligen legitimt att frossa i ljusstakar, pyssel, julmusik, hyacinter och inte minst juliga smaker. Därför ska ni nu ska ni få ett recept på en riktigt god dessert som passar ypperligt att fira in advent och julen med, nänligen vaniljkokta päron med lingonparfait. Inkokta päron är kanske världens enklaste dessert och kan smaksättas på massor av sätt. Varför inte koka päronen i glögg eller med en gnutta saffran till exempel? Dessa har fått god smak av en vaniljstång och till dessa söta päron gjorde jag en syrlig och krämig lingonglass. Och låt er inte skrämmas av at göra egen glass, det är verkligen inte svårt och någon glassmaskin behövs inte heller. Våga testa!
 
 
Vaniljkokta päron (6 st.)
6 päron
5 dl vatten
1,5 dl socker
1 vaniljstång
 
Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Dela vaniljstången på hälften, skrapa ur fröna i en kastrull och lägg med stången. Fyll på med vatten och socker och lägg i päronen. Koka päronen mjuka i ca 10-30 min beroende på hur mjuka päronen är, känn efter med en potatissticka. Låt svalna något i lagen, men servera päronen lite ljumna.
 
En tjusig engångs-brödform i kartong passade perfekt att fylla glassen med. 
 
Lingonparfait (6 port.)

2 dl lingon

1/2 dl strösocker

3/4 dl florsocker
3/4 dl vatten
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Rör ihop lingon och strösocker tills sockret smält. Spara några lingon till dekoration. Blanda florsocker, äggulor och vatten och sjud till kräm på svag värme under vispning. Blanda i lingonen. Vispa grädden hårt och vänd ned i krämen. Häll smeten i en form/plastlåda/, dekorera med lingon och frys den ca 4 timmar. Ta fram 10 min före servering så att den mjuknar något.

Servera med päronen och toppa gärna med några krossade pepparkakor.

 

Kommentarer
Postat av: Sanna

Kan intyga att detta var supergott!

2013-11-29 @ 10:17:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se