I lördags njöt vi av den soliga kvällen ute i trädgården i sällskap av grillbuffé och goda vänner. Bästa kombinationen! Vi körde lite amerikanskt tema med grillade kycklingvingar, grillad sötpotatis, coleslaw, grönsaksstavar och grillade majskolvar. Och marshmallows såklart! Riktigt gott alltihop och roligt med lite variation från den vanliga grillmaten med fläskkött och potatissallad.
 
Till dessert blev det dock något riktigt svenskt och försommaraktigt- rabarberpaj! Kanske det godaste som går att äta just nu. Smulpaj är kanske den vanligaste varianten på rabarberpaj, men det går ju att variera på många sätt. Jag gjorde en paj som var mer åt kak-hållet med en tjock smet som breddes ut i en pajform och sedan täcktes med rabarberbitar och mandelmassa. Rabarber och mandel är verkligen en höjdare tillsammans tycker jag, och det verkade även resten av gänget tycka då hela pajen slukades på nolltid!
 
Och hörni, om ni vill höja rabarberpajen till ytterligare en nivå- gör egen vaniljsås till. Oslagbart gott och inte ett dugg krångligt. Recept nedan!
 
 
Rabarberpaj med mandelmassa

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1½ - 2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
250 g rabarber
1 tsk potatismjöl
150 g mandelmassa
florsocker

Smörj en pajform. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Rör i socker, ägg, vetemjöl och bakpulver i kastrullen med det smälta smöret. Bred ut smeten i pajformen. Skär rabarbern i centimeterstora bitar och blanda med potatismjölet. Strö dem över smeten. Grovriv mandelmassan över den ogräddade kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min i 175 grader. Sikta över florsocker innan servering.

Seg och söt rabarberpaj med hemmagjord vaniljssås (så god att man kan äta den med sked!)= bästa försommardesserten.
 
Hemmagjord vaniljsås (ca 6 port.)
2 dl mjölk + 1 dl grädde
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispad grädde
 
Häll mjölk + grädde i en kastrull. Snitta upp och skrapa ut fröna ur vaniljstången, ner i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Låt koka upp och dra sedan från plattan. Låt stå 10 min så att vaniljstången får ge smak. Ta sedan upp den. Blanda äggulor, socker och potatismjöl och rör ut med lite av vaniljblandningen. Häll ner det i resten av blandingen i katrullen och låt sjuda på svag värme under vispning tills det tjocknar. Låt svalna. Vispa 2 dl grädde och rör ner i den avsvalnade såsen.
 

Kommentarer
Postat av: Liie

Gott! Jag plockade också rabarber för några dagar sedan och det ska bli både paj och kräm av den, kanske använder ditt vaniljsåsrecept, om jag orkar ;) Jag är så där jättelat och kör alltid på pulver annars.

2013-06-01 @ 19:31:18
URL: http://liie.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se