Nu är den äntligen här, den efterlängtade fredagen som liksom inleder hela julhärligheten. Jag började dagen med att kämpa mig igenom en lång tenta för att sedan ta en välförtjänt helg. Åh så skönt. En storhandling följde där jag  fyllde skafferiet till bredden med bakingredienser, för nu är jag bra sugen på att sätta igång med julbakning! Lussekatter, julgodis, en mjuk saffranskaka... Det är tur att vi har snälla grannar som gärna offrar sig och tar emot mina bakverk i tid och otid.
 
Ett enkelt arrangemang i köksfönstret. Små knubbiga hyacinter och lite vild mossa från Örebroskogarna samsas på ett av mina absolut bästa loppisfynd- ett blåvitt porslinsfat på fot. 
 
Förutom mjöl och mandelmassa köpte jag även ett gäng julblommor idag. Blommor är nämligen mitt favoritjulpynt, alla kategorier. Snövita hyacinter och snitt-amaryllis har jag än så länge pyntat med. Jag brukar ofta ta in några röda detaljer till jul, t ex i någon kökshandduk, plåtburk eller blomma, men i år känner jag för att bara köra på vitt och så lite guld här och var. Jag vet inte om det är bristen på snö och vinterkänsla som gör att det nästan känns fel att jula till det ordentligt. Hur som helst, adventsljusstakar och stjärnor på plats i fönstren och i skydd av mörkret kan gräsmattan lysa hur grön den vill, mysigt blir det ändå! 
 
Nu ska jag värma på lite glögg (en favorit från förra året, hjortonglögg från Duvenkroks) och höja volymen på julmusiken och njuta av inledningen på årets bästa tid.
 
Ps. Jag tar tacksamt emot tips på var jag kan hitta fina juliga servetter som inte är i ja, tomtestil. Har letat men inte hittat något, verkar mest vara röda grisar som gäller i år...


Nu börjar det ju äntligen att dra ihop sig mot advent och det blir äntligen legitimt att frossa i ljusstakar, pyssel, julmusik, hyacinter och inte minst juliga smaker. Därför ska ni nu ska ni få ett recept på en riktigt god dessert som passar ypperligt att fira in advent och julen med, nänligen vaniljkokta päron med lingonparfait. Inkokta päron är kanske världens enklaste dessert och kan smaksättas på massor av sätt. Varför inte koka päronen i glögg eller med en gnutta saffran till exempel? Dessa har fått god smak av en vaniljstång och till dessa söta päron gjorde jag en syrlig och krämig lingonglass. Och låt er inte skrämmas av at göra egen glass, det är verkligen inte svårt och någon glassmaskin behövs inte heller. Våga testa!
 
 
Vaniljkokta päron (6 st.)
6 päron
5 dl vatten
1,5 dl socker
1 vaniljstång
 
Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Dela vaniljstången på hälften, skrapa ur fröna i en kastrull och lägg med stången. Fyll på med vatten och socker och lägg i päronen. Koka päronen mjuka i ca 10-30 min beroende på hur mjuka päronen är, känn efter med en potatissticka. Låt svalna något i lagen, men servera päronen lite ljumna.
 
En tjusig engångs-brödform i kartong passade perfekt att fylla glassen med. 
 
Lingonparfait (6 port.)

2 dl lingon

1/2 dl strösocker

3/4 dl florsocker
3/4 dl vatten
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Rör ihop lingon och strösocker tills sockret smält. Spara några lingon till dekoration. Blanda florsocker, äggulor och vatten och sjud till kräm på svag värme under vispning. Blanda i lingonen. Vispa grädden hårt och vänd ned i krämen. Häll smeten i en form/plastlåda/, dekorera med lingon och frys den ca 4 timmar. Ta fram 10 min före servering så att den mjuknar något.

Servera med päronen och toppa gärna med några krossade pepparkakor.

 


Igår hade jag och mina favorit-tjejer en riktigt mysig ladda-upp-inför-julen-kväll. Vi smygsmakade lite pepparkakor, bläddrade i juliga tidningar och smidde planer för alla kommande trevligheter i december. Julgodisbakning, julkonserter, pepparkakshusbyggen och annat som hör advent till. Men framför allt ägnade vi kvällen åt glöggprovning!
 
Värdinnan hade kvällen till ära köpt urfina glöggmuggar och guldskedar på Lagerhaus.
 
Pepparkaka och ädelost- en klassiker som aldrig är så god som till glögg.
 
Alla hade köpt varsin glögg som vi under noggranna former doftade och smakade på, diskuterade och betygsatte. Inga direkta bottennapp och ingen supersuccé, men väl ett gäng goda juliga glögger vi gärna dricker igen. (Betygen gavs på en skala 1-5 och sedan räknade vi ut medelvärdet.)
 
 
Äppelglögg från Kullamust
Min personliga favorit! Lätt, fruktig och ganska så syrlig. Kändes fräsch och inte så söt och tung som glögg ofta gör. Äppelsmaken är inte jättetydlig, det smakar även en del svartvinbär. Ganska svag smak av glöggkryddor och jul. Tråkig tyckte någon.
 
Betyg: 3,1
 
 
Glögg med smak av Delicatoboll från Saturnus
Kvällen konstigaste glögg! Och ja, den både doftar och smakar faktiskt just Delicatoboll! En aningen choklad och en aningen kaffe, framför allt i eftersmaken. Ganska tydlig glöggsmak och inte så söt som man förväntat sig. Någon ville ha mer chokladbollssmak, någon ville ha mer glöggsmak. Lite för lite jul tyckte någon. 3 ponäng från samtliga.
 
Betyg: 3
 
 
Lingonglögg från Blossa
Luktar jul och riktig glögg. Inte så söt, mycket lingonsmak och tydlig smak av glöggkryddor. Syrlig och vuxen smak tyckte någon. Tummen upp från de flesta men någon tyckte att den saknade djup och smakade lite konstgjort.
 
Betyg: 2,9
 
 
Äppel- och lingonglögg från Kullaglögg
Snarlik äppelglöggen i smak, dock ännu syrligare. Lätt och tunn smak. Smakar som varm saft, väldigt lättdrucken. Smaken försvinner snabbt och känns inte så glöggig. 
 
Betyg: 2,7
 
 
Hallon- och lakritsglögg från Bella Noche
Delade omdömen. Någon tyckte den smakade väldigt mycket lakrits och godis, jag kände nästan ingenting. Någon tyckte den luktade lite bränt och fränt. Ganska tung och söt. Kryddig smak och en eftersmak av lakrits. Svår att dricka mycket av.
 
Betyg: 2,4
 
Summa sumarum; lakritsglöggen hamnade i botten och äppelglöggen och från Kullamust i toppen. Förra årets glöggtest hittar ni HÄR.
 


En utjänt bukett med rosor som börjat nicka alltför mycket får nytt liv avklippta och nerstuckna i en tekopp.
 
 
Nu ska jag ta en annan tekopp och fylla med urgott havtorns- och jordgubbste och avnjuta tillsammans med en chokladboll och DN i soffan. Trevlig helg!


Gillar ni musslor? Jag tycker att blåmusslor är otroligt gott och något jag gärna väljer på restaurang. Dock har jag inte tagit mig för att tillaga det hemma förrän nyligen. Jag har liksom tänkt att det ska vara krångligt och ta lång tid, men det är precis tvärtom! Det är väldigt enkelt och går supersnabbt, och blir precis så gott som på restaurangen! Musslorna kokas helt enkelt med schalottenlök, vitlök, vitt vin, grädde och persilja som ger både musslorna en god smak och en fantastisk sås som man förslagsvis doppar ett gott bröd i. Servera med ailoi och du har en ljuvlig, festlig middag.
 
 
 
Moules marinieres (2 port.)
1 nät blåmusslor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1,5 dl vitt vin
2 dl grädde
0,5 dl hackad persilja
 
Skölj och skrubba musslorna. Kasta de som är öppna och som inte stänger sig när man knackar på den. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i smör och tillsätt musslorna. Häll på vinet och grädden. Låt koka ca 5-10 min tills musslorna öppnat sig. Rör ner persiljan. Klart!
 
Servera med bröd, gärna surdegsbröd, och ailoi att doppa musslorna i.
 
Kanske något att testa till helgen?
 


Recept på enkla och goda maträtter man snabbt svänger ihop en vardagskväll kan man aldrig ha för många av, så här kommer ett att lägga i samlingen. En snabblagad korvgryta med paprika och cornichoner som blir klar medan riset kokar. Cornichoner är såna där små krispiga inlagda gurkor går såklart att utesluta ur grytan om man inte gillar dem, men jag tycker att de är fantastiskt goda och passar bra med sin sötsyrliga smak till den salta korven. Korven i grytan är det bara att variera som man vill. Jag använde dels prinskorv och dels lite smakrikare chorizo, men även falukorv, grillkorv mm funkar minst lika bra. 
 
 
 
Höstig korvgryta med cornichoner (4-5 port.)
1 gul lök
1 röd paprika
400 g korv
2 msk vetemjöl
2 dl vatten + buljong
2 msk tomatpuré
1,5 dl grädde/matlagningsgrädde
1,5 dl cornichoner
salt & peppar
 
Sätt ris på kokning. Skala och hacka löken. Tärna paprika. Fräs lök och paprika i lite olja och tillsätt sedan korven skuren i bitar. Strö över vetemjöl och slå på vatte + buljong. Tillsätt tomatpuré och grädde och låt koka några minuter tills såsen tjocknat något (red ev. annars med mer mjöl). Rör ner cornichonerna och smaka av med salt och peppar. Servera med riset.
 
 


Vegetarisk tacos, kan det vara någonting? Att det kan! Vegetarian eller inte så borde ni verkligen testa detta. Röda linser (jajamen, linser idag igen) kokta till en härligt tjock röra kryddad med vanliga tacokryddor ger en otroligt god smak. Konsistensen är dessutom bra mycket godare än traditionell tacofärs. Det här är mjukt, krämigt, varmt och alldeles otroligt gott. Våga testa!
 
 
Det enda som behövs är 1 del okokta röda linser och 3 delar saltat vatten. 2 dl linser och 6 dl vatten är lagom för 4 portioner. Koka upp vattnet och häll i linserna. Låt koka tills linsena är mjuka och börjar koka ihop, ca 10 min. Tillsätt tacokrydda efter tycke och smak och servera med dina favorit-tillbehör. Jag körde ikväll med rödlök, blandade grönsaker, gräddfil, riven ost och superenkla mjuka stekpannebröd:
 
Stekpannebröd (6 st)
3 dl rågsikt
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1,5 dl vatten
 
Blanda rågsikt, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och rör till en smidig deg. Dela degen i sex delar och kavla ut till runda kakor, lika stora som stekpannan. Stek i torr och het stekpanna någon minut på varje sida. Lägg mellan rena kökshanddukar så håller sig bröden mjuka och varma under tiden.
 
 
 
Receptet är från vardag.nu
 


Den här hösten har jag verkligen fått upp ögonen (eller kanske snarare gommen) för en ny ingrediens, nämligen linser. Jag har tidigare haft svårt för just linser, kanske beror det på min tid som vegetarian i unga år då det kändes som att linser var allt jag åt. Men nu minsann, nu är jag riktigt fast! Tillagade på rätt sätt försvinner den sträva känslan och fram träder god smak och framför allt en trevlig matighet. Och dessutom; både nyttigt och billigt, inte illa!
 
Idag är det ju torsdag och soppdag, så vad passar bättre än en både smarkrik och färgstark linssoppa? Med tomater, vitlök, timjan och paprikapulver så får man en kanongod soppa på ett kick!
 
 
 
Smakrik linssoppa (4 port.)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 förpacknign krossade tomater (400 g)
2 dl färdigkokta linser
3 dl vatten
1 buljontärning
2 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
2 lagerblad
salt & svartpeppar
 
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i olja. Slå på krossade tomater, linser, vatten och buljong. Tillsätt kryddorna och låt koka ihop i ca 15 min. Servera med en klick creme fraiche eller gräddfil.


Chokladfondant med marsipanmousse , ja det var fredagens dessert! Precis hur gott som helst, som ni säkert förstår. Kombinationen choklad och marsipan kan ju bara inte bli fel. Chokladfondant är en slags varm, bakas chokladkaka som ska vara krämig i mitten. Väldigt god som den är med bara en klick vispad grädde till, men jag har länge haft ett recept på just marsipanmousse liggande länge som jag har varit nyfiken på. Jag har nämligen inte hört talas om (och än mindre ätit) marsipanmousse tidigare, men visst låter det gott? Len och krämig med mycket marsipansmak. Helt perfekt till den varam chokladen och med några friska apelsinfiléer var det fulländat. Nästan lite juliga smaker, så det kan helt klart bli en till omgång senare i jul.
 
 

Chokladfondant (6 port.)

150 g mörk choklad
150 g mjukt smör
3 msk strösocker
3 st äggulor + 3 hela ägg
3 msk vetemjöl


Smörj sex små ugnsformar (à ca 1 1/2 dl) eller använd stora pappersmuffinsformar eller stor muffinsplåt. Smält chokladen och låt svalna lite. Vispa smör och socker mjukt med elvisp. Vispa först ner en äggula i taget, sedan resten av äggen. Vispa ner mjölet och chokladen. Fördela i formarna. Grädda på galler i nedre delen av ugnen 10 min i 200 grader. Kanterna ska vara gräddade och mitten lös. Servera direkt ur formarna eller stjälp upp på ett fat.

 

Marsipanmousse (6 port.)

2 1/2 gelatinblad
200 g marsipan
2 1/2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
2 dl vispgrädde
2 - 3 droppar bittermandelarom

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.Riv marsipanen, koka upp marsipan och mjölk under omrörning. Rör ner gelatinbladen i marsipanmjölken så att de smälter. Vispa äggulor och socker. Rör ner marsipanmjölken i äggulesmeten. Ställ bunken i kallt vatten. Rör då och då så att smeten blir kall. Vispa grädden löst. Vänd ner grädden i marsipansmeten och smaksätt med bittermandelarom. Häll upp i en form eller skål. Låt stå i kylskåp och stelna. Skeda upp vid servering och forma till "ägg" med två skedar. 

 

Apelsin, citronmeliss, flagad choklad och florsocker sätter sista piffet på en fantastiskt god dessert.


I helgen fyllde som jag tidigare nämnt min man år och i fredags bjöd jag honom på en god middag. På menyn stod boeuf bourguignon med hasselbackspotatis till varmrätt och chokladfondant med marsipanmousse till efterrätt. Det blev riktigt lyckat och fick många tummar upp av både mig och födelsedagsbarnet. Boeuf bourguignon är en fransk klassisk köttgryta som ska koka länge i rött vin tills köttet nästan faller sönder. Tillsammans med lök, svamp, bacon och goda kryddor blir det en riktigt mustig och höstig gryta. Hasselbackspotatis med smör och ströbröd samt en parmesankräm fick samsas med grytan på tallriken. Gott gott gott. Receptet kanske ser långt och krånligt ut, men det är mest kryddor och buljong i listan och det är i princip bara att häva ner allt i en gryta och vänta två timmar, mer krävs inte!
 
(Ber om ursäkt för bildkvalitén. Det blir ju så tråkiga bilder nu när det är mörkt jämt.)
 
 

Bouef bourguignon (4 port.)

600 g högrev

smör till stekning
1/2 dl vatten
1 gul lök
2-3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk salt
3 svartpepparkorn
1 tsk timjan, torkad
1 lagerblad
1 köttbuljongtärning el. motsvarande mängd fond
2,5 dl rött vin
2,5 dl vatten
2 msk soja

10 steklökar
100 g färsk svamp
100 g bacon

 

Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor. Bryn köttet i smör och lyft över det till en stekgryta. Vispa ur stekpannan med vatten och häll spadet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 min. Lägg över den i grytan. Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, vatten och soja. Blanda väl och ge grytan ett uppkok. Låt grytan sjuda på lägsta värme, med locket lite på glänt, 1 1/2–2 timmar. Köttet är färdigt när det tenderar att falla sönder. Fräs hel steklök i smör en stund på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna. Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär bacon i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö det över grytan före servering. Garnera med färsk timjan.

Hasselbackpotatis 
potatis
smör
salt
ströbröd
 
Skala potatisen. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Den ska sitta ihop. Lägg i en ugnsform. Klicka lite smör på potatisarna, salta och baka i ugnen ca 20 min. Ta ut och strö över ströbröd och klicka på ytterligre smör. Stek klart i ca 20 min. Frasigt och gott så jag vet inte vad!
 
Parmesankrämen jag serverade till var en enkel variant bestående av creme fraiche, dijonsenap, riven parmesan, salt och peppar. Gott med något svalt och krämigt till den smakrika grytan.


Hej fredag! Nu har jag landat i soffan efter storhandling och en sväng på stan. Maken min fyller år i helgen, men då vi kommer att befinna oss i Dalarna under helgen passar vi på att fira ikväll. Så hemmet har städats, ingredienser till en smarrig middag har inhandlats (recept kommer om det blir lyckat) och presenter har slagits in. Födelsedagsfixande kan ju vara det mysigaste som finns.
 
Snart ska jag koka en kopp te och kanske ta en liten havrekaka till som jag bakade förra veckan. Ett egenpåhittat recept som resulterade i små knapriga havrekakor med pumpakärnor och russin. Riktigt goda! Min vän Beteendevetaren som fick dem i gåborts-present smsade ett omdöme; "beroendeframkallande goda!!". Så varför inte fira i helgen med ett kakbak?
 
 
 

Havrekakor med russin & pumpa (ca 15 st)

60 g smör
1,5 dl havregryn

0,75 dl råsocker
0,5 dl russin

0,5 dl pumpafrön
1,5 msk vatten
1 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Smält smöret. Rör ner resten av ingredienserna i kastrullen. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 8-10 min.

 

Trevlig helg på er!



Ett snabbt tips! Ni har väl inte missat roliga och inspirerande Dessertmästarna på Kanal 5 på måndagar? Proffskonditorer som tävlar med de mest fantastiska efterrätts-kreationer. Man blir imponerad, inspirerad och kanske allra mest sötsugen. Alla program ligger kvar på kanlens play-sida så det är bara att frossa loss. Mitt favoritprogram var nog det senaste med temat sagor/barnkalas där det förutom den (ganska så stela) juryn även var ett litet barn med och bedömde. Mycket underhållande!
 
Antagligen den lyxigaste desserten jag ätit! Från min och makens finmiddag i fredags på en restaurang här i stan. Chokladbavaroise, chokladkolaflarn, vit chokladmousse med rostad karamell (bäst!), minchokladbrownie och passionsfruktssorbet. Oj oj så gott. Den kanderade och torkade apelsinskivan ska jag helt klart ta efter, krispig och lite sötbesk. Och himla fin!


Igår när jag och syrran haft en alldeles för seg och motig dag med plugg på ett kallt universitet tog vi vårt pick och oack och begav oss ner på stan. För att få lite ljus och luft, titta på folk och boosta oss med uppiggande juice från nyöppnade Josbaren här i Örebro (som bl a drivs av Roy Fares, ni vet konditorn på Gokväll' mm). Vi har gått förbi baren flera gånger när vi varit inne i stans nya saluhall och njutit av allt mysigt, men aldrig köpt något. Men igår slog vi till på en "powersmoothie" med banan, mandelmjölk, kakao och kokosolja och en juice gjord på ananas, passionsfrukt och svenska äpplen. Väldigt gott! Smoothien var len och mättande och juicen läskande uppfriskande. Ganska dyrt dock (40 kr/st för dessa nedan i mellanstorlek) men som sagt riktigt gott och det känns väldigt trevligt att de bara innehåller färska frukter, rena ingredienser och inga tillsatser.
 
Det fanns såklart en mängd varianter på juicer och smoothies med alltifrån spenat och avocado till hallon och lakrits (!). Så tips till er Örebro-bor, Josbaren i Saluhallen är värt ett besök!


Förra lördagen var vi bjudna på något så trevligt som tapas-afton hemma hos min syster. Som en invigning av hennes nya lägenhet och tja, bara för att det är så en lördagkväll tillbringas på allra bästa sätt; i gott sällskap med god mat. Det bjöds på mängder av olika smårätter och plock. Det ena godare än det andra och vi åt och åt. Plockmat är ju så trevligt just för att det inbjuder till att sitta och äta och njuta länge. Filodegsrullar med salami, kycklingspett, minikantarelltoasts, friterade chilicheese (kvällens bästa!) revbensspjäll, coleslaw, baconlindade vattenkastanjer (faktastiskt!!, mini-toast skagen, ölkorv, ostar, parmaskinka, frukt... Och dessutom en magnifik tiramisu till dessert.
 
Så ja, min syster är helt fantastisk. Och njutningen fortsatte dessutom på måndagen när vi på universitetet dukade upp en liten tapasbuffé till lunch och njöt av resterna.
 
Urfin dukning samsades med alla små rätter på bordet.
 
Frukt, ostar och olika små spett kompletterade den varma maten.
 
Här skymtar bland annat filodegsrullar, chilicheese och revbensspjäll. 
 
Eftersom det var tapastema på kvällen lät jag även gåborts-presenten gå i detta tema. Jag köpte helt enkelt alla klassiska gåborts-presenter i miniformat och la i en fin liten låda.
 
En mini-flaska vin (1,8 dl!), en liten ost, en liten burk marmelad, en mini-ljung och så en liten ask med tre små chokladpraliner. En tapaspresent helt enkelt!
 
 


Får det lov att vara en smarrig desset till helgen? Prova då denna absout ljuvliga frysta citroncheesecake med vanilj och toppad med exoktiska frukter. Både fräscht och lyxigt. 
 
 
Fryst citroncheesecake med exotisk topping
3 ägg 

1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver/ 2 tsk vaniljsocker
200 g färskost, t ex philadelphiaost
3 dl vispgrädde
ca 15 st. digestivekex
1 citron

Topping

1/2 färsk ananas

2 passionsfrukter

hallon


Separera äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Tillsätt strösocker och vaniljpulver/socker med äggulorna.  Vispa först äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken. Med samma elvispar, vispa äggulorna och sockret ljust och pösigt. Blanda med låg hastighet på vispen i philadelphiaosten. Vispa grädden i en egen bunke. Rör därefter ner grädden i äggsmeten. Vänd försiktigt med en slickepott ner de vispade äggvitorna. Riv skalet och pressa ur saften ur citronen och blanda ner. Krossa kexen och  tryck ut i botten på i en springform och häll smeten ovanpå.Ställ in i frysen i 5 timmar och ta sedan ut kakan 15 minuter före servering.


Tärna anansen smått, gröp ur passionsfrukterna. Fördela över cheesecaken och dekorera med hallon. 

 
Ät och njut av en riktig kanondessert!
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se