Igår lagade jag och syrran riktigt gammaldags, svensk hederlig mat: palt med fläsk och lingonsylt och äppelkräm med mjölk till efterrätt. Fulare mat är nog svårare att hitta, men också godare! Jag förstår att många rynkar på näsan åt palt, det ser ju faktiskt inte särskilt aptitligt ut. Men! Skenet bedrar, för hemkokt pitepalt tillsammans med lingonsylt och en klick smör är faktiskt helt fantastiskt gott. Smaken är lite som en blanding av potatisbullar och raggmunk men lite med kompakt i konsistensen. Palt är inget jag är uppväxt med utan något jag börjat äta i vuxen ålder, särskilt i sällskap med syrran som också delar kärleken till dessa potatis- och mjölklumpar. Min farmor var född i Västerbotten så det kanske därifrån denna ådra kommer ifrån?
 
Viktiga tillbehör: smör, lingonsylt och stekt bacon.
 
Hur som helst, det finns lite olika varianter på palt men den jag gör består av riven, rå potatis, vetemjöl, kornmjöl, salt och ägg. Detta blandas ihop till en deg som sedan formas till bollar som fylls med stekt bacon och sedan kokas i saltat vatten. Hur enkelt som helst och hörni, har ni inte testat detta och är sugna på att vidga smaklökarna lite, testa!
 
Pitepalt  (ca 12 st, 4 port)
ca 10 potatisar
1,5 tsk salt
1 ägg
4 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
2 pkt bacon
 
Skala och riv potatisen fint, gärna i matberedare. Rör i salt och ägget. Tillsätt sedan mjölet tills det blir en smidig deg. Stek baconet. Dela i 12 delar och platta ut, lägg lite bacon i mitten och rulla ihop till bollar. Koka dessa i en stor gryta med saltat vatten i ca 30 min.
 
Serveras allra helst till ett stort glas kall mjölk på en solig balkong.

Kommentarer
Postat av: Isabell

Liiite för torra dock :( Och du glömde matlådan såklart :P

2013-05-16 @ 20:06:58
Postat av: Fader Vår

Nu är det så här: Det finns bara en sak som är godare än palt, och det är uppstekt palt! Så det så!

2013-05-17 @ 17:47:25
Postat av: Julias pyssligheter

Isabell: Kom på det, BESVIKELSE!

Fader Vår: Helt sant, är med på den!

2013-05-18 @ 15:51:56
URL: http://juliaspyssligheter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se