En riktigt härlig och glad påsk önskar jag er! Hoppas att ni får njuta av ledighet och åtminstone sol nu när värmen håller sig borta. Och såklart ett påskägg eller två!
 


Tänk vad mycket det gör att få teet serverat i en fin kopp och att få välja bland flera sorters lyxigt, urgott lösviktste. Att få riktig vispad grädde till chokladkakan som serveras på ett vackert fat. Att ljusen är tända och bordet rent och snyggt. Små detaljer som gör så mycket. Jag skulle kunna skriva en avhandling om hur jag tycker att det bra café ska vara, men detta är något av det viktigaste tycker jag. 
 
Jag och syrran påsklovsfirade med fika igår på härliga Paolos i Örebro. Egentligen mer en italiensk restaurang/bistro men åh så gott fika också. Och teet, bästa i stan!


Påsken är för mig spirande vår, ledighet, härliga blommor, god mat och såklart desserter och godis i alla dess former. Och de bästa gör man såklart själv! Här har ni ett helt gäng smarriga saker att lägga i påskäggen eller njuta av efter påskbordet. 
 
Tjusiga och försvinnande goda violkyssar. RECEPT.
 
Banan- och chokladkaka med chokladfrosting och påskdekoration. RECEPT.
 
Mintkokosfugde är passar både till kaffet och i påskägget. RECEPT.
 
Påskig citron- och limepaj. RECEPT.
 
Citroncupcakes är både vackert och gott. RECEPT.
 
Chokladdoppade marsipanägg i olika färger och smaker. Sötast i påsk! RECEPT.
 
Påskiga muffins med både choklad, marsipan och godis. RECEPT.
 
Stekta ägg har aldrig varit godare. Vit choklad och non stop gör jobbet!
 
Maffig choklad- och moccatårta toppad med marsipanägg kan aldrig bli fel. RECEPT.
 


Eftersom vi åker till Dalarna över påsk har jag passat på att påskpynta här hemma redan tidigare i veckan för att få njuta av påsken även här hemma. Framför allt gillar jag att pynta med blommor av olika slag till påsk, men även lite ägg och fjädrar såklart.
 
Jag har en hel drös små papperspåskägg sen jag var liten så här har jag gjort en liten påskinstallation med dem i en glaskupa på ett kakfat. Påsk i komprimerad form liksom!
 
Och mitt fina Bruka-fat som förvandlats till ett blomstrande fågelbo. Påskliljan och det lilla gräset står i sina krukor och de utslagna, lösa liljorna + ranunkeln står i en liten glaskopp med vatten. Ris ihopvirat till en krans blir en fin inramning och glasäggen pricken över i!
 


Nu har mitt fina körsbärsris fått sig en påskskrud!
 
Små färgglada pappersägg som jag köpt på Konsum (!) av alla ställen för en massa år sedan. Ursöta och alldeles lagom färgglada och påskiga.
 
Ett gäng påskägg som väntar på att bli fyllda med godis... Ägget till vänster har jag haft i över 15 år. Det står J U L I A med spretiga bokstäver i det och är så slitet att det knappt går att sätta ihop längre. Det har varit med varenda påsk sedan jag var liten och är fortfarande mitt favoritägg. Det rymmer inte så värst mycket godis men väldigt mycket nostalgi!


Ett litet tips till dukningen vid påskbordet eller bara som dekoration i största allmänhet i påsk. Skär av toppen på ett ägg och töm ut innehållet (spara såklart till matlagning/bakning) och skölj ur. Fyll ägget med vatten, sätt i en äggkopp och sätt i ett litet knippe blommor av vårig sort. Voila, världens sötaste påskpynt!
 


 En kaka med namnet melting moments, hur låter det? Inte helt fel tycker jag! Detta är en slags variant på småkakan drömmar som ja, bara smälter i munnen. Smaksatta med kakao och dessutom ihoplagda två och två med en mascarpone-chokladkräm emellan är detta verkligen en riktig drömkaka. Men, gör dem små då de är ganska mäktiga!
 
 
Melting moments (ca 15 dubbla kakor)
175 g smör
3/4 dl dl florsocker
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl maizena
2 msk kakao
 
125 g mascarponeost
2 msk strösocker
2 msk kakao
1 msk vispgrädde
 
Vispa smör och florsocker krämigt. Rör ihop vetemjöl, maizena och kakao och sikta ner. Rör till en mjuk deg. Lägg i en spirtspåse med tandad tyll och spritsa ut små kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 15 min. Låt svalna. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen och bred på hälften av kakorna och lägg ihop med resten.
 
Ett äkta afternoon tea tycker jag kräver kakfat i våningar, blåvitt porslin i engelsk anda och så lite levande ljus och färska blommor för att få till en mysigt lyxig känsla. 


Ni glömmer väl inte att det är våffeldagen idag? Jag fuskade dock och åt våfflor redan igår som en kombinerad söndagslunch/fika. När jag skulle vispa ihop smeten kikade jag i bloggarkivet här för att hitta receptet och vad ser jag? Jo, att förra året på våffeldagen satt vi ute i solen i trädgårdsmöblerna utan vare sig jacka eller tröja och mumsade våfflor! Nu ligger fortfarande en hel del snö kvar och ska man sitta ute så är det jacka och filt som gäller. Tänk så olika det kan vara...
 
Mitt bästa våffelrecept hittar ni HÄR.
 


Scones är ju ett måste vid afternoon tea och likaså några goda pålägg och marmelader. Jag passade på att testa att göra limecurd, dvs. lemoncurd med med lime istället. Riktigt gott! Lemon/limecurd är ju en slags citruskräm baserat på ägg, smör och citrusskal + citrussaft. Finns ju att köpa färdigt på burk men att göra egen är inte alls svårt. Mycket godare och känns betydligt lyxigare!
 
 
Limecurd
1 dl strösocker
25 g smör
5 msk limesaft
2 stora ägg
rivet skal av 1 lime
 
Blanda socker, smör, limesaft och ägg i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning tills det tjocknar. Häll krämen genom en sil och pressa med en sked. Blanda i limeskalet och låt svalna. Förvaras i burk med lock i kylen.
 
Ost, smör och cream cheese hör också scones till...
 
... liksom ett gäng goda marmelader. Här apelsin, citron och körsbär.


För att det inte skulle bli allt för sött med söta marmelader och kakor så gjorde jag ett lite saltare tillbehör på afternoon tea-bjudningen. Snittar är ju en klassiker och jag gjorde en variant med kavring och en röra på hackat ägg, majonäs och gräslök. Matigt och gott!
 
På översta våningen på kakfatet skymtar ett gäng chokladpraliner framför vindruvorna. Mörk choklad och innuti gömmer sig masipan smaksatt med lakrtis. Den bästa av tre världar alltså; choklad, marsipan och lakrits! Dock inte hemmagjorda utan köpta.
 
Äggsnittar (12 st)
12 skivor kavring
2 kokta ägg
3 msk gräddfil
majonäs efter smak
ett litet knippe gräslök
salt och vitpeppar
 
Kantskär kavringen. Finhacka äggen och gräslöken och blanda med gräddfil och majonäs så att det blir lagom krämigt. Salta och peppra efter smak. Bred på brödskivorna och lägg ihop två och två. Dela på diagonalen till trekantiga snittar. Låt gärna ligga en stund i kylen innan servering så att de hinner saft till sig lite.
 


Härom dagen hade jag något så trevligt som en afternoon tea-bjudning. Kanske det allra mysigaste man kan göra? Dricka hejdlösa mängder gott te och prata över dignande fat med scones och kakor. Jag bjöd på scones, snittar med ägg och majonäs, en mjuk kaka och en småkaka + vindruvor och diverse tillbehör.
 
 
En bra kombination av sött & salt och mjukt & hårt. Ett bra knep är också att göra allt i ganska små varianter så att man orkar äta allt. Först ut ska ni få receptet på den mjuka kakan, nämligen en persikokaka. Detta var helt klart min favorit och gick verkligen hem hos gästerna! En saftig och lite kompakt kaka bakad på råsocker och toppad med konserverade persikor. Kändes lite sådär engelsk och tevlig serverad i små rutor pudrade med florsocker.
 
 
Persikokaka
En burk persikor i lag (840 g)
1 msk maizena
200 g mjukt smör
2 dl rårörsocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl 
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl filmjölk
 
Låt persikorna rinna av i ett durkslag och skär dem sedan i bitar, ca 1 cm stora. Lägg bitarna i en form (ca 20 x 30 cm, eller en rund form 24 cm i diameter) med mjölat bakplåtspapper. Pudra över maizenan. Vispa smör och råsocker mjukt ljust och fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt filmjölekn . Bred smeten över persikorna. Grädda i 175 grader i ca 40 min och låt sedan svalna ca 5 min innan kakan stjälps upp så att persikorna hamnar överst. Låt svalna helt, pudra över florsocker och skär i önskat antal bitar.
 
Ruskigt god och lite annorlunda kaka. Passande nu till påsk också med sin härliga färg!


Den här veckan hade jag planerat för följande mat; potatis- och purjolökssoppa, morotssås och pasta, panerad fisk med potatis & remouladsås samt köttfärspiroger. Bara goda grejer. Men, jag glömmer att köpa både purjolök (ingen soppa), potatis (ingen fisk) och jäst (inga prioger). Mycket irriterande! Jag fick helt enkelt svänga om matsedeln och rätta mig efter det som fanns hemma. Dock ville jag så gärna göra piroger att jag idag i snöstormen pallrade mig till Ica för att köpa ett litet ynka paket jäst. Tror ni inte då att jag blev trött när jag insåg att man kan göra pirogdeg på bakpulver? Jahaja!
 
Piroger blev det i alla fall och fasligt goda sådana. Varma, mjuka, goda prioger är precis vad man behöver när mars-snön viner utanför fönstret och det känns som att våren aldrig kommer att komma.
 


Köttfärspiroger
(16 st normalstora, man äter ca 2 st per port.)

150 gram smör

3 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 st ägg
1 liter vetemjöl

Fyllning
400 gram nötfärs
2 st rivna morötter
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
0,5 dl chilisås
0,5 dl tomatpuré
2 msk soja
1 ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen. Hacka lök och vitlök och fräs sedan med morötterna i lite smör eller olja tills de blir lite mjuka. Tillsätt sedan färsen och krydda. Fräs ihop alltsammans och rör sedan i chilisås, tomatpuré och soja. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna noga med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter i 225 grader.

Recepet är en ganska stor sats, men piroger är ju perfekta att ha liggande i frysen och plocka fram när det behövs en snabb lunch eller matlåda.
 
En god sallad till är ett måste!


Igår var det som sagt kalas och svärmor bjöd på en urgod tårta. Marängiga bottnar med lemoncurdgrädde emellan och toppat med friska frukter. Gott! Bottnarna är som en slags blanding av sockerkaka och maräng, man gör nämligen en tunn sockerkaksbotten i långpanna och brer marängsmet ovanpå och gräddar sedan alltihop samtidigt. Fyllningen kan man såklart variera som man vill med t ex vanlig grädde, olika sorters bär, frukt, riven choklad osv.


Marängtårta med lemoncurd
(ca 10 port.)

100 g smör
1 1⁄2 dl strösocker
5 st äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 st äggvitor
2 1⁄2 dl strösocker
1 dl grovhackad mandel/mandelflagor

1/2 burk lemoncurd

frukt

Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen toppigt. Strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Bred hälften på en av bottnarna och lägg sedan på den andra. Bred över resten av grädden och toppa med frukt.

 

 


Åh vad jag tycker om när påsken börjar närma sig och affärerna fylls av knallgula påskliljor, prickiga servetter och tulpaner. Påsken är för mig en sån mysig och prestigelös högtid när manfår chansen att vara lite vårledig, ösa på med massor av härliga vårblommor hemma, baka påsktårta och äta hejdlösa mängder godis. Jag och syrran står alltid för påsktårtan som serveras efter påskbordet på påskafton och nu är vi i full färd att klura ut årets variant. Förra året körde vi på en riktig chokladig variant med massor av mörk choklad toppad med marsipanägg så i år känns det som att det lutar mer åt bär och frukt-hållet, lite lättare och friskare...
 
 
Dock är det ju lite tidigt att börja påskpynta än med fjädrar och sånt, men idag när jag var på Ica Maxi (ja, där allt finns!) hittade jag ett så fint knippe med körsbärskvistar. Lite utslagna med ljusgröna blad och någon enstaka blomma. Fantastiskt vårigt och fint och dessutom perfekt att påskpiffa med fjädrar eller små ägg till påsk om sisådär 1,5 vecka. 
 
 


Min kära svägerska fyller år denna helg och har slagit på stort med fest i dagarna två. Urrolig och storslagen fest igår med ljuvlig buffé (rödbetor med chevréost, västerbottenpaj, parmachips, minipizzor...), tjusig dukning med borsplacering, två (!) desserter och en hel massa trevligt sällskap. Och idag fortsätter kalasandet med familjemiddag och tårta, inte dåligt! Jag som älskar festligheter och allt som hör där till njuter i fulla drag! Nu ska jag svida om inför eftermiddagen och hoppas kunna återkomma med något roligt recept imorgon, det var länge sen nu!
 
Paket till födelsedagsbarnet igår. Man behöver ju inte alltid ha snöret på paketet ovansida, det går lika bra runt om. Ovansidan dekorerade jag nämligen med ett stort grattis-kort! Den ursöta tejpen på vimplar hittade jag på Panduro för sisådär 30 kr. Mycket rolig pysseldetalj!


Att man äter även med ögonen är jag den första att skriva under på. Både form och färg spelar roll! Det finns inget så tråkigt som att äta något som inte är fint eller tilltalande rent estetiskt. (Det verkar dock finnas de som inte bekymras det minsta av detta, t ex min svåger som till frukost varje dag äter en skål vit vaniljyoghurt, ett glas vitt mjölk och en knäckemacka med (vitt) smör på. Punkt.) Hur som helst! Därför har jag mina ständiga små gröna blad och pudrade florsocker på det mesta- det gör ju så mycket! Och tro det eller ej, men jag piffar mina måltider såhär även om de inte fotas och plubliceras här. Jag gillar helt enkelt att äta snyggt! 
 
Smoothie och knäckemacka låter kanske inte så fasligt roligt i teorin, men med mycket färg, fint poslin och lite piff med jorgubbe och matchat sugrör blir det en himla mycket trevligare frukost. För övrigt; smoothien består av frusna hallon, rysk yoghurt, mjölk och vaniljpulver. Gott!
 
Vad tycker ni, pimpar ni maten lite extra eller spelar det inte så stor roll?


Ibland tänker jag att jag hade velat leva på 70 talet, för då åt man efterrätt varje dag. Då, innan man kom på att socker och kolhydrater var farligare än kriget och man kunde njuta av inlagda päron med lättvispad grädde, mannagrynspudding med saftsås och varma persikohalvor med gott samvete. Vilken lycka (om man gillar inlagd frukt dvs)! Nu är jag förvisso vuxen och har all frihet i världen att äta efterrätt hela dagarna, men det är mer själva kulturen jag tänker på. Att man gjorde så, att det hörde till att äta efterrätt även efter en vanlig vardagsmiddag. Hur som helst, igår slog jag i alla fall till och serverade fruktsallad efter pastan med tomatsås. Med en klick rysk yoghurt smaksatt med vaniljpulver och lite dekoration på toppen kändes det riktigt lyxigt en trött måndagkväll.
 
Rysk yoghut är för övrigt min nya upptäckt. Jag har alltid använt turkisk yoghurt tidigare men köpte den ryska en gång och är nu helt såld! Den har inte alls samma strävhet som den turkiska (och grekiska) utan mycket mer krämig och len och inte fullt så syrlig heller. Testa testa!


Visst, termometern stod på -15 (!) grader imorse och det är fortfarande vinterjacka som gäller, men detta är då ett sant vårtecken!
 
Mina övervintrade pelargoner har fått komma fram igen och nu har de börjat spira! Är dessa små gröna blad inte ett tecken på vår så vet inte jag!


Vad gör man när pärlhyacinten växt som ogräs och bara slokar och hänger? Jo, klipper av alla blommor och stoppar dem i en liten vas, i detta fall i form av en urbrunnen doftljusburk. Så får den leva ett litet tag till men i ny tappning. Sött tycker jag!
 


Jamen vad sprang jag på på bästa Lagerhaus idag om inte ännu en snygg flaska med rengöringsmedel? Det verkar vara på tapeten nu! Denna tillsammans med ett diskmedel och en handtvål fanns som nyheter, alla i lika snygga förpackningar. Jag gillar verkligen den avskalade och grafiska utformningen med brun flaska a la gamla medicinburkar i glas och den enkla etiketten. Snyggt! Och rengöringssprayen som jag köpte doftar ljuvligt av havsbris och gjorde spisen skinande ren efter att ha stekt tacosfärs. 
 
49 pix! Och hörni, sen när medlet är slut är det ju bara att köpa valfri billig sådan och fylla den snygga flaskan med.


På samma sätt som jag undrar varför jag inte köpt en dymo tidigare så undrar jag också varför jag inte köpt bokstavsstämplar tidigare?! Världens roligaste pysselgrej! Etiketter, kort, skyltar blir ursnygga med dessa stämplar och man behöver inte bekymra sig över ful handstil. Dessa köpte jag på Granit för 79 kr om jag inte minns fel. Finns också på Panduro och säkert andra pysselbutiker. Ett väldigt roligt komplement till pyssellådan, det kan jag lova!
 


Förra veckan skulle jag köpa några fina grejer till bröllopet i stans finaste inredningsbutik och lyckades bli övertalad att köpa denna rengöringsspray. Jag har tidigare suktat efter Isabella Smith/Maison Belles produkter men tyckt att de varit i dyraste laget. Men efter att fått dofta på dem och fått lovord från kvinnan i butiken så kunde jag inte låta bli. Och ja, jag blev precis så såld som hon lovade! En ljuvlig doft av lavendel och pepparmynta, ursnygg flaska och dessutom en fasligt bra spray. Skinande rent resultat och dessutom är den (och alla andra produkter från samma serie) fullt nedbrytningsbar och miljövänlig. Bra grej! Jag har kikat runt lite på nätet och de finns lite här och var, bl a Ellis corner, Balders hage och Magasin Krantz.
 
Nu är jag väldigt sugen på att köpa handtvålen med grapefrukt och kökssprayen Spring med doft av gurka. Eller ja, helst av allt byta ut hela städskåpets produkter mot dessa ljuvliga saker. Men en grej i taget får det bli!


Men hörni vilket vårväder det har varit i helgen! Vårkänslorna bara spritter i kroppen och man klär sig alldeles för kallt för att man tror att det är vårjacke- och tygskorsväder. Men snart så! Idag tog jag, syrran och svägerskan en sväng på loppis där jag fyndade ett stycke sprillans ny muffinsplåt för 10 kr, två fina mässingsljusstakar och en ursöt liten rosa plåtburk. Loppis är helt klart bästa söndagsgörat. Därefter styrde vi kosan mot stan där vi drack kaffe på en trappa vid en vindstilla vägg med solen i ansiktet. Kanske härligaste grejen på länge! Väl hemma vårpiffade jag hemmet lite i form av våriga kuddar (jag gillar att byta sånt efter årstid), lite nya blommor och annat smått och gott.
 
Denna urfina gamla sockerlåda han jag haffa innan den skulle slängas (!) på jobbet. Fin både ute och inne, t ex med en pingstlilja i.
 
Beiget och blått har fått piffa upp soffan som annars gått mest i svart-vitt. Dessa är från H&M Home, dock från förra året. Men spana in H&M Home om ni är ute efter kuddar/kuddfodral, där finns för det mesta en massa fint för en billig peng.
 
Små sukulenter tycker jag känns våriga, lite sådär spirande.
 
Och så en liten present till mig själv, ursöta skedar från Rice. Fina till marmeladen eller desserten.


Härom dagen hade jag och syrran lite kvalitetstid tillsammans; långpromenad i solen, god middag i form av sallad och så Sveriges mästerkock i sällskap av varsin hemmagjord semla. Sämre dagar har jag defenitivt haft!
 
Vi gjorde en rysligt god sallad med parmaskinka, fetaost, avokado, rödlök, körsbärstomater, paprika, blandad sallad och strimlade morötter. Krispigt, fräscht och med många olika smaker. Så gott så gott! Varför gör man inte sallad hemma oftare? Jag äter det gärna om jag äter lunch ute eller köper med mat, men sällan hemma. Det blir ju både fräschare och godare när man själv får välja precis vad man vill ha i!
 
Efter alla dessa nyttigheter var vi ju dock tvugna att väga upp det hela med varsin härligt maffig hembakad semla. Jag har hittills bara ätit köpe-semlor i år, men det är något speciellt med hemgjorda. Inte den där luftiga bullen som de köpta semlorna har utan en mer tung och tjock bulle tillsammans med krämig mandelmassa och fluffig grädde. Mmmm...
 


Fredag- alltid lika trevligt! Och solen skiner dessutom för fjärde dagen i rad (!). Jag ska jobba dagen lång men till kvällen vankas såklart fredagsmys. Jag började dagen med min nya favoritfrukost keso a la malta. Dock var apelsinerna slut här hemma, men jag kan meddela att jordgubbar och banan var minst lika gott till. Testa! Mättande och gott.
 
 
Ha en skön fredag och hoppas att ni också får njuta av solsken!


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se