Härom dagen lagade jag något jag faktiskt varken lagat eller ätit tidigare- risotto! Det har helt enkelt inte blivit av, men jag har länge varit sugen på att prova. Och gott var det! Jag gjorde en variant med sparris och i receptet antyddes det att det var mer av ett tillbehör till exempelvis kyckling, men jag tycker att det passade utmärkt som ensamrätt med en sallad till. Krämigt, salt och gott!
 
 
Risotto med sparris (3-4 port.)

1 bunt grön sparris
2 dl avorioris
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
7 dl kycklingbuljong
1 dl riven parmesan 

1 msk smör
salt och malen vitpeppar

Ansa sparrisen och koka den mjuk. Skär i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja. Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Slå på vinet och rör om tills det kokat in. Sänk värmen och tillsätt buljongen, lite i taget under omrörning. Koka tills riset är mjukt men fortfarande har en kärna kvar. Ta bort kastrullen från värmen. Vänd ner parmesan och smör. Krydda risotton med salt och peppar. Toppa med sparris före servering tillsammans med lite extra parmesan och nymalen svartpeppar. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se