Imorgon kommer mina föräldrar på besök och då har vi planerat att göra en cykelutflykt. Mysigt! Och en utflykt kräver förstås en riktig god matsäck. Jag har tänkt köra på riktiga klassiker; ost- och skinksallad med kokt ägg och rhode island-dressing och så kaffe i termos och hembakade bullar. Inte helt tokigt va? Bullarna är nu bakade och jag gjorde kanelbullar på halva degen och kardemummakringlor på resten. Jag gillar att göra olika sorter, både för själva bakandets skull och såklart för variationen när man äter dem. Kardemummabullarna har jag inte gjort tidigare men är helt klart nya favoriter- fasligt goda! Jag brukar köra på Vår kokboks bullrecept men testade denna gång Leilas recept, även om jag ändrade lite.
 
 
För recept på kanelbullar, se HÄR
 
Kardemummakringlor (ca 24 st)
50 g jäst
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1,5 dl strösocker
125 g smör
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk stött kardemumma
 
Topping
1 ägg till pensling
lite sirap utrört i vatten
1 1/2 tsk stött kardemumma + 1/2 dl strösocker
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Rör tills det löst sig. Tillsätt salt, socker, smör och ägg. Rör i mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2-1 cm tjock rektangel. Blanda smöret med socker, vanilj och kardemumma. Bred blandingen på degen och vik ihop degen en gång till en mindre rektangel. Skär degen i 24 remsor. Skär sedan varje remsa på mitten, nästan hela vägen, men lämna sista biten så att två "byxben" bildas. Tvinna vardera byxben och snurra sedan ihop dem till en kringla med ändarna under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 45 min under handduk. Pensla med uppvisapat ägg och grädda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna. Ta ut pch pensla direkt med sirap utrört i vatten och strö över kardemumma- och sockerblandningen. Låt svalna på galler.
 
 
Alldeles ljuvliga bullar med smak av vanilj och kardemumma.
 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Provade detta recept idag..guud så gott! 😊

Svar: Vad roligt att höra! :)
Julia Hellquist

2016-04-28 @ 23:56:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se