Jag har gjort den italienska desserten tiramisu en gång tidigare och tyckte att det blev helt okej. Gott liksom. Jag vet inte om jag gjorde nåt fel sist eller om det var att jag då gjorde det i portionsformar, för igår när jag gjorde det i en enda stor form så blev det GOTT! Helt otroligt gott till och med! Jag är beredd att slänga upp tiramisu på desserternas topp tre omedelbart. Och det bästa är att den blir bara godare ju längre den får stå till sig, och vem tror ni har en stor bit kvar i kylen? Lyx!
 
Inte så bildskön efterrätt, men ni förstår principen!
 
Tiramisu innehåller italienska savoiardikex (finns på vanliga mataffärer) som man droppar espresso över och sedan varvar i en form med en mascarpone- och äggkräm och toppar med ett tjockt lager kakao. De flesta recept innehåller dessutom någon form av sprit som först blandas med kaffet men då jag inte gillar det hoppade jag över det helt vilket fungerade alldeles utmärkt! De från början torra kexen blir med hjälp av kaffet och mascarponekrämen lite "upplösta" och antar konsistensen av sockerkaka och blir helt fantastiskt saftiga och goda. Tillsammans med kaffet och kakaon blir det en riktig höjdare helt enkelt som ni bara måste testa, om ni inte redan gjort det.
 
 
Tiramisu (6-8 port.)
4 ägg
1/2 dl florsocker
500 g mascarponeost
ca 15 savoiardikex
ca 1 dl espresso
kakao
 
Delaäggen i gulor och vitor och vispa gulorna tillsammans med florsockret. Vispa ner mascaproneosten. Vispa vitorna för sig till ett fast skum och vänd försiktigt ner i mascarponekrämen. Lägg hälften av kexen i en form och droppa över hälften av espresson. Kexen ska int bli helt genomdränkta, då blir det för blött. Fördela hälften av smeten över kexen och upprepa proceduren. Avsluta med att pudra ett tjockt lager kakao över. Ställ kallt och låt stå minst 2 timmar i kyl innan servering, gärna längre!
 
En perfekt dessert om man är många eftersom den går att göra i förväg och det går dessutom att dubbla receptet efter behov. Igår gjorde jag 1 1/2 sats av receptet då vi var många vilket gick jättebra!

Kommentarer
Postat av: Sanna

Misstänkte att du måste gjort något tokigt när du gjorde tiramisu första gången, eller att det var fel på dina smaklökar. Vilken tur för dig att det inte var det sistnämnda ;)

Svar: Haha det har du verkligen rätt i! Nästa gång måste jag testa din jordgubbs-tiramisu. Förstår nu hur gott det var! :)
Julia Hellquist

2013-05-05 @ 21:29:56
Postat av: Isabell

Åååh, vad sugen jag blev nu!

Svar: Ja, SJUKT gott!
Julia Hellquist

2013-05-05 @ 22:03:32
Postat av: Paulina

Gött! Verkar gå hem hos Stella också, hon sitter här brevid mig med en sked och låtsas äta från bilden du lagt ut ;)

Svar: Hahaha! Underbara Stella! Jag kan verkligen inspirera. ;)
Julia Hellquist

2013-05-06 @ 08:51:56
URL: http://hallonbubbla.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se