Chokladbiskvi är en kaka som jag börjat tycka om först på senare år. Jag vet inte riktigt vad det var jag inte gillade tidigare, kanske att den känns så fasligt pensionärsaktig? Nu börjar jag ju dock närma mig 25 år så det kanske har med det att göra... En klassisk biskvi innerhåller i alla fall en seg mandelbotten och chokladsmörkräm som täcks med ett lager mörk choklad. Precis så gott som det låter! Så numera tar jag mer än gärna detta lilla bakverk om jag är ute och fikar och härom veckan testade jag att göra en sats själv. Jag gjorde dem i miniformat så att de blir sådär alldeles lagom små att ta till kaffet efter maten (eller alldeles lagom för att ta många av kanske?). 
 
 

Chokladbiskvier

Botten
200 g mandelmassa
1 äggvita

Fyllning
50 g mörk choklad
125 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Garnering
ca 150 g mörk choklad

 

Botten: Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop den med äggvitan till en jämn smet. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm i diameter. Platta till topparna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 175 grader. Låt kakorna svalna på plåten. Fyllning: Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna. Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan. Vänd ner chokladen under omrörning. Bred smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt de stå kallt tills krämen stelnat. Garnering: Smält chokladen och låt svalna något. Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ på ett bakplåtspapper för att stelna i kylen. (Förvaras i kylskåp.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se