Puh vilken sommardag! I alla fall här i Örebro. Smhi hade utlovat heldagsregn men istället blev det strålande sol och 25 grader! En väldigt trevlig överraskning, särskilt då jag varit på utflykt till trevliga Smultrongården strax utanför Örebro. Gott fika och några trevliga små köp i butiken, mer behövs inte för att fullända en torsdag i maj. Apropå maj så är jag så glad att det äntligen går att fylla hemmet med vilda blommor. Nu blommor ju både liljekonvaljer, syréner, smörblommor, hundkex och något enstaka midsommarblomster. Det är verkligen lyx att kunna plocka alla dessa blommor och dekorera med, gratis dessutom!
 
Söta små smörblommor och min favoritväxt; daggkåpa.
 
En ensam syrénkvist är också fint och doftar ljuvligt.

Skira kvistar av hundkex i små glasflaskor gör sig fint i fönstret.
 
Och så en blanding av ljus och blommor samlade på en silverbricka. Små udda ljuskoppar och vaser blir väldigt fint i grupp. 
 


I lördags njöt vi av den soliga kvällen ute i trädgården i sällskap av grillbuffé och goda vänner. Bästa kombinationen! Vi körde lite amerikanskt tema med grillade kycklingvingar, grillad sötpotatis, coleslaw, grönsaksstavar och grillade majskolvar. Och marshmallows såklart! Riktigt gott alltihop och roligt med lite variation från den vanliga grillmaten med fläskkött och potatissallad.
 
Till dessert blev det dock något riktigt svenskt och försommaraktigt- rabarberpaj! Kanske det godaste som går att äta just nu. Smulpaj är kanske den vanligaste varianten på rabarberpaj, men det går ju att variera på många sätt. Jag gjorde en paj som var mer åt kak-hållet med en tjock smet som breddes ut i en pajform och sedan täcktes med rabarberbitar och mandelmassa. Rabarber och mandel är verkligen en höjdare tillsammans tycker jag, och det verkade även resten av gänget tycka då hela pajen slukades på nolltid!
 
Och hörni, om ni vill höja rabarberpajen till ytterligare en nivå- gör egen vaniljsås till. Oslagbart gott och inte ett dugg krångligt. Recept nedan!
 
 
Rabarberpaj med mandelmassa

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1½ - 2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
250 g rabarber
1 tsk potatismjöl
150 g mandelmassa
florsocker

Smörj en pajform. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Rör i socker, ägg, vetemjöl och bakpulver i kastrullen med det smälta smöret. Bred ut smeten i pajformen. Skär rabarbern i centimeterstora bitar och blanda med potatismjölet. Strö dem över smeten. Grovriv mandelmassan över den ogräddade kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min i 175 grader. Sikta över florsocker innan servering.

Seg och söt rabarberpaj med hemmagjord vaniljssås (så god att man kan äta den med sked!)= bästa försommardesserten.
 
Hemmagjord vaniljsås (ca 6 port.)
2 dl mjölk + 1 dl grädde
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispad grädde
 
Häll mjölk + grädde i en kastrull. Snitta upp och skrapa ut fröna ur vaniljstången, ner i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Låt koka upp och dra sedan från plattan. Låt stå 10 min så att vaniljstången får ge smak. Ta sedan upp den. Blanda äggulor, socker och potatismjöl och rör ut med lite av vaniljblandningen. Häll ner det i resten av blandingen i katrullen och låt sjuda på svag värme under vispning tills det tjocknar. Låt svalna. Vispa 2 dl grädde och rör ner i den avsvalnade såsen.
 


Härom dagen lagade jag något jag faktiskt varken lagat eller ätit tidigare- risotto! Det har helt enkelt inte blivit av, men jag har länge varit sugen på att prova. Och gott var det! Jag gjorde en variant med sparris och i receptet antyddes det att det var mer av ett tillbehör till exempelvis kyckling, men jag tycker att det passade utmärkt som ensamrätt med en sallad till. Krämigt, salt och gott!
 
 
Risotto med sparris (3-4 port.)

1 bunt grön sparris
2 dl avorioris
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
7 dl kycklingbuljong
1 dl riven parmesan 

1 msk smör
salt och malen vitpeppar

Ansa sparrisen och koka den mjuk. Skär i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja. Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Slå på vinet och rör om tills det kokat in. Sänk värmen och tillsätt buljongen, lite i taget under omrörning. Koka tills riset är mjukt men fortfarande har en kärna kvar. Ta bort kastrullen från värmen. Vänd ner parmesan och smör. Krydda risotton med salt och peppar. Toppa med sparris före servering tillsammans med lite extra parmesan och nymalen svartpeppar. 

 


Jag glömde ju helt bort att ge er receptet på förra veckans äppel- och päronkräm! Kräm ger mig verkligen  barndomskänslor. Mamma brukade koka rabarberkräm, äppelkräm och kräm på torkad frukt (som vi av någon anledning kallade för ögon- och öronkräm?! Det såg väl ut som det? ). Med kall mjölk som man slevade i sig på verandan en ljum sommarkväll... Eller köpekräm på semestern vid havet med en smörgås till som kvällsmat. Eller i sommarstugan, vilket fortfarande är ett måste när jag åker dit. Kräm och limpsmörgåsar på kvällen, annars kan det vara liksom. Jag gillar kräm helt enkelt. :-)
 
 
Äppel- och päronkräm (2 ganska stora portioner)
2 äpplen
1 päron
1/2 dl vatten
3 msk socker
kanel och vaniljpulver efter smak
1/2 dl vatten + 1 1/2 msk potatismjöl
 
Skala och tärna frukten. Koka tillsammans med vatten, socker och kanel/vanilj tills det mjuknat. Mixa ev. med mixerstav för en slätare konsistens. Rör ihop vatten och potatismjöl till en redning och häll den i en smal stråle ner i krämen under omrörning. Koka sedan upp krämen och dra ifrån värmen. Låt svalna något och avnjut med kall mjölk.


Vi hade planerat in en grill-middag igår men överraskades av både regn och åska, så stekpannan fick ersätta grillen. Men det blev väldigt gott ändå! Kycklingspett med en mangochutneymarinad, halloumisallad med nektariner och så guaccamole till. Fräscht och somrigt! Den salta halloumin gör sig riktigt bra ihop med söt nektarin och är ett riktigt gott tillbehör eller att äta bara som det är. Det här skulle jag kunna äta resten av sommaren!
 
 
Kycklingspett i mangomarinad (8 st)

4 kycklingfiléer
8 grillspett
1 dl mango chutney
2 msk honung
1 msk soja
1 msk rapsolja

1 tsk sambal oelek

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Blanda samman ingredienserna till marinaden och slå över kycklingen. Låt marinera minst ett par timmar. Trä upp på grillspett och stek/grilla tills de fått fin färg. (Vid stekning räcker det med att ge spetten lite färg i stekpannan och sedan låta gå klart i ugnen så blir de inte lika torra.)

 
 
Guaccamole
2 mogna avocados
1/2 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 tomat
en skvätt limesaft
3 msk gräddfil
salt & svartpeppar
 
Skala och mosa avokadon. Finhacka rödlök och vitlök. Tärna tomaten smått. Blanda allt med avokadon och tillsätt gräddfilen. Smaksätt med limesaft, salt och svartpeppar.
 
Blandad sallad, stekt halloumi, nektariner i klyftor och finhackad rödlök.


God eftermiddag på er! Här hemma vräker regnet ner utanför dörren, åskan mullrar och katten ligger gömd under soffan. Ett riktigt sommaroväder som kom på en sekund! Solen har nämligen strålat hela dagen fram tills nu. Ganska mysigt ändå...!
 
 
Idag har jag hur som helst tillbringat dagen på bästa möjliga sätt, nämligen på auktion! Dels så är jag väldigt förtjust i gamla saker och dels är hela auktionsgrejen så underhållande. Folk bjuder till höger och vänster, man måste vara snabb och lite spontan och det kan bli precis hur billigt eller hur dyrt som helst. En gammal skruttig pall går för flera hundra medan en hel servis landar på en tjuga, allt beroende på efterfrågan och intresse.
 
Jag hade spanat in mig på ett gäng saker och lyckades faktiskt ropa in allihopa (och lite till...). Och till alldeles för bra priser! Med tanke på vad saker som dessa kostar på t ex Tradera gjorde jag riktiga klipp idag. Tre gamla fina trälådor, ett gammalt handfat i porslin, en stor lykta, ett gammalt fönster och en urfin glasskål på fot (inte med på bilden). Jag är nämligen på ständig jakt efter ja, vad ska jag kalla det, rekvisita till bröllopet. Då bröllopsfesten äger rum i mina föräldrars trädgård är temat helt enkelt trädgård/rustikt/naturligt, ni förstår nog. 
 
Fåtöljen till vänster är också ett fynd, men från en loppis för några veckor sedan. 100 kronor fick jag betala!
 
 
Hoppas att ni har en härlig lördag. Nu ska jag ladda upp inför kvällen final i Eurovision Song Contest med Spotify, tippningslistor och allt som hör en ESC-kväll till. På återseende!


Igår lagade jag och syrran riktigt gammaldags, svensk hederlig mat: palt med fläsk och lingonsylt och äppelkräm med mjölk till efterrätt. Fulare mat är nog svårare att hitta, men också godare! Jag förstår att många rynkar på näsan åt palt, det ser ju faktiskt inte särskilt aptitligt ut. Men! Skenet bedrar, för hemkokt pitepalt tillsammans med lingonsylt och en klick smör är faktiskt helt fantastiskt gott. Smaken är lite som en blanding av potatisbullar och raggmunk men lite med kompakt i konsistensen. Palt är inget jag är uppväxt med utan något jag börjat äta i vuxen ålder, särskilt i sällskap med syrran som också delar kärleken till dessa potatis- och mjölklumpar. Min farmor var född i Västerbotten så det kanske därifrån denna ådra kommer ifrån?
 
Viktiga tillbehör: smör, lingonsylt och stekt bacon.
 
Hur som helst, det finns lite olika varianter på palt men den jag gör består av riven, rå potatis, vetemjöl, kornmjöl, salt och ägg. Detta blandas ihop till en deg som sedan formas till bollar som fylls med stekt bacon och sedan kokas i saltat vatten. Hur enkelt som helst och hörni, har ni inte testat detta och är sugna på att vidga smaklökarna lite, testa!
 
Pitepalt  (ca 12 st, 4 port)
ca 10 potatisar
1,5 tsk salt
1 ägg
4 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
2 pkt bacon
 
Skala och riv potatisen fint, gärna i matberedare. Rör i salt och ägget. Tillsätt sedan mjölet tills det blir en smidig deg. Stek baconet. Dela i 12 delar och platta ut, lägg lite bacon i mitten och rulla ihop till bollar. Koka dessa i en stor gryta med saltat vatten i ca 30 min.
 
Serveras allra helst till ett stort glas kall mjölk på en solig balkong.


Äntligen är en här! Eurovision song contest-veckan alltså. Jag ser fram emot den här veckan väldigt mycket varje år men i år är det såklart extra speciellt när kalaset går av stapeln i Sverige! Ikväll är det dags för den första semifinalen, på otrsdag semi nummer två och sen den stora finalen på lördag. Då vankas en riktig festkväll hemma hos syrran med buffé och färgglada drinkar. Men varje ESC-kväll är värd att firas och njutas av så till kvällen har jag laddat upp för en god ostbricka. Vill man däremot kalasa på något sött kan jag starkt rekommendera denna mazarinkaka. En av mina absoluta favoritkakor. Fantastiskt saftig med mycket smak av mandel och söt glasyr ovanpå. Som en enda stor jättemazarin, fast godare!
 
 
Mazarinkaka
25 sötmandlar
6 st bittermandlar
200 g mjukt smör
3 dl strössocker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl kall mjölk
 
3 dl florsocker
3 msk vatten
ev. skal av en citron
 
Mal mandel och bittermnadel i matberedare till ett fint mjöl. Rör smör och socker mjukt. Tillsätt äggen ett och ett och rör sedan ner mandelmjölet och vaniljsockret. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten och till sist mjölken. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant och grädda i 180 grader i ca 40 min. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten och glasera över kakan. Strö ev över citronskal. Förvaras kallt. 
 
En kaka med lite gammaldags smak, som en farmors-kaka liksom. 


Äntligen är det dags att damma grillen och bland det godaste jag vet att lägga på gallret är ananas. Stora saftiga skivor som blir härligt varma och söta och är urgott både som tillbehör till köttt eller som efterrätt med en kula vaniljglass.
 


Härom kvällen hade jag och syrran after school (istället för after work) och avnjöt en god drink och sommarens godaste sallad på balkongen som antagligen är stans finaste! Färgglad och pyntad med växter i pastelliga krukor, små hängande zink-lyktor, korgstolar med rosa filtar och vimplar. Urfint och det var så mysigt att sitta där när solen började dra sig undan och vi tände alla små lyktor och svepte in oss i filtarna. 
 
Och salladen ja, ljuvlig! Detta bara måste ni testa. Parmaskinka och halloumi var en riktig höjdare tillsammans, särksilt ihop med den söta physalisen som bröt av mot det salta. Sallden bestod i sin helhet av:
 
Röd mangold (salladssort)
Gurka
Körsbärstomater
Gröna oliver
Inlagda vitlöksklyftor
Parmaskinka
Stekt halloumi i små kuber
Physalis
 
Rödlök hade passat perfekt till, men den glömde vi! Till salladen hade vi rhode island-dressing och ett gott tomatbröd. Somrigt, enkelt och fasligt gott. Den här salladen kommer jag garanterat äta måånga gånger i sommar! Tror det skulle vara riktigt gott med nektariner eller persikor till halloumin också, när det är säsong för dem. Jag är också sugen på att göra någon slags honungs/ senapsvinegrette till istället för dressing. En sallad går ju att variera i det oändliga vilket gör det både gott och roligt att fixa tycker jag. 
 
 
Det är så kul att äta hemma hos syrran för hon har såå mycket fint i köksskåpen. Det finns ingen som har så många söta små skålar, mönstrade glad och roliga assietter. Ni ser ju på bilderna ovan; rosa plastkorg till brödet, urfina glas, små hjärtskålar osv. Dessutom får man dricka te ur världens härligaste Mon amie-koppar, det är materiell lycka det!


I alla inredningstidningar tycker jag att man läser om folk som hittat fina saker och möbler (alltid nån designvariant dessutom) i containrar, grovsoprum och direkt på trottoaren och jag tänker alltid; hur är det möjligt? Det är ju ingen som slänger hela möbler eller fina saker, och vad är i så fall oddsen att man skulle hitta dem? Men så insåg jag att jag faktiskt har precis ett sådant sop-fynd. I en soptunna för deponi hittade jag, för en massa år sedan när jag skulle slänga skräp, denna urfina gamla trälåda. Så fin och praktisk med sina små fack. Den har följt med mig genom olika hem och agerat som både sminklåda, pyssellåda och nu besticklåda. Det är vad jag kallar ett riktigt fynd!
 
 
 
Har ni nåt sopfynd?


Imorgon kommer mina föräldrar på besök och då har vi planerat att göra en cykelutflykt. Mysigt! Och en utflykt kräver förstås en riktig god matsäck. Jag har tänkt köra på riktiga klassiker; ost- och skinksallad med kokt ägg och rhode island-dressing och så kaffe i termos och hembakade bullar. Inte helt tokigt va? Bullarna är nu bakade och jag gjorde kanelbullar på halva degen och kardemummakringlor på resten. Jag gillar att göra olika sorter, både för själva bakandets skull och såklart för variationen när man äter dem. Kardemummabullarna har jag inte gjort tidigare men är helt klart nya favoriter- fasligt goda! Jag brukar köra på Vår kokboks bullrecept men testade denna gång Leilas recept, även om jag ändrade lite.
 
 
För recept på kanelbullar, se HÄR
 
Kardemummakringlor (ca 24 st)
50 g jäst
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1,5 dl strösocker
125 g smör
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk stött kardemumma
 
Topping
1 ägg till pensling
lite sirap utrört i vatten
1 1/2 tsk stött kardemumma + 1/2 dl strösocker
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Rör tills det löst sig. Tillsätt salt, socker, smör och ägg. Rör i mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2-1 cm tjock rektangel. Blanda smöret med socker, vanilj och kardemumma. Bred blandingen på degen och vik ihop degen en gång till en mindre rektangel. Skär degen i 24 remsor. Skär sedan varje remsa på mitten, nästan hela vägen, men lämna sista biten så att två "byxben" bildas. Tvinna vardera byxben och snurra sedan ihop dem till en kringla med ändarna under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 45 min under handduk. Pensla med uppvisapat ägg och grädda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna. Ta ut pch pensla direkt med sirap utrört i vatten och strö över kardemumma- och sockerblandningen. Låt svalna på galler.
 
 
Alldeles ljuvliga bullar med smak av vanilj och kardemumma.
 


Ett litet stilleben med kokböcker och på toppen farmors urgamla Prinsessornas kokbok, favorittekopparna Ostindia och så en liten lysande ranunkel. 
 
 


Härom dagen besökte jag vår vackra huvudstad över dagen. Njöt av sol och vårvärme och besökte mina tre Stockholms-måsten:
 
1) NK:s Kaffe & te-butik och köpte ljuvligt körsbärste.
 
2) Inredningsbutiken Granit där jag ville ha precis allt med nöjde mig med oljelampan, mer tejp till min dymo och lite smågrejer till bröllopet. Tyvärr finns Granit-butikerna bara i Stockholm, Göteborg och Malmö, men de verkar vara på g med en webbshop vilket inte ör en dag för tidigt!
 
3) Hötorgets blomsterförsäljning där jag blir helt yr av lycka! Hade jag bott i Stockholm hade antagligen mitt hem svämmat över av dessa ljuvliga blommor. Inte nog med att det finns så många härliga sorter, det kostar ju bara hälften så mycket som de blommor man hittar här hemma på Ica eller i blomsterbutiker. Jag velade länge och väl men beslutade mit till slut för två stora fång ranunkler, kanske världens sötaste blomma! Dock är det inte ofta jag hittar den här hemma så nu njuter jag i fulla drag av alla små vaser jag placerat ut här och var.
 
Vackert både i stora fång...
 
...och i enstaka små vaser, t ex tillsammans med ljus och andra blommor på ett fat.


Jag har gjort den italienska desserten tiramisu en gång tidigare och tyckte att det blev helt okej. Gott liksom. Jag vet inte om jag gjorde nåt fel sist eller om det var att jag då gjorde det i portionsformar, för igår när jag gjorde det i en enda stor form så blev det GOTT! Helt otroligt gott till och med! Jag är beredd att slänga upp tiramisu på desserternas topp tre omedelbart. Och det bästa är att den blir bara godare ju längre den får stå till sig, och vem tror ni har en stor bit kvar i kylen? Lyx!
 
Inte så bildskön efterrätt, men ni förstår principen!
 
Tiramisu innehåller italienska savoiardikex (finns på vanliga mataffärer) som man droppar espresso över och sedan varvar i en form med en mascarpone- och äggkräm och toppar med ett tjockt lager kakao. De flesta recept innehåller dessutom någon form av sprit som först blandas med kaffet men då jag inte gillar det hoppade jag över det helt vilket fungerade alldeles utmärkt! De från början torra kexen blir med hjälp av kaffet och mascarponekrämen lite "upplösta" och antar konsistensen av sockerkaka och blir helt fantastiskt saftiga och goda. Tillsammans med kaffet och kakaon blir det en riktig höjdare helt enkelt som ni bara måste testa, om ni inte redan gjort det.
 
 
Tiramisu (6-8 port.)
4 ägg
1/2 dl florsocker
500 g mascarponeost
ca 15 savoiardikex
ca 1 dl espresso
kakao
 
Delaäggen i gulor och vitor och vispa gulorna tillsammans med florsockret. Vispa ner mascaproneosten. Vispa vitorna för sig till ett fast skum och vänd försiktigt ner i mascarponekrämen. Lägg hälften av kexen i en form och droppa över hälften av espresson. Kexen ska int bli helt genomdränkta, då blir det för blött. Fördela hälften av smeten över kexen och upprepa proceduren. Avsluta med att pudra ett tjockt lager kakao över. Ställ kallt och låt stå minst 2 timmar i kyl innan servering, gärna längre!
 
En perfekt dessert om man är många eftersom den går att göra i förväg och det går dessutom att dubbla receptet efter behov. Igår gjorde jag 1 1/2 sats av receptet då vi var många vilket gick jättebra!


Loppisfynd kan väl vara det roligaste som finns? Ni vet såna där riktiga fynd för näsan ingeting. Som urfina fällstolar i trä för 35 kr/st (!) som utklassar Ikea-balkongstolarna direkt och passar bara så bra. 
 
Med nya fina dynor från Åhléns (som kostade dubbelt så mycket som stolarna!) blev balkongen/trappen som ny.
 
Ny och fin oljelampa från Granit och så vårens finaste blomma; ranunkeln!


Te tycker jag är kanske den allra bästa gå-bort-presenten, om nu mottagaren gillar te det vill säga. Ett gott, väl utvalt löste tycker jag är fantastiskt mysigt att både få och ge. Men det kanske känns lite trist att bara ge bort en vanlig papp-påse med te såhär kommer ett snabbt tips på hur man piffar upp en påse te på nolltid.
 
 
Placera påsen med te i en cellofanpåse (jag köper mina på Lagerhaus, perfekt att ha hemma och paketera små presenter i!), vira runt ett fint snöre och toppa det hela med en passande dymo-text. Det fungerar förstås lika bra att fylla påsen med skorpor, godis, torkad frukt osv. 
 
Te med en tvist! (Och teet Sultan med smak av päron och grädde är bland det godaste jag smakat. Mmm...)


Glad första maj! I Örebro har solen strålat sedan imorse och vi har ätit årets första utefrukost, promenerat i solen och cyklat ut till Hjälmaren med picknick-korgen på pakethållaren. En riktig vårdag med andra ord. Nu är det bara att hålla tummarna för resten av maj kommer se ut såhär!
 
Äntligen fick jag inviga min picknick-korg som jag fick i julklapp! 
 
Utomhus i solen smakar kaffe i pappmugg och köpe-kakor helt fantastiskt. Sötaste muggarna kommer från Lagerhaus.
 
Hoppas att ni hade en trevlig Valborgsmässoafton igår och en härlig (och förhoppningsvis ledig) 1 maj idag!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se